Lukijat

lauantai 11. huhtikuuta 2020

Erilainen pääsiäinen





Tein äskettäin hupitestin facebookissa eli listasin ne paikat, joissa olen viettänyt pääsiäistä ja lisäsin niihin yhden, jossa en ole ollut. Kukaan ei arvannut, että en ole viettänyt pääsiäistä Baselissä – olin lukuvuoden 2005-2006 vierailevana tutkijana Baselin yliopiostossa –  sillä matkustin silloin Telfsiin Tiroliin. Monet arvelivat, että Turussa en ole – vielä – viettänyt yhtään pääsiäistä, mutta se oli väärin. Gradua tehdessäni olin yhden pääsiäisen täällä Turussa, sillä silloin olin ollut aiemmin hiihtämässä pohjoisessa ja samalla tehnyt vielä muutaman haastattelun. Myös viime vuonna olin suurimman osan pääsiäistä myös Turussa, sillä palasin Santiago de Compostellasta kongressista tänne. Mutta tämä pääsiäinen kaikista hyvistä suunnitelmista huolimatta sujuu Turussa. Me jotka jäämme nykyisille asuin- ja työpaikoille, noudatamme kehotusta olla matkustamatta kotipaikan ulkopuolelle eikä ainakaan Lappiin. 

Lapissa olisi kaikkien aikojen lumikevät ja kun viime päivien kuvavirtaa sieltä päin seuraa, niin hiihtokelit ovat mitä upeimmat. Jos ei hiihto suju, niin voi lumikenkäillä tai jopa pyöräillä tai potkutella potkurilla hangella, sillä hankikantokin näyttää tänään olevan. Pääsiäisen tienoolla on myös kuivaliha kypsynyt kevätahavassa. 



Entinen kotikuntani Kittilä on koronatartuntojen listalla tosi korkealla; erityisesti jos katsoo lukumäärää suhteutettuna asukkaisiin. Tilanne on muuttunut epidemiaksi jo aika päiviä sitten johtavan lääkärin mukaan. Todettujen tartuntojen lisäksi on piilossa olevia tartuntoja ja altistuneita. Mediatietojen mukaan kaikkia ketjuja ei pystytä enää selvittämään. Korona alkoi levitä matkailupitäjässä voimakkaasti ja tässä ”auttoi” afterski-elämä, joka on joillekin tärkeä osa (hiihto)lomaa. Kuvat iloisista lomanviettäjistä levisivät, hissit ja rinteet suljettiin, matkailuyrittäjät sulkivat omia yrityksiään, mutta virus ei lopettanut leviämistään. Ja koska Kittilä on Covid-19-epidemia-aluetta ja kaikkia on kehotettu pysymään kotipaikkakunnalla tämän ajan, niin en minä eikä moni muukaan  pääse tai lähde pääsiäiseksi Kittilään.  



Valtavien taloudellisten ja sosiaalisten vaikutusten lisäksi Covid-19 on vaikuttanut myös tietynlaiseen nationalismiin ja rajat kiinni -mentaliteettiin. Rajatutkijana olen seurannut sitä, miten Suomen rajojen sulkeminen on näyttäytynyt länsirajalla. Minkälaista on transnationalismi koronan aikaan? Mitä regionautit voivat tehdä? Rajatyöntekijät pääsevät edelleen töihin naapurimaahan – joko Suomeen tai Ruotsiin. Rajaa ei suljeta työntekijöiltä eikä kuljetuksilta. Myös Norja on sulkenut rajansa ja Norjan ja Ruotsin rajalla on otettu käyttöön vanhan salakuljetusreitit, kun halvempaa karkkia ja viinaa halutaan edelleen hakea Ruotsin puolelta. En tiedä, miten Suomessa hoidetaan nuuskan saanti nyt koronan aikaan, sillä ostosmatkailulta raja on kiinni. 

Rajan sulkeminen on saanut aikaan taas näkyvämpää nationalismia. Eräs torniolainen kansanedustaja (Ps.) teki kirjallisen kysymyksen, sillä hän oli huolissaan ruotsinsuomalaisten mahdollisesta joukkopaosta Suomeen tämän koronan aikana. Uutinen löytyy täältä. Myös Ruotsissa työssä käyvältä  suomalaiselta hoitohenkilöstöltä hän olisi mielellään sulkenut rajan. Ruotsissa on työssä – lehtitietojen mukaan – noin 90 Suomen puolella asuvaa hoitajaa tai lääkäriä ja Norrbottenin sairaanhoito on riippuvainen heidän työpanoksestaaan. Siteeraan tässä Haaparannan puolella asuvaa toimittaja Pekka Junttia: ”Kulkutaudin keskelläkin koetamme pitää rajaan saman asenteen kuin aina: ei sole mikhään ko ei piä minhään.” Koko kolumnin siitä, miten tämä rajasulku vaikuttaa kaksoiskaupungissa, voi lukea täältä

Tätä länsirajaa eli rajatonta rajaa ei ole helppo ymmärtää Helsingistä eikä Tukholmasta. 

Mutta vietetään tämä pääsiäinen nyt Turussa. Tässä muutama kuva viime vuonna Hiljaiselta viikolta Santiago de Compostellasta:









8 kommenttia:

  1. Kiitos Helena hyvästä kirjoituksesta.

    VastaaPoista
  2. Minulle ei ole jäänyt pääsiäiset sen vertaa mieleen, että muistaisin, missä olen niitä viettänyt. En varmaan missään erikoisemmassa paikassa. Paitsi hei, viime vuonna olin Limassa Perussa! Sinä olet reissannut kyllä tosi paljon.

    Santiago de Compostelan Hiljainen viikko oli varmaan mieleenpainuva kokemus. Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinne Turkuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se viikko Santiago de Compostellassa oli hieno, iltaisin oli noita esityksiä suht joka päivä. Ja olihan se kiva kongressikin. :) Ruoka oli hyvää ja tietysti ruokajuomat. Tietysti oli mukava nähdä tuttuja ja tutustua uusiin; se on yksi tuollaisen akateemisen matkailun iloja. Saas nähdä koska pääsee seuraavan kerran, sillä nyt on kaikki konffat peruttu tai siirretty.

      Mieluiten kyllä viettäisin keväällä aikaa pohjoisessa, mtuta tänä vuonna se ei ole ollut mahdollista. Saas nähdä, koska sinne pääsee. Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinnekin!

      Poista
  3. Me ollaan oltu useimmiten Ranskassa, joko Burgundissa tai Elsassissa mutta nytpä ei päästy. En tosin valita, sillä meillä on nyt aivan loistava kesäsää ja luuleen ihan olevansa lomalla. En nyt viitsi sanoa, että söimme juuri parsaa terassilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En nyt viitsi sanoa, että söin just poron sisäfilettä päivälliseksi. Sitä on huomiseksikin.
      Tänään satoi, joten puutarhahommia en tehnytkään, vaan kävin kävelemässä nyt illalla. Vielä olisi töitä tuolla takapihalla, haravoimista ja vähän syreenin taimien poistamista, Nyi työt vain pakkaavat häiritsemään harrastuksia.

      Saisipa parsaa ja nimenomaan valkeaa parsaa!

      Poista
  4. Taitaapa olla kolmisenkymmentä vuotta viimeisestä Suomen pääsiäisestä. Jossakin täällä maailmalla ne on vietetty.

    Rajanylityspaikkoja on vähennetty ja valvontaa lisätty täällä kaikkialla. Eikä ihme, kun kerran maiden sissälläkin rajoitetaan liikkumista. Belgia sulki Ranskan rajan. Kumpaakohan siinä suojellaan enemmän kun Belgiankin kuolleiden luvut ovat sitä mitä ovat. Ranskassa on mennyt jotain todella oleellista pieleen.
    Juuri oli ohjelma Artella itäisen Saksan ja Tsekin rajan sulkemisesta ja työpaikkaliikenteen lopettamisesta. Jokseenkin vastaa Suomen ja Ruotsin pohjoista rajaa. Paljon työskentelee hoitohenkilöitä Saksan puolelle, esim. lääkäreitä. Sama ongelma on Unkarin ja Itävallan suhteen. Hoitajia varsinkin tarvittaisiin työpaikoillaan.
    paskeriville

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin tänään jostain lehdestä juttua Tsekin ja Slovakian rajoituksista, maskipakosta tai - suosituksesta ja kuolleiden luvut vaikuttivat kyllä tosi alhaisilta. Palkkataso on Saksassa tietysti korkeampi ja esim. Ruotsissa hoitajien palkkataso on paljon korkeampi kuin Suomessa. Suomessahan ei tule nytkään mitään koronalisää, jota taas Ruotsissa maksetaan vielä sen korkamman palkan päälle. Ja Kemissa Mehiläinen, joka on sen paikallisen sairaalan osakas, on lomauttanut ns. hiljaisen puolen ihmiset. Ihan käsittämätöntä, koska sairaanhoitohenkilöstöstä on pulaa kaikkialla.

      Unkarin tilanne on aivan kauhea ja Venäjän koronauutiset ovat omaa luokkaansa.

      Poista