Lukijat

maanantai 2. toukokuuta 2022

Käpykaristamo on 1920-luvulta peräisin

 


Kittilän kirkonkylän uusi suosikkikauppa on aivan viime vuoden lopussa avautunut Tokmanni. Tämän halpahallin tuloa odotettiin kauan ja liikkeen avauduttua heti joulumarkkinoille, siitä tuli heti suosittu. Liike sijaitsee teollisuusalueella ja Yllästunturille johtavan Aakenustien risteyksessä. Alueelta purettiin aiemmin muun muassa 1975 valmistunut asuinrivitalo. Lähellä on monia teollisuusalueeseen liittyviä rakennelmia ja tien toisella puolella hautausmaa.

Tokmanni on niin valikoimiensa kuin hintojensa perusteella suosittu kauppa ja se näkyy autoja täynnä olevasta piha-alueesta. Pihan reunalla jököttää aivan kuin sinne eksyneenä punainen hirsirakennus, jonka historia on merkittävä monella tavalla Kittilässä. Se on nimittäin Lapin sodan tuhoilta säästynyt käpykaristamo, joka on rakennettu jo 1920-luvulla. Käpykaristamo kertoo osaltaan Kittilälle ja koko Keski-Lapille tärkeästä metsätaloudesta ja sen historiasta.

Tämän kulttuurihistoriallisesti merkittävän rakennuksen suojelusta ja purkamisesta on todella soudettu ja huovattu monien vuosien ajan. Tontin nykyinen omistaja on halunnut purkaa rakennuksen ja siirtää sen osaksi matkailuyritystään, mutta onneksi rakennus on paikallaan. Sille tulisi löytää mielekäs käyttötarkoitus ja mielellään paikallaan, jotta sen säilyminen varmistuisi. Käpykaristamo on tärkeä osa Kittilän ja Lapin kulttuuriperintöä ja kuten edellä tuli esille, se on niitä harvoja Lapin sodan tuholta säilyneitä kirkonkylän rakennuksia.

Harva kittiläläinen tuntee käpykaristamon rakennuksen historiaa eikä tiedä mikä merkitys tällä punaisella hirsirakennuksella on. Ehkä nyt kun se sijaitsee Tokmannin pihan reunalla, se pistää paremmin kaupassa kävijöiden silmiin ja he rupeavat miettimään rakennusta.

 

 


10 kommenttia:

 1. No enpä ole ennen kuullut sanaa käpykaristamo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käpyjä kerättiin ja niistä saatiin noissa siemenet talteen. Jotain koneita kai käytettiin apuna.

   Poista
 2. En ollut minäkään kuullut käpykaristamosta!
  Mä luulin ensin, että tuo kuvan rakennus on se uusi Tokmanni. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nyt onneksi! Tokmanni oli tosi iso kauppa ja käytävät leveitä; haimme sieltä isokokoista kenkälusikkaa, mutta siellä oli tasan YKSI, joka oli muutaman sentin mittainen. Ei tullut kauppoja, mutta onneksi kassan lähellä oli pakastin, josta ostin sitten jäätelöt!

   Poista
 3. Käpyriiheksi sitä on kutsuttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä tiedosta. Kouluaikana siitä ei koskaan puhuttu.

   Poista
 4. Käpyriihi ja toivottavasti piethän huolta ja vaikka riukuaita ympärille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä muuttuuko suojeluaste paremmaksi, kun tuo yläkittilän kaava saadaan tehtyä, nythän siitä saa tehdä muistutuksia. Tätä pitäisi huoltaa ja miettiä järkevä käyttö tuolla paikalla, mutta mikä taho tai tahot sen voisivat tehdä? Omistaja ei saanut lupaa siirrolle, mikä on mielestäni hyvä asia, sillä sijainnilla alkuperäisellä paikalla on aina tärkeä merkitys. Ehkä pitäisi perustaa kotiseutuyhdistys Kittilään?

   Poista
 5. Kyllä Lapin jokainen saksalaisten tuholta säästynyt rakennus pitäisi lailla suojella ja historiaa ja tietoa pitää yllä.
  Juurihan ylellä oli moniosainen sarja, areenassa edelleen, Vaietut arktiset sodat, jossa paljon filmejä. Vähemmän esillä ollutta mielenkiintoista materiaalia ja näkökulmia eri maiden, esim. Ruotsin, roolista - pistää miettimään. paskeriville

  VastaaPoista