Lukijat

lauantai 9. kesäkuuta 2012

Jalkapallokulttuuria - EURO2012

Eilen alkoivat jalkapallon EM-kisat ja tänä iltana on Saksan ensimmäinen peli ja siinä vastassa on Portugal. Ravintolat mainostavat kisakatsomoilla ja kauppojen näyteikkunat on koristeltu EURO12-teemalla. Myös monissa kaupoissa on tarjolla mustakeltapuna-krääsää, jotta pääsee paremmin ottelun tunnelmaan. Saksan joukkueen kuulumisista on voinut lukea lehdistöstä jo useamman päivän ajan. Milloin he ovat tutustuneet Auschwitzin keskitysleiriin, milloin Angela Merker on tavannut heidät.

Kuva Der Spiegelin Fussball-EM blogista.
Tässä on sitä  rotschwarzGOLD- krääsää, ei siis punamustakelta-....Eihän tällainen tottumaton fani nyansseja heti erota... Kiitos Allu!


Lähiapteekkini näyteikkuna. Onkohan tässä tapahtunut pieni virhe, sillä eihän Suomi pelaa näissä kisossa, vaan Ruotsi? Mitäs pienistä, ristilippu kuitenkin. Toki Tanskan lippu oli kuten pitikin.

Seurasin vuonna 2006 - tosin Itävallan Tirolista käsin - Saksassa pelattuja jalkapallon MM-kisoja, jotka - jalkapallon maailmanmestaruuskisojen lisäksi - olivat täällä oikeastaan miljoonien ihmisten bailut. Ensimmäisen kerran toisen maailmansodan jälkeen saksalaiset saattoivat vapaasti iloita ja juhlia oman lippunsa kanssa ja tsempata omaa joukkuettaan [Saksan] lipuilla. Tirolilaiset tätä hieman säikkyivät ja ihmettelivät, ja joskus tuntui siltä, että se Saksan vastustaja oli suosikkina. Ehkä vähän samaan tapaan kuin Suomi-Ruotsi -ottelut.

Saksa pelasi hienosti, mutta ei päässyt finaaliin. Toki voitti pronssiottelussa Portugalin, tämän illan vastustajan. Tärkeämpää kuin voitto mielestäni oli kuitenkin se ilo ja yhteenkuuluvuuden tunne, mikä pelejä seuranneessa yleisössä oli. Sitä analysoitiin myös lukuisissa televisiokeskusteluissa, joissa mukana oli kulttuurintutkijoita. Näitä keskusteluja oli mielenkiintoista seurata. Mukavaa oli tietysti myös olla yleisön joukossa kylien, kuten Telfsin raatihuoneen aukion katsomossa, jossa pelejä saattoi seurata jättiskriiniltä.

Paikalliset - siis hampurilaiset - ovat valmistautuneet hyvin kisoihin ja HVV eli paikallinen liikennelaitos muistuttaa käyttäjiään, että eivät vain unohda sitä, milloin Saksan ensimmäinen peli alkaa.


Saksan puolesta liputetaan kaikissa kulkuneuvoissa ja kaupoista voi ostaa mm. autojen sivupeileihin omat lippusuojat.Pahoittelen kuvien törkeän huonoa tasoa, sillä ne on näpätty kännykkäkameralla. Pääasia tässä on kuitenkin dokumentointi ja kenttätyö. :)

Päivän havainto: mikä on tärkeämpää kuin jalkapallo?

EDIT: HVV informoi eilen aamulla pelin tuloksesta ja myöhemmin iltapäivällä mm. Italian ja Espanjan pelin tuloksesta. Lisäsin myös yhden kuvan ja korjauksen tekstiin...

7 kommenttia:

 1. Tässäkin huushollissa on yksi jalkapallofani. Ei, en minä, vaan yks toinen.

  Klassinen vastaus tuohon havaintona esitettyyn kysymykseen: puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritä kestää jalkapallofania.

   Puutarhanhoito on tärkeää, mutta täällä kyllä jalkapallo voittaa sen.

   Poista
 2. Päivän havaintosi osui nappiin. Meiltä töistä lähti kolme miestä Puolaan kannustamaan. Meillä kotona on TV auki koko ajan, ja KAIKKI mahdollinen kisoihin liityvä katsotaan. Irlanti pelaa ensimäisen pelinsä vasta tänään. Saksassa varmasti oli tunnelma katossa eilen, kun voittivat.
  Milloinkahan minua alkavat nämä kisat kyllästyttämään? No, illalla katson osan ottelusta ja välillä siirryn toiseen huoneeseen vaikka lukemaan kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä varmaan katsotaan nyt peliä ja surraan tms.sillä näköjään Kroatia on johdossa.

   Mie seuraan ihan kiinnostuksella näitä tapahtumia täällä, mulle pelin tulos ei ole niin tärkeää, vaan se kaikki muu kiinnostaa. Mutta kyllähän sitä monta viikkoa kestää ja tämä on ehkä alkuhurmiota. :)

   Poista
 3. Minne se mun kommentti hävisi? Piti vain sanoa, että se krääsä on rotschwarzGOLD eikä GELB. Der guten Ordnung halber!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Danke vielmals. Selvä pyy, en nimitä sitä enää keltaiseksi, vaan kultaiseksi. Sitä on kyllä monenlaista, mielikuvitus on rajana!

   Poista
 4. Schwarz-rot-gold itse asiassa.
  Sanoo nimetön eli Maria W.

  VastaaPoista