Lukijat

maanantai 9. heinäkuuta 2012

HafenCity ja museourakointia Speicherstadtissa

Olin suunnitellut käyväni vihdoin tänään tullimuseossa, joka sijaitsee Speicherstadtissa, joka oikeastaan on kaupunki kaupungissa. Speicherstadt on valtavan kokoinen vapaasatamaksi rakennettu varasto- ja liikealue Hampurin satamassa. Sitä halkovat lukuisat kanavat, sulut ja sillat. Alue on rakennettu vuosien 1883 ja 1927 välisenä aikana. Se kärsi huomattavia vahinkoja viime sodan pommituksissa, jonka jälkeen osa punatiilikolosseista rakennettiin uudelleen. Erään teoksen mukaan jopa 2/3 varastoista ja 43 % silloista vahingoittui. Nyt Speicherstadtissa tapahtuu jälleen, sillä entisestä, vähälle käytölle jääneestä satama-alueesta tulee monimuotoinen ja muodikas HafenCity, johon erilaisten toimisto- ja liiketilojen lisäksi tulee erilaisia (luksus)asuntoja, hotelleja, HafenCity yliopisto ja eräänlaisena mansikkana - vaikka en mansikoista pidäkään - Elbphilharmonia, jota voi katsella vaikkapa tästä nettikamerasta. Sen on suunnitellut sveitsiläinen, tai oikeammin baselilainen arkkitehtitoimisto Herzog & de Meuron. Konserttisalien lisäksi rakennukseen tulee myös mm. hotelli ja asuntoja.

Rakennustyömaahan pääsee tutustumaan kiertokäynneillä.

Projektin sivuilla on mm. arkkitehtien haastatteluja. Niiden lisäksi sieltä löytyy myös Jimi Tenorin haastattelu. Mutta pitikö sekin haastattelu alkaa sillä iänikuisella kliseellä, suomalaisten vähäpuheisuudella: "They say Finnish people don’t talk much. We’ll give it a try anyway." Toivottavasti hampurilaiset jaksavat odottaa (ja maksaa) upean konserttitalonsa valmistumista, joka ei ole ihan aikataulussa pysynyt, mutta pitäisi vihdoin vuonna 2014 valmistua. Se on jo nyt suosittu käynti- ja ihmettelykohde, joka näkyy kauas.

Tässä on lyhyt video HafenCitystä englanniksi. Tällaiselta HafenCityssä näytti tänään:HafenCity on 157 hehtaarin kokoinen alue, jonne on suunniteltu 5 800 uutta asuntoa 12 000 ihmiselle sekä noin 45 000 työpaikkaa. Työpaikkoja havitellaan mm. erilaisten palveluiden, luovan työn ja kulttuurin aloille. HafenCity-projekti korostaa monimuotoisuutta, elävyyttä, ekologisuutta ja kestävää kehitystä. Tavoitteena on luoda Hampurista vapaa ja monimuotoinen metropoli, jossa on paljon avointa ja vapaata tilaa asukkaiden ja muiden käyttäjien tarpeisiin; siitä voi lukea mm. täältä. Asuntojen hinnat puolestaan näyttivät yhden sikäläisen kiinteistöfirman ikkunasta tältä:


Jokohan ne Elbphilharmoniaan tulevat 45 asuntoa lasitettuine ulkoseinineen ja parvekkeineen, "jotka tarjoavat mahtavan (spektakulär) näköalan Elbelle", on myyty tai varattu?

HafenCity-projektiin voi tutustua myös Speicherstadtissa, vanhassa energialaitoksessa Kesselhusissa sijaitsevassa infokeskuksessa, jossa on mm. koko alueen pienoismalli ja muuta informaatiota. Siellä on myös kahvila, joten loistava paikka pitää sadetta, kuten tänään tuli todistettua!  Sen lisäksi on muitakin näyttelipaviljonkeja, kuten esimerkiksi keskellä uudempaa HafenCityä oleva Osaka-paviljonki, jossa kerrottaan enemmän urbaanista kestävästä kehityksestä. Siellä en enää tänään ehtinyt käydä, koska se meni kiinni klo 18.

Museoista ensimmäisenä oli vuorossa Speicherstadtissa sijaitseva tullimuseo. Sen kahdessa kerroksessa sijaitseva näyttely kertoo tullilaitoksen historiasta aina roomalaisista ja limeksestä alkaen nykyaikaan. Historiallisessa osassa kerrotaan enimmäkseen "virallista historiaa" keskittyen laitoksen ja tullivirkamiesten kehitykseen. Salakuljetuksesta kerrotaan myös enimmäkseen tullin näkökulmasta, joskin ääninäytteillä löytyy myös salakuljettajien tarinoita. Aivan samannäköisillä liiveillä on salakuljetettu mm. kahvia niin Saksan rajoilla kuin Tornionlaaksossa. Ehkä siellä (Tornionlaaksossa) on kuljetettu vähemmän jalokiviä kuin täällä. Näyttelystä löytyi myös pelejä ja muita interaktiivisia osioita. Entisen DDR:n osiossa esitellään sen erityispiirteitä.  Nykyajasta kertova osio keskittyy rajattomaan ja avoimeen Eurooppaan ja kertoo esimerkiksi eksoottisista (ja kielletyistä) matkamuistoista. Tiesittekö muuten, että "Schmuggel" tulee tanskan sanasta "Smug". Minä en. **

Salakuljetusteema jatkui Speicherstadtin museossa, jonne myös menin sadetta pakoon. Tämä alueen historiasta kertova museo oli miellyttävä yllätys, sillä en ollut suunnitellut sinne edes meneväni. Museo sijaitsee autenttisessa ympäristössä, punatiilisessä entisessä varastorakennuksessa, juuri sellaisessa missä tuontitavaroita säilytettiin. Näyttelyssä kerrottiin myös alueen suunnittelusta ja kehityksestä. Omat osastot olivat mm. tee- ja kahvikaupalla sekä erityisillä kanavaveneillä, joilla tavaroita kuljetettiin.  Näyttelyssä keskityttiin työntekijöihin, mikä ehkä teki tästä näyttelystä niin mielenkiintoisen. Kahvista kerrottiin paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia, mm. se, miten kahvinpapujen tarkistaminen tehtiin manuaalisesti ja tästä yksitoikkoisesta ja huonostipalkatusta työstä huolehtivat tietysti naiset.


Museossa järjestetään mm. teemaisteluiltoja sekä pari kertaa kuukaudessa dekkarien tai historiallisten romaanien lukuiltoja. 

Kolmas museo, jonka oikeastaan kävelin läpi, oli myös täällä Speicherstadtissa sijaitseva Spicy's Gewürzmuseum. Se keskittyy nimensä mukaan mausteisiin. Siellä oli tällä hetkellä  erikoisnäyttely vaniljasta ja saframista. Näyttelyssä oli paljon maustenäytteitä, joita saattoi haistella ja koskettaa. Muuten tila oli niin täynnä ihmisiä, tekstiä ja esineitä, että siellä ei oikein jaksanut keskittyä mihinkään, lukuunottamatta ehkä pientä kauppapuodiksi sisustettua kohdetta. Mausteista oli esillä paljon tietoa ja mm. reseptejä, mutta en jaksanut niistä innostua. Positiivinen yllätys oli se, että pääsylipun sijasta käteen lyötiin pussillinen maustepippureita. 

 

Tällaiselta Speicherstadtissa näytti sateisena sunnuntai-iltapäivänä. Silmiin osui hämmästyttävän monta itämaisten mattojen tuontiyritystä. Nykyaikaisen konttisataman käyttöönoton ja laajentumisen jälkeenhän nämä vanhat tiilirakennukset uhkasivat tyhjentyä.

Edit: ** Lisäys: huomasin vasta myöhemmin, että tullimuseon sivuilla on tietopaketteja sekä matkailijoille että Saksaan muuttajille, olipa syynä opiskelu, avioliitto tai työ.  

Päivän havainto:  Hampurissa ei sada joka kolmas päivä, vaan melkein joka päivä.

5 kommenttia:

 1. Etkö käynyt katsomassa http://www.miniatur-wunderland.de/?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En vielä, mutta treffit sitä varten on sovittu, kunhan eräs nuori mies palaa Suomen lomaltaan tänne.

   Poista
 2. Mahtava projekti. Kun katselin kuvia, ajattelin, että HafenCityssä painotetaan loisteliaisuutta,luksusta eikä ekologisuutta ja kestävää kehitystä, mutta tekstistäsi käykin ilmi, että olin väärässä. Ja hyvä niin.

  Vieläkö saat kauankin esitellä meille näitä Hampurin mielenkiintoisia paikkoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos et käynyt tuolla Allun mainitsemassa linkissä, mene hänen blogiinsa! Siellä minä siihen olen tutustunut:-)

   Poista
  2. Kuun loppuun asti olen täällä Saksanmaalla, toki muutama retki muualle on sovittu.

   En tiedä minkälainen tuosta HafenCitystä tulee; on hienoa, että löydetään uusi elämä tyhjentyneille varastokompelekseilel - se on valtava alue - ja että siitä ei tulisi nukkumalähiötä tai vastaavasti pelkkää konttoritilaa. Mutta näköala Elbelle maksaa... Osa rakennuksista on mielenkiintoisen näköisiä torneja, osa suht tavallisen näköisiä kerrostaloja.

   Tuo miniatyyrimaa on suunnitelmissa.

   Poista