Lukijat

lauantai 5. toukokuuta 2012

Suomi-talon kahdeksannessa kerroksessa


Eurooppa-viikon kunniaksi Hampurin Suomen pääkonsulaatti osallistui ”Lange Nach Europas” -tapahtumaan pitämällä ovet avoinna perjantaina 4.5. klo 18.00–22.00.  Pääkonsulaatti sijaitsee aivan kaupungin keskustassa Esplanaden varrella Suomi-talossa, jonne yliopistolta on vain runsaan 15 minuutin kävelymatka. Vuonna 1966 valmistunut Suomi-talo tai Finnlandhaus on mielenkiintoisen näköinen rakennus, joka nykyään on rakennussuojelun kohde, koska se on ns. riippurakenteinen kerrostalo.  Talon on suunnitellut HPP Hentrich-Petschnigg & Partner KG (Helmut Hentrch, Hubert Petschnigg sekä Fritz Rageiner).  Saksassa se oli ensimmäinen rakennus, joka on keskuspilarin pystyttämisen jälkeen rakennettu valmiiksi ylhäältä alaspäin. Alun perin tarkoituksena oli, että katutasossa sijaitsevat liikehuoneistot, ja niiden yläpuolella kuuden metrin korkeudessa ovat keskipilarin kannattelemat toimistotilat. Muotonsa vuoksi talo on saanut lempinimen ”Pikaritalo”.  Aikoinaan talon ylimmässä kerroksessa on ollut mm. suomalaisiin erikoisuuksiin keskittynyt ravintola ja muissa kerroksissa on sijainnut useita suomalaisten firmojen ja organisaatioiden edustustoja ja toimistoja, mutta nyt niistä viimeinenkin on lähtenyt rakennuksesta. Suomi-taloksi rakennuksen tunnistaa jo kaukaa, mikäli tunnistaa ylhäällä olevat Suomen vaakunaleijonat suomalaisiksi eikä saksalaisen oluttehtaan mainosleijoniksi.  

Kahdeksannesta kerroksesta avautuvat hienot näköalat kaupungin vilinään ja Alsterille. Suomitalo sijaitseekin todella keskeisellä paikalla ja sinne on helppo tulla. Näköalan lisäksi perjantaina siellä saattoi ihailla tilaisuutta varten tehtyä näyteikkunaa ”Suomi-designia Hampurissa”.  Tutumpien Iittalan, Marimekon ja Annikki Karvisen lisäksi Hampurista voi ostaa  Tonfisk designin,Tunton ja Secton tuotteita ainakin täältä. mm. . Eikä liene yllätys, että Marimekon tuotteet olivat erittäin yleisiä vierailumme aikana paikalla olleiden [suomalaisten] naisten yllä. Lisäksi paikalla oli runsaasti tietoa Suomesta ja suomalaisuudesta, mm. matkailusta ja opiskelumahdollisuuksista. Paikalla olikin Suomeen opiskelijavaihtoon lähteviä nuoria. Muita vieraita näytti kiinnostavan mm. loman vietto Suomessa. Paikalla saattoi myös kuvauttaa itsensä ”alkuperäisen suomalaisen” kanssa. Toivottavasti  ”alkuperäiselle suomalaiselle” sopii, että julkaisen hänen kuvansa tässä blogissa, vaikka en huomannutkaan kysyä häneltä siihen lupaa.   Kiitokset pääkonsulaatin henkilökunnalle mukavasta keskustelutuokiosta!

Päivän havainto: Jääkiekon MM-kisat eivät juuri täällä rauhaa häiritse. Metrossa näytettävissä uutisssa kerrottin Saksan eilisestä pelistä. 

Edit: lisäsin linkin Tonfisk designin sivuille. 

8 kommenttia:

 1. Hiukan oudolta näyttää, kun talo on tuollaisen "tolpan" päällä. Wikipediasta kävin jo ihailemassa hienoa näköalaa. On tässä todettava, että en ole ollenkaan kuvan alkuperäisen suomalaisen näköinen. Olen tummatukkainen, saksalaisittain tosin dunkelblond:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta minun kuvasta se "pikarin jalkaosa" ei kovin hyvin erotu, mutta pääkonsulaatin sivulla olevasta kuvasta enemmän.
   Kyllä miekin olen saanut selittää ihmisille, etteivät kaikki suomalaiset ole blondeja ja sinisilmäisiä; en ole edes dunkelblond, kun ei harmaita hiuksia lasketa. :)

   Poista
 2. Muistan, että tuon talon rakentaminen oli aikanaan jonkinlainen sensaatio ja hampurilainen taksikuski oli veljellenikin siitä kertonut. Luulin, että sua kuvattiin siellä aitona suomalaisena, mutta eipäs ollutkaan niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että on ollut aikanaan nähtävyys. Nythän tänne odotetaan vallan toisen "landmarkin" valmistumista, siis Herzog & de Meuronin suunnittelema Elbphilharmonien, jonka hintaa voi vain arvailla samoin kuin sitä, milloin sinne pääsee nauttimaan musiikista. Täältä sitä voi myös ihailla: http://discover-elbphilharmonie-hamburg.com/en/project/ (jostan syystä en pystynyt avaamaan saksankielistä sivustoa!)

   Ei niin kuvattu, koska ei mulla ollut kukkaseppeltä kutreilla! :)

   Poista
 3. Hafencityssä oli tuon uuden musiikkitalon pienoismalli sellaisessa pienessä kojussa, sai kiivetä portaat ylös ja pääsi siihen saliin.
  Jos satut kulkemaan ohi.
  Onko tuo tonfiskin linkki tarkoituksella tuollainen???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen menossa Hafencityyn mutta en vielä tänään, kun minut on kutsuttu iltapäivällä grillaamaan. Linkki on tarkoituksella tuollainen, se on kauppa jossa Tonfiskia myydään, ehkä pitää lisätä myös Tonfiskin linkki; hyvä kun huomautit.

   Poista
  2. Ja meillä ei kyllä grillailla, kun sataa ja viileää, hyvää harjoitusta perjantain Suomen reissulle.

   Poista
  3. Viileää ja pilvistä on täälläkin. Täytyyhän sinun aklimatisoitua ennen Suomen reissua, että pärjäät.

   Poista