Lukijat

sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Arjen erikoisuuksia

Olen jo aiemmin maininnut siitä, että täällä Saksassa kaikki on korkealla tai tarkoitettu hieman pitemmille ihmisille. Tässä muutama havainto muista pienistä eroista, joihin arjessa törmää. Täkäläiset vesihanat ovat useimmiten samanlaisia kuin Suomessa, mutta myös muunlaisia löytyy, ei kuitenkaan ihan Englannin veroisia. Kesti kauan ennen kuin totuin, miten tämä yliopiston vesihana oikein toimii: oikealta puolelta se avataan ja suljetaan, mutta vasemmalta puolelta valitaan veden lämpötila:


Myös nämä auktoriteettia uhkuvat liikennevalot ovat yliopistolta, opintotoimistosta; valitettavasti niiden koko ei tulu kuvasta esille, mutta ne on sijoitettu oven päälle. Niiden pituus on noin 20 senttiä:


Täkäläiset lukot avataan ja suljetaan avaimella. On siis vaikea lukita itseään oven taakse, mutta ehkä sellaisenkin onnistun tekemään. Suorastaan modernia on se, että yliopistolla pääsen yhdellä avaimella niin ulko-ovesta sekä, toimistoon, kirjastoon ja oman laitoksen huoneisiin. Sielläkin pitää ovi lukita avaimella. Täällä yliopiston vierastalossa sen sijaan tarvitsen kolme avainta: ulko-oven avaimen, oman huoneen avaimen ja lisäksi avaimen postilokeroon.  Tämän filmin olen näyttänyt täkäläisille opiskelijoille, jotta he osaavat Suomessa avata oven ja tietävät muita arjen perusasioita Turusta:


Ovet avautuvat täällä eri suuntaan kuin Suomessa, mutta siihen olen jo tottunut. Sen sijaan tämän huoneen keittiönurkkauksen astiakaapin ovet avautuvat mielenkiintoisella tavalla. Oikeanpuoleinen, joka on samalla seinänpuoleinen ovi, avautuu huoneeseen päin ja vasemmanpuoleinen, joka on samalla huoneenpuoleinen, avautuu kohti seinää. Ne on nähtävästi asentanut henkilö, joka ei keittiötä käytä. Jos joku ei ymmärrä tätä selitystä, niin voin pyynnöstä lähettää hänelle valokuvan...

Päivän havainto: Täällä eivät kaikki osaa päättää, mitä joukkuetta kannattavat kisoissa. Toinen vaihtoehto tietysti voi olla, että auton omistaja on diplomaattinen ja kannattaa kaikkia kolmea maata:


Kuva otettu kotikadulta.


13 kommenttia:

 1. Minä vääntelen taas Suomessa lukkoja väärään suuntaan. Tuota ovijuttua en tajua. Meillä Saksassa aukeaa ulko-ovet yksityisrakennuksissa sisään, mutta julkisissa (paniikkivaaran takia???) ulospäin. Miksiköhän tämä ero, miksei myös yksityistaloissa ulos, sehän olisi paljon fiksumpaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Meillä" täällä yliopistolla ulko-ovi - helv. raskas vielä - avautuu sisäänpäin. Samoin tämän vierastalon ulko-ovi. Nyt en muista muita ovia, en ole juuri ovissa kulkenut...

   Poista
 2. Nostalgia valtaa mielen, kun menee Englantiin, hanat ja kaikki tuollainen ovat niin ihanan vanhanaikaisia.
  Et kirjoittanut mitään saksalaisista vessänpöntöistä:-)) Tai onko teillä siellä ihan tavalliset?
  Meillä avataan ja suljetaan ulko-ovi avaimelle (ruotsalainen talo, ei siis Abloyta), joten ei ole vaaraa jäädä lukituksi ulkopuolelle. Siinäkin on vaaransa – lähdimme eräänä kesänä muutamaksi päiväksi juhannuksen viettoon ja kun tulimme takaisin havaitsimme, että ovi oli jäänyt lukitsematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vessanpöntöt ovat ihan "tavallsia", kuin meillä Suomessa. Tuota oven avoimeksi jättämistä pelkään, onneksi ei tarvitse pelätä sitä, että jätän avaimet sisälle. Onneksi teillä ei silloin käynyt vieraita?

   Poista
 3. Clarissa tarkoittaa varmaan niitä ns. Flachspüler, joita ennen näki Saksassa paljon. Kyllä täällä on siirrytty oikeastaan enemmän Tiefspüleriin, vain jossain saattaa nähdä vanhoja Flachspülereitä, joita ei ole vielä vaihdettu. Ja nyt alkaa meidänkin tuttavilla olla jo automaattivessoja, joissa ei tarvita enää paperiakaan, kun automaatti hoitaa pesut ja kuivaukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niitä "tarjotinmallisia" tarkoitin. Itävallassa, Etelä-Saksassa ja niillä seuduilla vastustetaan näköjään vieläkin siirtymistä Tiefspüleriin. Kanadassa sama juttu.

   Helena, en tiedä, oliko vieraita käynyt, mutta mitään eivät olleet mukaansa vieneet. Onneksi täällä ovat naapuritkin aika tarkkoina.

   Poista
  2. Opinpa taas kaksi uutta sanaa, joilla voin tehdä vaikutuksen, kiitos Allu! Onko niitä automaattivessoja muillakin kuin niillä, joiden ammatti on perijä?

   Hyvä, että mitään ei ollut kadonnut. Meilläkin maalla on tarkat naapurit; vaikka ovi on lukossa, niin naapurit ja kaverit tietävät missä avain on!

   Poista
  3. Mistäs arvasit, ne on juuri niitä ammattiperijöitä.

   Poista
  4. Se kyllä vaati aika tavalla pohtimista ja aikaa...

   Poista
  5. Kuulkaas nyt flikat, älkää mollatko noita raukkoja! Minkä ne sille mahtaa, että joutuvat tekemään tuollaista työtä, ei siitä niin vain irtisanouduta. Ja nyt kiperä kysymys: mitä tekisitte itse, jos tuollainen ammatti olisi kohtalonne?

   Poista
  6. Siihen ammattiin olisi varmaan "tekemällä oppiminen" paras tie. Vaikeaa se varmaan olisi, mutta palkkaisin apulaisen, jos en itse osaisi...

   Poista
 4. Noista vessanpöntöistä: tarkoittaako "Flachspüler" kenties sitä mitä olen kuullut kuvailtavan myös nimellä "Inventarteller"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nähtävästi kyseessä on juuri sama malli, ehkä Allu varmistaa asian, kunhan on palannut online-maailmaan.

   Poista