Melkein heti tullessani Kolosváriin sain Anjalta lahjaksi mártisorin, pienen puisen perhosen, joka piti sitoa siinä kiinni olevalla punaisella ja valkoisella langalla takin kaulukseen. Nämä pienet korut – kukkaset ovat yleisiä, mutta näin myynnissä mm. Game of Throne -motiiveja – juhlistavat kevään tuloa Romaniaan ja myös Moldaviaan. Näitä mártisoreja myydään maaliskuun alusta lähtien. Nimensä se on saanut maaliskuusta, joten tämä mártisor tarkoittaakin pikku maaliskuuta. Korun sanotaan maagisella voimallaan suojelevan sairauksilta ja huonolta onnelta. Korun antaminen on vanha tapa ja sen uskotaan tuovan kantajalleen terveyttä ja voimaa koko tulevan vuoden ajan.
Koruun sidottu puna-valkoinen nauha symboloi elämän syntyä ja elämään liittyvää dualismia: valo/pimeys, päivä/yö, lämmin/kylmä, kesä/talvi ja elämä/kuolema – aivan kuten Yin ja Yang. Koruun liittyy paljon vanhoja selityksiä esimerkiksi sen alkuperästä. Erään tällaisen mukaan se on peräisin Rooman tasavallan ajoilta, jolloin Uutta Vuotta juhlittiin keväällä, toisen mukaan sen alkuperä liittyy romanialaisen mytologian yhteen tärkeään henkilöön, Baba Dochiaan, joka kehrää vuoden langan keväällä vuoden alkaessa. Nauhassa olevan valkoisen värin sanotaan tarkoittavan rauhaa ja punaisen värin tarkoittavan sodissa uhrattua verta. Ainakin täältä löytyy lisätietoa.
Yhden uskomuksen mukaan mártisoria pidetään 12 päivää – tai sitten maaliskuun loppuun asti – jonka jälkeen se pitäisi sitoa nuoreen puuhun. Mikäli puu kasvaa hyvin, niin myös korun siihen sitoneelle henkilölle käy sinä vuonna hyvin. Tavallisempi tähän liitetty uskomus on se, että sitoessaan korun puuhun voi esittää toiveen, joka voi sitten vuoden aikana toteutua.
Mártisoreja oli myynnissä nyt maaliskuun alkupuolella ja esimerkiksi Kolosvárin – siis romaniaksi Cluj Napocan – keskustorilla pidetyillä kevätmarkkinoilla myytiin käsintehtyjä tuotteita, kuten näitä mártisoreja, käsitöitä, koruja ja leipomuksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti