Lukijat

tiistai 15. toukokuuta 2012

1,2 miljoona syntymäpäivävierasta


Täällä yliopiston lähikortteleissa liikkuessa unohtaa helposti asuvansa Saksan toiseksi suurimmassa kaupungissa. Viime viikonloppuna tämä asia tuli harvinaisen selväksi ahtaissa metrovaunuissa ja satamassa, sillä Hampurin satama vietti silloin 823. syntymäpäiväänsä ja lehtien mukaan juhlintaan osallistui 1,2 miljoonaa vierasta. Juhlat alkoivat perjantaina iltapäivällä ja jatkuvat sunnuntai-iltaan asti. Ehkä eivät ihan tauotta, mutta en tiedä miten pitkään aamuyöhön juhlinta lukuisissa Rantapromenaadin ravintoloissa ja tivolilaitteissa kesti.   


Tässä vaiheessa ihmiset alkoivat vasta saapua satamaan.
 

Intia oli teemana näillä tämänkertaisilla satamajuhlilla ja se näkyi ohjelmassa: tanssiesityksiä, Ayurvedan ja joogan esittelyä ja tietysti intialaisia tuotteita ja ruokaa oli tarjolla. Suomi on ollut teemamaana vuonna 2008 ja tällöin silloinen Tasavallan presidentti Tarja Halonen piti avajaispuheen ja Miinalaiva Pohjanmaa osallistui avajaisparaatiin. Suomi on tärkeä kauppakumppani ja peräti neljänneksi suurin Hampurin konttisataman asiakas, joten tämä huomio oli aivan oikeutettua. 

Ravintoloiden, tivolilaitteiden ja laivaparaatien lisäksi houkuttimina toimivat monet päivien aikana avoinna olleet laivat, kuten turkulaisille tutut vieraat Mir ja Alexander von Humboldt II. Perinnelaivojen ja monien muiden lisäksi saattoi ihailla myös Queen Mary 2 ja upouutta risteilyalus Aidamaria, jonka kastamisen kunniaksi järjestettiin ilotulitus lauantai-iltana.Ohjelmia ja karttoja oli jaossa monissa paikoissa rantabulevardilla - ja tietysti netissä ja lehdissä - joten tältä osin saksalaisten järjestelmällisyydessä ei ollut mitään valittamista.




Jo perjantai-iltapäivällä Landungsbrückella ja rantabulevardilla oli tungosta, kun kymmenet tuhannet ihmiset olivat tulleet juhlimaan ja/tai katsomaan avajaisia. Minulla ei ollut varsinaisesti tarkoitus osallistua näille synttäreille, mutta koska olin puolenpäivän jälkeen kurssilaisten kanssa tutustumassa Hampurin suomalaiseen merimieskirkkoon – kiitos Sadulle ja Johannalle esittelystä – niin päätin lounaan jälkeen jäädä katsomaan avajaisparaatia. 

Onneksi minun ei tarvinnut lauantaina lähteä satamaan, sillä sataman suuntaan kulkevat metrovaunut olivat niin täynnä väkeä, ette meinannut sekaan mahtua, kun minun piti vaihtaa siniseltä linjalta toiseen, sellaiseen joka kulki sataman ohi. Menin viikonlopuksi Kölniin vanhan turkulaisen opiskelukollegan vieraaksi ja olimme sopinee treffit Stellingenin asemalle, joka oli hänen kulkureitin varrella. 

Köliin menomatkalla tutustuin yhteen saksalaisuuden avainsymboliin, autobahnaan, jolla en tässä tarkoita Krafwerkin albumia Autobahn. Emeritus professori Hermann Bausinger on kirjassaan Typisch deutsch nimennyt yhden luvun otsikolla "Freie Fahrt".  Jonkun toimittajan mukaan – siteeraan tässä Bausingeria, joka ei tarkempaa lähdettä kerro – Saksassa olennaisin osa demokratiaa ei olekaan ”free speech” vaan ”free speed”. Oikeus ajaa ilman turhia nopeusrajoituksia.

Lauantainen matkanteko autobahnalla  Hampurista Kölniin oli rauhallista. Toisille riittää matkavauhdiksi suositeltu 130, toisille nähtävästi 170 tai vielä enemmän, jos moottorista irti saa. Näin Kölnissä sen minkä olin halunnutkin nähdä eli Richterin ikkunan auringonvalossa, mutta siitä ja paljosta muustakin Kölniin kuuluvasta myöhemmin.

Tällaisesta juhlinnasta jäin vaille. Kuva on I love Hamburgin fb-sivuilta.

Edit: PS. Sunnuntaiaamuna oli varmaan hyvä jatkaa sataman synttäreiltä suoraan Kalamarkkinoille, jotka alkavat kesäisin klo 5.00 ja jatkuvat klo 9.30. Ja sen jälkeen siirtyä taas kohti Landunsbrückeä.

Päivän havainto: Pitääkö kaikilla olla kaikesta mielipide?

2 kommenttia:

  1. Koska minun mielestäni kaikilla ei tarvitse olla kaikesta mielipidettä, en sano mitään sataman synttäreistä, vaan odotan postaustasi Kölnistä:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että ollaan samaa mieltä! :) Katsotaan koska ehdin Kölnistä kirjoittaa...

      Poista