Lukijat

tiistai 30. huhtikuuta 2019

Suomi on pitkä maa




Suomi on pitkä maa, sen tuntee taas selkeästi nyt keväällä. Etelä- ja Pohjois-Suomen välinen matka on pitkä, reilut tuhat kilometriä riippuen tietysti myös kohteista. Helsingistä pääsee Kittilään lentäen vajaassa puolessatoista tunnissa; junalla ja bussilla matkaan menee yli puoli vuorokautta. Matkan pituuden huomaa aina omalla kohdalla keväällä, kun parin viikon mittainen hiihto- ja pääsiäisloma pohjoisessa loppuu ja oli palattava etelään ja arkeen. Tämä tarkoitti myös siirtymistä Lapin metrisiltä hangilta siite- ja katupölymaailmaan pärskimään.   

Joka kevät tämä siirtyminen suksilta ja pohjoisen lumilta etelän kevääseen on henkisesti paljon suurempi kuin matka kilometreissä, vaikka molemmat paikat sijaitsevatkin samassa valtiossa. Vaateparren keventäminen – enää ei tarvitsekaan talvitakkia, sukkahousuja eikä kaulaliinaa, villamyssyä ja -lapasia – on joka kerta yhtä vaikeaa, sillä lämpömittarin kertomiin lämpöasteisiin ei millään meinaa uskoa.  

Kun huhtikuu ja vielä toukokuun ensimmäinen puolisko ovat parasta hiihtoaikaa pohjoisessa, sillä t-paitakeli rinteessä tai hiihtäen ei ole ollenkaan Lapin lisällä varustettu juttu, niin etelässä samaan aikaan rapsutetaan veneitä, mietitään kasvihuoneeseen tai puutarhaan istutettavia kasveja tai muita kevättöitä. Jokohan krookukset tai leskenlehdet kukkivat? Etelässä olen myös tutustunut niihin valkovuokkoihin, joista kouluaikana kirjoissa kerrottiin, että ne poimitaan äitienpäivän aikoina kotiin vietäväksi. Meillä oli silloin vielä metriset hanget, joista saattoi ehkä poimia edelliseltä kesältä jääneitä ”talventörröttäjiä”. Nyt minulla on sekä sini- että valkovuokkoja omalla takapihalla. Niiden kukinnasta voi nauttia muutaman päivän ja tänä vuonna niiden kukinta on aikaisessa.

Kevättyöt etelässä ja pohjoisessa ovat täysin erilaisia. Muistan yhden huhtikuun alun, jolloin tein Raattamassa kenttätöitä väitöskirjaani varten. Hiihdin haastattelemaan yhtä poromiestä erääseen kahvioon, jossa hänen kanssaan jutteli Rymättylästä kotoisin oleva pariskunta. He kertoivat edellisellä viikolla istuttaneensa perunat – toki harson alle. Raattamassa satoi sillä viikolla uutta lunta yli 20 senttiä, joten siellä ajatus perunoiden istuttamisesta tuntui aika kornilta. Nytkin ennen huhtikuun puolta väliä on varhaisperunat istutettu täällä Turun seudulla ja uusia kotimaisia perunoita saa sitten kesäkuun alussa.  


Säätiedotuksissa nämä pohjoisen ja etelän säätilojen erot eivät useinkaan tule esille. Usein pääsiäisenä tulee joka tuutista varoituksia pääsiäismaanantain huonosta kelistä ja lumipyrystä; kotimatkalle kehotettiin lähtemään jo sunnuntaina. Esimerkiksi viime vuoden pääsiäismaanantaina me nautimme Lapissa aurinkoisesta hiihtopäivästä – kaikista kelivaroituksista huolimatta. Meitä pohjoisen ihmisiä naurattavat myös jokasyksyiset otsikot siitä, miten lumi taas yllätti autoilijat.   

Kun ikkunasta katsoo ulos, niin en yhtään ihmettele, että kun mielen täyttävät puutarhatyöt, veneen vesillelasku ja terassit, ei enää tajua, että toisessa päässä maata olisi mitä parhain hiihtokeli, ja valoa riittäisi melkein vuorokauden ympäri. Sitten loka-marraskuussa, jolloin Lapissa on pimeää ja kaikin puolin ikävähkö keli, niin ihmiset hinkuvat hiihtämään ja hiihtokeskukset kilpailevat ensilumenladuillaan. Mukavampi hiihtosää olisi huhtikuussa, mutta silloin etelän ihmisten päät täyttävät kevättyöt, ei edes kevätyöt.  
(Tästä osa on ollut kolumnissa Kittilälehdessä vuonna 2018) 




6 kommenttia:

  1. Minä saan tällä viikolla pohjoissaksalaiselta ystävältä sinivuokon taimia. <3 Onhan täälläkin eroja, vaikka maa ei ole ihan niin pitkä kuin Suomi. Meillä on aika usein lämpimämpää kuin muualla, johtuu kai Golf-virrasta, joka on lähempänä meitä kuin Baijeria. Ihania nuo keltaiset kullerot vai mitä ne on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kulleroita ne ovat, lempikukkia. Täälläkin kasvaa puutarhakulleroita, mutta minulla ne ei ole onnistuneet. Kohta sinivuokkojen auki menee ohi ja sitten valkovuokkojen. Mutta kohta kukkii minun valkoinen kirsikkapuu! Vaaleanpunaiset ovat jo kaupungilla kukassa.

      Poista
  2. Kiva kirjoitus! Itse en ole koskaan käynyt Lapissa tai pohjoisessa muutenkaan muuta kuin kesällä, jolloin pohjoisen ja etelän eroja ei ole juurikaan huomannut. Mutta keväällä Suomen pituuden huomaa varmaan todella konkreettisesti, kun toisessa päässä on vielä täysi talvi ja toisessa kevät.

    Toisaalta eron huomaa jo tuonne Itä-Suomeen mentäessäkin. Vaikka matkaa ei ole kuin 400 kilsaa, niin meillä etelässä saattavat kukkia jo leskenlehdet, ja idässä voi olla vielä puoli metriä lunta.

    Kivaa vapunpäivän jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kevät on minusta tosi upeaa aikaa sekä Lapissa että täällä. Tosin tuo siitepölyallergia ei kuulu niihin mukaviin asioihin. Nythän Lapissakin on lumi sulanut vähän aiemmin kuin ennen.
      Nyt täälläkin etelässä on luvassa taas kylmempää, mutta ei kai sentään lunta?

      Poista
  3. Suomessa on mentävä pohjoista kohti nähdäkseen lunta vielä keväällä, alppiseudulla on siirryttävä ylös päin. Muutama päivä sitten Ranskassakin vuorten juurella satoi räntää ja käytössä oli talvivaatteet ja Saksassa oli lumisaderaja seitsemässäsadassa metrissä. Vuosi sitten toukokuun lopulla Oberstdorfissa patikointi ei onnistunut ilman lumikenkiä tuhannessa metrissä. Alppien kesä on todella lyhyt.
    Nyt Suomessa kevät tuntuu olevan todella pitkällä, tai sitten muistan väärin, tai keväät ovat oikeasti varhentuneet. Viimeksi olin vappuna Suomassa varmaan yli kaksikymmentä vuotta sitten. Vappukin on tainnut muuttua enemmän perheiden ja opiskelijoiden iloiseksi kevätmarkkinajuhlaksi (kuin iso kyläjuhla), mikä onkin paljon mukavampaa kuin eräässä toisessa maassa, jonka nimi alkaa R:llä.
    paskeriville

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se on! Täälläkin odotetaan nyt räntää, mutta ei kai sentään. Kylmempää on tänään kummiskin kuin eilen, paljon kylmempää. Minusta on hyvä, että olisi kunnolliset vuodenajat ja niiden erot. Vappu meni nyt kyllä vähän ohi, kun olen flunssassa eikä tuo ulkonaolo oikein houkutellut.

      Poista