Lukijat

torstai 30. tammikuuta 2020

Solidaarisuuskukkia Turun synagogalle




Turussa Brahenkadulla sijaitseva synagoga sotkettiin punaisella maalilla maanantain vastaisena yönä. Maanantaina tuli kuluneeksi 75 vuotta Auschwitzin vapauttamisesta. Näitä – nähtävästi maaliaseella ammuttuja – maalijälkiä oli synagogan pääovessa ja seinillä ja tästä tihuteosta julkaistiin kuvia monissa medioissa. Samoin se noteerattiin muistojuhlapuheissa tuona maanantaina. Tämä Turun synagoga on toinen Suomen synagogista ja se on valmistunut 1912. 

Turussa järjestettiin tukimielenosoitus tuen ilmaisuna juutalaisseurakunnalle sekä myös muille seurakunnille, joihin on tehty ilkivaltaa. Polttivathan uusnatsit Tampereella Israelin lipun omassa tapahtumassaan. HS:n mukaan tähän tukimielenosoitukseen osallistui 500 ihmistä, jotka kukittivat solidaarisuutta ja tukea osoittaakseen synagogan aidan. Vesisateessa. 

Paikalla oli useiden eri uskonnollisten ja muiden yhteisöjen edustajia   osoittamansa solidaarisuutta kiinnittämällä synagogan aitaan kukkia. Puheista kuului oikeastaan selkeimmin Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Katteluksen viesti: Turussa on monelle sijaa, mutta ei vihalle” ja se riitti.



6 kommenttia:

  1. Eikö ihmiskunta opi mitään? Tuntui kauhealle lukea synagoogan sotkemisesta ja käsittämätöntä on myös se, että juutalaiset srk:t ovat joutuneet panostamaan vartointiin Suomessakin. Olen käynyt Israelissa muutaman kerran ja siellä Yad Vashemissa, juutalaisvainojen museossa. Se kertoo karua kieltään toisen maailmansodan juutalaisiin kohdistuneista vainoista ja murhista. Tulee niin surullinen olo...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei näytä oppivan ja on noita kaikenlaisia salaliittoteorioita siitä, että holokaustia ei ollut jne. Ja tuo töhrinnän ajankohta oli aivan tarkoituksella.

      Poista
  2. Ei kai ihminen ole kykenevä oppimaan menneestä. Jos maailmansotia edeltäneestä hihtoriasta, diktaattorit, maiden ekspansiopolitiikka, alistaminen, vainot, hävitys, siirtomaat, orjuus ... olisi jotain opittu, ei noita viimeisiä sotia olisi edes syntynyt.
    Eikä II MS:n loputtuakaan sotaväsymys pahemmin vaivannut kun esimerkiksi Ranskallakin riitti intoa ja voimia pullistelulle Euroopan ulkopuolella (vaikka lopulta turpiin tulikin), USA:sta nyt puhumattakaan ja lähi-itä omana lukunaan.
    Ihminen keksii varmaan ikuisesti sitä pyörää aina uudelleen sukupolvi toisensa jälkeen.

    Lunta tosiaan on Tampereelle ja lisää tulee, paskeriville

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se valitettavasti on, nämä ajat täällä Suomessakin näyttävät, ettei ole opittu menneestä. Minullakin on muistiinpanoja Tirolista, ja siellä ihmiset muistelevat tuota II MS:n aikaa ja kyllä sieltä tulee aika kitkeriä kommentteja niin sodasta, sodan jälkeisestä ajasta ja nykyajasta. Se oli ranskalaisten miehitysaluetta sodan jälkeen, muistaakseni.

      Poista