Lukijat

perjantai 18. lokakuuta 2019

Bolgariin pitkin Volgaa





Upeasti korjatun Kremlin lisäksi Kazanin lähellä sijaitsee toinenkin Unescon maailmanperintökohde, muinainen Bolgarin kaupunki. Siellä käy helposti päivämatkalla Kazanista, joten mekin teimme minun lähtöpäivänä sinne retken vesibussilla. Vesibussi nyt ei ollut paras mahdollinen kulkuväline, sillä reilu kaksituntinen sisätiloissa – omilla eväillä ja juomilla – kävi hellepäivänä pitkäksi. Illalla paluu sujui jo hieman vilpoisammin, vaikka laiva oli silloinkin aivan täynnä. Mutta se oli nopein tapa päästä käymään tässä vanhassa Volgan bolgaarien, tataarien esi-isien perustamassa kaupungissa. Se on ollut alueen tärkeimpiä kaupunkeja ja sen kautta kulki mm. ulkomaankauppa.  
 

Päivän lounas: pelmeenejä ja lisää vettä.
Bolgar oli näköjään suosittu retkikohde ja monet pitivätkin jokirannassa piknikiä, sillä vaikka paikka oli matkailijoiden suosiossa, niin se ei näkynyt ravintolatarjonnassa. Matkamuistokioskeja kyllä oli runsaasti ja paikoin tunnelma muistuttikin enemmän basaaria. Bolgar on islaminuskoisille tataareille uskonnollinen pääkaupunki. Se on vanhan Kazanin kaanikunnan edeltäjä, joten Bolgarilla on merkittävä asema osana tataarien kulttuuriperintöä. Volgan bolgaarit omaksuivat islamilaisuuden 922.   

Muistomerkki Volgan bolgaarien islamiin kääntymisestä sisälsi mm. näyttelyjä ja maailman suurimman painetun koraanin.

Maailman suurin painettu koraani.
Osa Bolgarin rakennuksista ja kaivauksissa esille otetuista rakenteista kuten ns. itäisestä huoneesta, Khanin kylpylästä ja Khanin palatsista, sijaitsivat kävelymatkan päässä lukuun ottamatta vuonna 2012 rakennettua Valkoista moskeijaa. Sen läheisyydessä sijaitsi myös Leipämuseo, mutta siellä emme ehtineet käydä.


Valkoinen moskeija oli päältä kaunis, mutta sisätiloiltaan se oli kuitenkin aika vaatimaton. Sitä katsoessa mieleen vertailukohtana tuli Taj Mahal.
 
Valkoinen moskeija ulkoa ja sisältä (alakuva).



Bussia satamaan odotellessa olisi voinut ostaa vaikka rukousmaton tai jonkinlaisen kaftaanin. Toki islamilaisia kirjoja ja mm. teetä oli myynnissä.


Matkat Bolgariin näkyivät olevat suosittuja ja monet kiitokset Nadjalle ja Slavalle, jotka hankkivat meille liput etukäteen ja Slava piti vielä huolen, että ehdimme hyvissä ajoin täpötäyteen laivaan. Kugu tau!



2 kommenttia:

  1. Olipa taas mielenkiintoinen kohde; kiitos tästäkin! Tuo viimeinen kuva vetoaa minuun erityisesti. Upea maisema, ja laivakin vielä. :-)

    Moskeijasta tulee tosiaan mieleen Taj Mahal. Minä näin Taj Mahalin livenä vasta pari vuotta sitten, vaikka olen rampannut Intiassa jo aika monta vuotta. En muista, että sekään olisi ollut sisätiloiltaan mikään kovin ihmeellinen. Tosin saatan olla väärässäkin, kun ei ole kuvia todisteena (sisällä ei saanut kuvata).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! MInustakin tuo viimeinen kuva on aika hyvä. Otan matkoillan usein kuvia sekä kännykällä (kuten nämä) että kameralla. Kamerakuvat ovat toisessa läppärissä, enkä jaksanut niitä käyttää tässä. Huomasin, että en olekaan kuvannut kännykällä kaikkea.

      Tuossa pihalla tuli vielä kaiuttimista koko ajan puhetta, otin siitä videon, mutta sielä tuuli niin kauheasti, että oikeastaan vaan tuulen ujellus kuului! Taj Mahalista olen nähnyt vain kuvia ja se on mulle riittävä, kun en Intiaan koskaan matkustane. Tosin viime keväänä tullut Joanna Lumley Intiassa oli kyllä tosi upea sarja ja melkei sai minut haaveilemaan sinne matkustamisesta.

      Poista