Viimeinen matkakohteenne oli Keski-Kiinassa oleva Wuhan. Se on oikeastaan kolmen suuren kaupungin muodostama paikka, jossa myös välimatkat olivat pitkiä. Ehdimme nähdä siitä oikeastaan vain Central China Normal Universityn kampuksen ja sen lähellä olevan kauppakadun hotelleineen ja liikkeineen sekä muutaman kilometrin päässä olevan Hubeinin alueen museon sekä viimeisenä päivänä yhden temppelin sekä yksityisen torin, jossa myytiin mm. kiviä, koruja ja käytettyä vanhaa tavaraa. Niin ja tietysti siinä välissä monia ravintoloita ja kahvilan, josta sai hyvää kahvia – ja varmaan teetäkin, mutta tiedän vain kahvista.
Matkalla rautatieasemalta kohti majapaikkaa. |
Wuhan on Hubein maakunnan pääkaupunki keskisessä Kiinassa. Kaupunki sijaitsee Jangtse- ja Han-jokien yhtymäkohdassa. Kaupunki on kärsinyt useasti tulvista. Kolmen solan padon pitäisi tulevaisuudessa hillitä tulvia. Kaupungissa on ainakin kaksi yliopistoa ja monia eri asteisia kouluja. Olimme työvierailulla Keskeisen Kiinan normaaliyliopiston ”National Research Center of Cultural Industries” –laitoksella, jossa kokoustimme ja pidin vierailuluennon. Opiskelijat – kuten myös opettajat – olivat kiinnostuneita yliopistojemme välisestä vaihdosta. Suomalaisille tämä olisi myös mielenkiintoinen paikka olla vaihdossa.
Vasemallta: Chuanming Sun, Liang Xia, Yihong Zhan, Maija, Helena, Yonglin Huang, Guoxin Tan, Yuchen Xia. |
Luennolla kerroin oman oppiaineen profiilista, tehdyistä tutkimuksista sekä yliopiston tarjonnasta vaihto-opiskelijoille. Erityisesti jatko-opinnot kiinnostivat sikäläisiä opiskelijoita, sillä yliopisto ja tulevaisuuden työmahdollisuudet houkuttelevat lähtemään vaihtoon ulkomaille. Heille on myös hyvä esimerkki, kesällä kauppakorkeassa väitellyt wuhanilainen Ping Wang.
PhD Chuanming Sun. |
Kampukselta. |
Videopuhelu kotiin kampuksella (Maija Mäki). |
Laitoksessa tehdään paljon yhteistyötä ulkomaisten yliopistojen/laitosten kanssa. Kateellisina olemme jo aiemmin katsoneet laitoksen henkilökunnan filmaamia dokumentteja kiinalaisesta kulttuuriperinnöstä. Meillä post doc -tutkijana ollut Chuanming Sun on näyttänyt niitä eri tilaisuuksissa – ja juuri hänen ansiostaan olimme nyt tutustumassa hänen laitokseensa Kiinassa, mistä monet kiitokset hänelle. Hän auttoi meitä myös monissa matkan järjestelyissä ja tietysti paikan päällä Kiinassa ja ilman Chuanmingia emme tuskin olisi lähteneet koko reissuun. Wuhanissa saimme tutustua myös muuhun laitoksessa tehtävään tutkimukseen ja julkaisuihin.
Yliopiston kampuksella sijaitsi tuollakin nähtävästi kaikki tarvittava: asunnot niin opiskelijoille kuin opettajillekin, lastentarha, sairaala, kirjasto, kauppoja, baareja, hotelli, ravintoloita ja tietysti runsaasti opetustiloja. Emme asuneet kampuksen hotellissa, vaan aivan sen lähistöllä olevassa hotellissa, jonka ala-aulassa tulijoita tervehti robotti – valitettavasti se puhui ainoastaan mandariinikiinaa.
Täällä kävimme alueen keskusmuseossa, Hubein alueen museossa. Katsoimme siellä osan näyttelyistä, Silkkitiestä ja keramiikasta kertovia näyttelyitä sekä näyttelyn, jossa oli aatelismies (?) Zeng Hou Yi:n haudasta löydetty esineistö, jota pidetään ainutlaatuisena. Yksi näistä on valtava pronssinen kelloinstrumentti, joka on noin 2500 vuotta vanha ja painaa viisi tonnia (Warring States Period -aikakaudelta). Siitä kuva alempana.
Kuva: Wikipedia commons. |
Museoon kuuluu myös teatteri, jossa nautimme noin puolen tunnin musiikki- ja tanssiesityksen. Sellaisia olisi voinut olla myös konferenssissa. Museossa oli myös kaksi pientä museokauppaa, jotka olivat menneet kiinni ennen museon sulkemista. Ulkomaalaisina pääsimme kuitenkin tekemään vielä pikaiset ostokset, kuten tuosta alhaalla olevasta kuvasta näkee.
Meille myös kerrottiin, että museolla oli käynyt muitakin tärkeitä vieraita; nimittäin Kiinan presidentti oli kunnioittanut museota käynnillään pari kuukautta ennen meitä.
Meille myös kerrottiin, että museolla oli käynyt muitakin tärkeitä vieraita; nimittäin Kiinan presidentti oli kunnioittanut museota käynnillään pari kuukautta ennen meitä.
Kännyköitä käytetään paljon enemmän kuin täällä... |
Temppeli oli käytössä ja osuimme paikalle kesken menojen, joten temppelistä ei ole julkisia yleiskuvia.
Käsitöitä ja vanhoja tavaroita myynnissä olevan torin vieressä oli myös ruokatori, jossa paikallinen poppi soi ja tarjolla oli maistiaisia.
Ruoka Wuhanissa oli terästetty chilillä ja sitä chiliä riitti:
P.S. Juuri nyt Wuhanin ilmanlaatu on "moderate" eli kohtalainen. Tätä ilmanlaadusta kertovaa sivustoa ei sitten Kiinassa päässyt avaamaan - ehkä V.P.N:n avulla sen olisi saanut auki.
Muistan tuon upean kelopelin.
VastaaPoistaSe olikin hieno; en vain saanut kännykällä siitä kunnon kuvaa enkä jaksanut ottaa kameraa mukaan koko reissulle. Onneksi wikipedialla on joistakin kuvia.
Poista