Lukijat

tiistai 14. toukokuuta 2013

Tornion(laakson) maakuntamuseon uusi ilme





Tornionlaakson maakuntamuseon uusi graafinen betoniseinä kuvaa Tornion ja Haaparannan välillä 1916-1919 toiminutta ilmarataa, jota käytettiin postipakettien kuljettamiseen. Ilmarata oli myös Suomen ja Ruotsin "yhteisprojekti".

Tämän upean graafisen betoniseinän takaa löytyy peruskorjattu ja laajennettu Tornion(laakson) maakuntamuseo, joka täyttää ensi vuonna peräti 100 vuotta. Tähän ikään asti museo on ehtinyt toimia useassa eri rakennuksessa, joista yksi oli nykyinen Tornion ortodoksikirkko. Suuremmat juhlat museo säästää pian alkavaan juhlavuoteen, mutta viime lauantaina peruskorjattu rakennus avattiin yleisölle ja siellä pidettiin kahden (tilapäis)näyttelyn avajaiset. "Soihtu saapuu" ja "Les Feux Arctiques - Arktiset tulet" näyttelyt ovat avoinna toukokuun loppuun asti. Samalla voi tutustua museon uusiin yleisötiloihin.  

"Soihtu saapuu!" -näyttely kertoo Helsingissä 1952 pidetyistä olympialaisista sekä soihtuviestistä. Olympiatuli sytytettiin Kreikan Olympiassa, josta se kuljetettiin ensin lentokoneella Tanskaan ja sieltä Ruotsin kautta juosten ja osaksi meloen, soutaen ja ratsastaen Haaparannalle ja Tornioon. Täällä tuleen yhdistettiin Pallastunturin Taivaskerolla - ei ihan kokonaan keskiyön auringosta -  sytytetty ja Lapin alueen läpi kulkenut "keskiyön auringon tuli". Vajaat kaksi viikkoa kestäneellä matkalla tulen kunniaksi järjestettyjä soihtujuhlia pidettiin 50 paikkakunnalla, joista osa nimenomaan tätä varten rakennetuilla stadionilla kuten Torniossa uudella Pohjan stadionilla

Näyttelyssä oli kuvataulujen lisäksi esillä myös esineitä, kuten olympiasoihtuja ja juoksuasuja sekä olympiavuoteen liittyviä matkamuistoja ja julisteita.  

Toinen näyttely,  "Les Feux Arctiques"esittelee kolmen eri asteisen oppilaitoksen (Lapin yliopiston, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun ja Ammattiopisto Lappian) opiskelijoiden yhteistyössä toteuttamia pohjoisia elokuva- ja mediaproduktioita. Näyttelyjen avulla tuli esille se, että Torniossa on jo vuoden toiminut Pohjoisen kulttuuri-instituutti, joka on "kulttuurituotantoa ja -perintöä kehittävä kolmen koulutusasteen ja kulttuuritoimijoiden verkosto, joka rakentaa Lapin elinvoimaisuutta ja hyvinvointia koulutuksen, tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan yhteistyöllä."  Onpa siellä ehtinyt professoroida myös uskontotieteen emeritus professori Pentikäinen Helsingin yliopistosta, mm. filmissä "Arctic Fires - Les Feux Arctiques", joka kertoo Orleans'in herttuan, myöhemmin kuningas Ludvig Philip I matkasta Hammerfestistä ja Pohjois-Norjasta Muonion kautta alaspäin. Matkan aikana hänen oppaana toimi mm. Lars Levi Laestadius. Matkasta on jäänyt jäljelle mm. paljon muistitietoa ja mahdollisia jälkeläisiä Muonioon sekä Versaillesi'n palatsiin kaksi hovimaalari François Biardin maalaamaa teosta, jotka esittävät Ludvig Filipiä saamelaiskodassa ja laskemassa koskea. Maalauksia ei suunnitelmista huolimatta ole taidettu saada Suomeen näytteille, sillä jo niiden vakuutusmaksut nousevat erittäin korkealle. Ludvig Philipin mahdollisesta jälkeläisestä kerättyä muistitietoa löytyy ainakin täältä. Filmiin voi tutustua näyttelyssä ja minulta se on vielä katsomatta.
 


Museonjohtaja Henri Nordberg esitteli museon tilapäisnäyttelyjä ja tiloja Tornion kulttuurisihteeri Helena Junekselle ja minulle.  



  
Väylä, siian lippoaminen ja lipot sekä merrat olivat näkyvästi esillä näyttelyssä. Näyttelyssä oli esillä myös Tornionlaaksosta ja ylempää Kilpisjärveltä asti kerättyjä vanhoja valokuvia.

Tekniset tilat vievät suuren osan rakennuksesta, mutta sinne mahtuvat myös asianmukaiset varasto-, työskentely-, arkisto- ja näyttelytilat. Museoon rakennetaan parhaillaan uutta perusnäyttelyä Kohtaamisia rajalla, joka on tarkoitus avata vuonna 2014. Suunnitelmissa on myös palkata museoon Haaparannan - siis ruotsalaisen sisarkaupungin - rahoituksella museopedagogi. Tämä ainutlaatuinen rekrytointi vahvistaa entuudestaan ylirajaista kulttuuri- ja opetustyötä Torniossa ja Haaparannalla. Toivottavasti tämä suunnitelma toteutuu eikä kaikki kruunut ole sulaneet Viktoriantorin talviseen sulanapitoon. Missä muualla tällainen ylirajainen museotyöntekijä jo on?

Tornionlaakson maakuntamuseolla on mittaamattoman arvokkaat kokoelmat, jotka saavat nyt arvoisensa puitteet uudessa rakennuksessa ja tulevissa näyttelyissä. Sen kokoelmiin kuuluu lähes 20 000 esinettä. Esinekokoelman vanhin osa koostuu vanhoista Peräpohjolaan ja Lappiin liittyvistä esineistä, mutta sen erityispiirteenä ovat Tornion kaupungin vanhimpien vaiheiden kaupunkikulttuuri ja käsityöläisten työvälineet sekä lapinhopea. Viime vuosikymmeninä kokoelman kartuttamisessa on keskitytty rajaseutuun tai väylänvarteen liittyviin esineisiin molemmin puolin rajaa. Myös paikallinen teollisuushistoria ja kauppa ovat hyvin edustettuina museokokoelmissa.

Kuva Tornionlaakson maakuntamuseon sivulta. Mm. Gevalia-kahvia jopattiin ahkerasti Ruotsista Suomeen. 
Maakuntamuseo sekä samassa pihassa sijaitsevassa Rajakartanossa olevat Aineen taidemuseo ja kaupunginkirjasto sekä kulttuuritoimisto sekä hieman kauempana oleva puutalotalokortteli Åströmin kartanoineen muodostavat nyt todellisen kulttuurikohteiden keskittymän, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Toivottavasti myös kaupungin kaupunkien päättäjät ymmärtävät tämän arvon ja sen tarjoamat mahdollisuudet. 


8 kommenttia:

  1. Tosi hieno tuo graafinen seinä. Gevalia on mullekin tuttu, mutta en tiedä mistä, kun en ainakaan asunut siellä salakuljetusseudulla.

    VastaaPoista
  2. Joppausketjut ulottuivat kyllä Etelä-Suomeen asti, joten josko sieltä tai myöhemmin...

    VastaaPoista
  3. Onpas upea museo ja upea on mekkosikin. Minulla on takissa sama Hanna-kuosi, mutta sitä ei niin vain näe, kun se on vuorikankaana:-)
    Gevalia on myös minulle tuttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Museo sai vihdoin asianmukaiset tilat ja nyt sitten odotamme perusnäyttelyn avaamista ensi vuonna. Eipäs kiinnitetä epäolennaisiin yksityiskohtiin huomiota; mekko on ruotsalaista designia ja Gevaliaa juodaan edelleen. ;-)

      Poista
    2. Mitä? Etkö huomaa, kuinka tarkkaan tutustuin juttuusi, kun huomasin tuollaisenkin yksityiskohdan:-)) Sjöden on aina varma valinta.

      Poista
    3. Tietysti huomasin. Voisithan sinä käyttää takkia käännettynä, niin kaunsi vuorikangas näkyisi? ;-)

      Poista
    4. Siis nämä sun artikkelit ovat vertaansa vailla, linkit kun vievät erilaisiin mielenkiintoisiin juttuihin ja niistä taas pääsee edelleen vaikka minne. Aikaahan tässä menee, mutta ei turhaan. Kiitti vaivannäöstäsi laatia näitä!

      Poista
    5. Var så god! Tuo Ludvig Philipin aviottoman pojan tarina on kyllä kiehtova. Ja siitä on kirjoitettu jo kauan.

      Poista