Lukijat

tiistai 1. toukokuuta 2012

Suomalaista vappua viettämässä Hampurissa - Tanz in den Mai


 Lähdin täkäläisen ystäväni pyynnöstä vappuaattona Hampurin suomalaisen merimieskirkolla pidettävään vappujuhlaan. Siellä ei ollut tanssia vappusalon, Maibaumin ympärillä, vaan suomalaisia vappuherkkuja kuten simaa, munkkeja, makkaraa ja lihaa grillistä sekä salaattipöytä.  Maibaumin nähdäkseni olisi pitänyt matkustaa esimerkiksi Baijeriin. Lisäksi ohjelmassa oli kuorolaulua, ex tempore numerona myös yksinlaulua, puhe ja Raakelin patsaan lakitus. Loppuillasta oli vielä yhteislaulua ja nähtävästi myös jotkut tanssivat suomalaisia tangoja. Paikalla oli varmaan runsaat 150 osanottajaa, etupäässä vanhempaa väkeä, mutta myös lapsiperheitä. 

Mikä ihmeen Raakelin patsaan lakitus ihmettelin jo etukäteen. Kyseessä on Raakel Wihuri, joka yhdessä puolisonsa Antti Wihurin kanssa teki suurlahjoituksen, kun Hampurin merimieskirkkoa alettiin rakentaa 1960-luvulla. Tämän vuoksi molempien rintakuvat ovat esillä merimieskirkon portaikossa ja yksi kirkon saleista on nimetty Raakelin saliksi hänen merimieslähetyksen hyväksi tekemän työn vuoksi. Näin Raakel sai kutreilleen ylioppilaslakin – ensimmäistä kertaa nähtävästi Hampurissa. Edelleenkin kirkon toiminnan kannalta on tärkeää vapaaehtoistyö ja lahjoitukset. Paikallisille saksansuomalaisille ja kaupungissa työmatkalla yöpyville kirkko edustaa kotiseutua ja kirkon kaupasta voi ostaa koti-ikävään niin suomalaista sinappia, salmiakkia ja muita tuotteita. Lisäksi kirkon tiloissa kokoontuu kielikoulu eli Hampurin suomalainen koulu. Koululaisten lisäksi toimintaa on myös päiväkoti-ikäisille. Juhlat jatkuivat vielä kun me lähdimme sieltä. Vapunpäivänä en lähtenyt bongaamaan vappumarsseja kaupungilta, vaan menin nauttimaan lähellä sijaitsevan Planten un Blomen -puiston kukkaloistosta. Samoin olivat tehneet sadat muut hampurilaiset joko piknikkorin kanssa tai ilman sitä. Juuri nyt kukkivat erilaiset rhododendronit ja vielä osa tulppaaneista. 


Päivän havainto: +25 C:n lämmössä posetiivari soitti mm. Santa Luciaa. 

10 kommenttia:

 1. Siellä sitten vietettiin suomalaista vappua melkein suomalaisemmin kuin Suomessa. Havis Amandan korvike näyttää löytyvän jokaiselta paikkakunnalta. Täällä se on Topeliuksen patsas. Maibaum oli tosiaan yksi Münchenin maamerkeistä, pitääkin lukea tuo linkin teksti, samoin kuin edellinen juttusi saksalaisesta "uudesta perunasta" parsasta.
  Nuorena tyttönä menin ystävättäreni kanssa hänen äitinsä "käskystä" käymään Planten un Blomenissa. Olimme liian nuoria ymmärtääksemme tuon mahtavan puiston arvoa. Ihania rhodoja kuvassa! Meillä juuri ja juuri nupussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi todella olla suomalaisempaa menoa kuin Suomessa... Se puisto ja varsinkin vanha puoli oli ihana, paljon myös varjopaikkoja, vettä ja tuoleja. Siellä voisi lukea kaikessa rauhassa, tai siten että sulkee äänet ja ne sadat ihmiset pois. Japanilainen puutarha oli hieman kulahtanut, mutta hienoja rhodoja oli siellä (kuva on sieltä).

   Poista
 2. Vastaukset
  1. En viitsinyt ostaa sinulle, kun arvelin, että tekisit sitä itse! Sima on hyvää janojuomaa.

   Poista
 3. Lontoossa kävin minäkin silloin täällöin merimieskirkolla. Sinne vaan oli meiltä pitkä matka, joten ei yleensä juhlat jäivät väliin.
  Läheisen Suomi-koulun toiminnassa olin myös mukana, joten siellä sitten osallistuin kevät- ja joulujuhliin. Yleensä kylläkin pöytiä ja tuolia kantaen ja kahvia keittäen.
  Tuo karkkihylly saa veden kielelle!

  VastaaPoista
 4. Tärkeäähän tuokin työ on (pöytien ja tuolien kantaminen ja kahvinkeitto). Kyllä siellä on edustavat valikoimat myytävää!

  VastaaPoista
 5. Ja hyllyt notkuvat ihanasta suomalaisesta sinapista! Tuothan pari tuubia mukanasi. Gaffel Fassbrausepulloja on jo rivi jääkaapissa odottelemassa Helenan tuloa Kölniin!

  /Eeva

  VastaaPoista
 6. Tuon kyllä, sitä punaista, mutta ei tulista. Menen opiskelijoiden kanssa sinne ens perjantaina. Mukavaa viikonloppuna ja nähdään!

  VastaaPoista
 7. Et kai sä vaan tykkää siitä kamalasta Gaffelin Fassbrausesta?
  http://www.fassbrause-anno2011.de/ on PAAALJOn parempaa.

  VastaaPoista
 8. Eeva järjestää minulle Fassbrausmaistelun ja ilmoitan sitten tulokset mikä maistuu ja mikä ei!

  VastaaPoista