Lukijat

maanantai 4. kesäkuuta 2012

Kulttuuria

Kun tänne on - kuten kesäkuun alussa kai kuuluukin - tulleet ne lammaskylmät, Schafskälte, niin kesää pitää hakea muulla tavoin. Olin eilen nauttimassa kesästä, sillä Walddörfer Kammerorchester piti konsertin St. Peterin kirkossa melkein naapurilähiössä. Ohjelmassa oli Vivaldin Kevään ja kesän lisäksi Rautavaaran Pelimannit sekä täkäläiselle yleisölle ehkä tätä tutummat  Camille Saint-Saensin  Havanaise für Violine und Streichorchester, op. 83 ja Claude Debussyn Petite Suite für Streichorchester.  On toki orkesterin ohjelmistossa muutakin modernimpaa musikkia. Eräs täkäläinen tuttavani (suomalainen) on yhtyeen konserttimestari ja kiitos hänelle, että osasin lähteä tähän konserttiin. Näin isossa kaupungissa kulttuuritarjontaa on vaikka miten paljon, jokaisena iltana useita erilaisia tapahtumia.Viime viikollakin olin nauttimassa musiikista, sillä käydessäni Dresdenissä sain Semper-oopperan iltakassalta ostettua (alennus)lipun Don Giovannin esitykseen. Valinnanvaraa ei ollut, sillä sunnuntaiseen Marinskin orkesterin konserttiin ei lippuja saanut (ja ne olisivat maksaneet satoja euroja). Silti halukkaita ostajia vartoili oopperan edustalla pitkä jono tunteja ennen konserttia.


Saksan yhdeksi kauneimmista - jos ei sitten kauneimmaksi - oopperataloksi sanottu Semper-ooppera on rakennut kolme kertaa. Myös aukio,Theaterplatz, jolla ooppera sijaitsee on kaunis. Arkkitehti Gottfried Semperin vuosina 1838-1841 rakennuttama talo paloi 1869, jonka jälkeen se rakennettiin uudestaan vuosina 1871-1878. Toisen maailmansodan lopussa liittoutuneiden Dresdenin tuhonneet pommitukset tuhosivat myös oopperatalon, jonka DDR korjasi tai oikeammin rakensi uudelleen Semperin piirustusten mukaan entiseen loistoonsa. Tämän viimeisen uudisrakentamisen valmistumista voitiin juhlia vuonna 1985, vajaat 10 vuotta kestäneiden rakennustöiden jälkeen.

Ns. kolmas Semper-ooppera. Kuva täältä.

Semper-oopperan maine perustuu rakennuksen kauneuden ja loistokkuuden lisäksi myös historiallisiin ensi-iltoihin ja ohjelmistoon. Mikäli ooppera tai baletti ei kiinnosta, niin taloon voi tutustua päivittäisillä opastetuilla kierroksilla. En tiedä kuinka moni muistaa tai ymmärtää sisätiloja ihaillessaan, että ne on rakennettu uudestaan vuonna 1985 ja onko sillä väliäkään? Illuusio säilyköön. Sisäkuvat on otettu kännykällä.
Kolmannen kerran pääsen nauttimaan musiikista ensi viikolla, sillä minulla on lippu  NDR:n sinfoniaorkesterin konserttiin, ohjelmassa on mm. Salosta ja konsertin johtaa Esa-Pekka Salonen.

Päivän - tai oopperaillan - havainto: Semper-oopperassa alussa soi ensin Nokian soittoääni ja sen jälkeen kerrottin, että olette nyt yhdistetty kulttuuriin, joten sulkekaa matkapuhelimenne, bitte. 

6 kommenttia:

 1. Aina vain lisää mielenkiintoista ja antoisaa ohjelmaa! Saat olla todella tyytyväinen Saksan oleskeluusi, vai mitä!
  Kyllä meillä vaan on täällä pienessä Suomessa paljon hyviä muusikoita. Olen huomannut, että menee minne vain, niin aina sattuu esiintymään joku täkäläinen jossain noista Euroopan suurista konserttitaloista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toistaiseksi olen erittäin tyytyväinen, olisi vain enemmän vapaa-aikaa...
   Kuvittele, se eilinenkin konsertti oli ilmainen, sai antaa vapaaehtoisen lahjoituksen, ja konsertti oli hyvä, tunnelma intiimi - ja olin myös ylpeä konserttimestarista. :D

   Poista
 2. Kuulostaa kivalta! Muistahan kerätä välillä voimiakin, että jaksat vierastella "tätikööriä" ja pikkusiskoa :)

  t. Riitta

  p.s muistuta niitä, että mie haluan hyvät tuliaiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunhan täytyy suunnitella näin harvinaisille vieraille monenlaista ohjelmaa, en ehdi nyt lepäämään.

   Katsotaan minkäkokoiset matkalaukut näillä vierailla on...

   Poista
 3. Oi oi, Semper-Oper, en ole vielä ehtinyt sinne, vaikka mieli tekee kovasti.

  VastaaPoista
 4. No ensi kaudella sitten, katsotte josko siellä on jotain hyvää ohjelmistossa.

  VastaaPoista