Lukijat

tiistai 11. joulukuuta 2012

Joulutapoja: adventti-ikkuna (+ lisäys)


Toimittajat muistavat meidät kansatieteilijät ja folkloristit aina ennen juhlapyhiä halutessaan tietää - tai halutessaan saada juttuunsa sitaatteja - juhlatavoista eri puolilla Suomea tai mistä mikäkin tapa on tullut ja mitä sen takana. He soittavat tai kirjoittavat, vaikka tapakulttuuri tai juhlatavat eivät olekaan meidän - tai siis minun - erikoisaluetta. Ei auta vaikka heille sanoo, että siinä Vilkunan Vuotuisessa ajantiedossa tai Uudessa ajantiedossa (Karjalainen, Korhonen & Lehtonen) on selitetty kaikki, niin kekrit ja loppiaiset. Nykyään myös Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivuilla on monipuolinen tietopaketti eri juhlista.

Tätä adventti-ikkunaa ei kuitenkaan ole taidettu ottaa kumpaankaan teokseen, koska se ei - vielä - ole suomalaista jouluperinnettä. Joulukalenterit sen sijaan ovat kotiutuneet meille Suomeen niin hyvin, että tänä vuonna partiolaisten adventtikalenteria on myyty jo 65 vuotta. Ja mitä se perinne on, jätän toiseen kertaan. Keski-Euroopassa monilla paikkakunnilla adventtiaikana "avautuu" jonkin perheen koristama adventti-ikkuna, joka valaistaan. Ikkunan koristelut ovat yksilöllisiä. Ohjelmaan kuuluu musiikki- ja lauluesityksiä, joulurunonjen lausuntaa, lasten leikkejä ja mukavaa yhdessäoloa. Tarjoiluina on usein hehkuviiniä tai muita kuumia juomia, joululeivonnaisia tai vastaavia.
Adventti-ikkunat avataan illansuussa ja ne ovat usein sopivia koko perheen iltakävelykohteiksi. Telfissä 19.12.2010 avatussa adventti-ikkunassa esiintyi paikallinen mieskuoro. Viime viikonlopun Hesarissa oli juttu paikallisesta porilaisesta variaatiosta, jonka tavoitteena oli tutustuttaa kyläläiset toisiinsa jouluikkunoiden avulla.

Lisäys: Lisäksi Kristiinankaupungissa on vastaavanlainen joulukalenteriprojekti, jossa asukkaat koristelevat oman jouluikkunan. Näin kuvia niistä erään ystäväni facebookin albumissa. Ikkunat ovat peitettyjä aina siihen asti kun tulee sen päivän vuoro. Tack C.E att du påminde meg!

Päivän havainto: Vaikka aamulla radiotoimittaja väitti lunta olevan täällä länsirannikolla tarpeeksi, hän oli väärässä.

13 kommenttia:

 1. "ei vielä ole suomalaista jouluperinnettä" on varmaan ihan oikein sanottu, kun ajattelee, miten paljon niitä perinteitä on tullut muualta, mm. joulukuusi Saksasta. Minä olen jo vuosikausia haaveillut, että pitäisi päästä adventtina Erzgebirgen vuoristoon, jossa on paljon saksalaisia jouluperinteitä.
  Suomessa on muuten jännä perinne, että käytetään lippuja joulukuusessa. Minun kotona oli eri maiden lippuja vähän niinkuin rauhan merkkinä, mutta useimmilla on kai vain Suomen lippu. Saksassa ei kenenkään tulisi mieleen laittaa kuuseen Saksan lippuja, mutta täällähän on ehkä historian takia muutenkin erilainen suhde liputukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli sellaista kulttuurientutkijan nipotusta eli milloin jostakin asiasta tulee perinnettä. Niin paljon joulun traditioista ja muustakin on toisilta lainattua eri aikoina ja sitten mutettu omaan käyttöön sopivaksi. Nostalgialla on tietysti suuri osuus jouluna ja nostalgia näköjään veisi sinutkin Erzgebirgen vuoristoon... :)

   Muistan, että meilläkin oli Suomenlippuja joskus 1960-luvulla kuusessa. Nyt mulla roikkuu joulukoristeena Grönlannin lippurivi. Löytyisköhän joulumarkkinoilla Schwarz-Rot-Gold -lippuja?

   Poista
 2. Nuo adventti-ikkunat saisivat levitä tännekkin. Olisi kiva käydä kävelyllä ja ihailla uusia ikkunoita.

  Minä nautin suomalaisen joulun rauhallisuudesta. Täällä aattona mennään pubiin. Ei, ei ja vielä kerran ei!

  Minua ihmetyttää myös selainen tapa, että kuusen latvaan laitetaan enkeli. Tähti sen olla pitää. Niinpä ostinkin meidän kuuseen tähden Suomesta. Lippuja ei täällä, eikä naapurisaarellakaan, harrasteta. Eikä punainen ole se pääväri.

  Mukavaa joulunodotusta sinne Turkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siehän voit aloittaa teidän kotikadulla! Lisäsin äsken yhden esimerkin POhjanmaalta; olin unohtanut sen vaikka näin siitä kuviakin yhden Fb-kaverin seinällä. Se olisi mukava iltakävelyn kohde, meillä Lapissa ei taitaisi olla tarpeeksi taloja 24 ikkunaan! :)

   Koristeet ovat hauskoja ja täynnä symboliikkaa. Meillä on sama tähti vuosikaudet latvassa, mutta kuusen koristeet vaihtuvat melkein joka vuosi, kun sisareni niitä tekee.

   Kiitos samaa sinulle! Ja toivottavasti sinulle tulee sitten Pohjanmaalle valkoinen joulu!

   Poista
 3. On mielenkiintoista lukea, miten erilaiset "pakanalliset" tavat on muokattu meillä kristilliseen jouluun kuuluviksi ja sopiviksi eikä noista uskomuksista ole vielä kovinkaan pitkä aika.

  Muutamia lapsuuden aikaisia kuusenkoristeita meillä on vielä jäljellä, jotkut vieläkin vanhemmilta ajoilta. Allu, hei☺ meillä oli kuusessa eri maiden lippuja isäni lapsuudenkotoa. Kaunis perinne minusta. Sehän muistuttaa joulun sanomaan liittyen siitä, että Jeesus syntyi kaikille kansoille. Sodan jälkeen nuo muuttuivat vähitellen Suomen lipuiksi juhlistamaan itsenäistä Suomea. Hieno idea sekin, joten nyt meillä on kuusessa aina sekä että. Lapsuusajan nostalgiaa:-)

  Siis kuinka tuo K-stadin joulukalenteriprojekti on mennyt ohi korvieni, vaikka...... Pitäisiköhän lähteä katsomaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään enemmän siitä kaikkien maiden lippuketjusta (jos saa).☺

   Poista
  2. Tottakai saa tykätä kaikkien maiden lippuketjusta. Katotaan mitä täältä markkinoila löytyy uusiksi joulukoristeiksi mulle ja pohjoiseen. :)

   Kirkkohan on ominut käyttöönsä Itse joulunkin... Monia tapoja ja perinteitä kun vähän raaputtaa, niin ties mitä paljastuu niiden taustalta.

   Minusta Pohjanmaalla on hienoja paikallisia joulukoristeita kuten Pietarsaaressa se Tro, hopp, kärlek -ikkunavalot ja eikös jossain ollut erikoinen joulutähtikin? Nyt taidan ostaa täältä (olen Berliinissä käymässä) sen herrnhutilaistähden.

   Käypä siellä K-stadissa ihailemassa ikkunoita. Lehtijutun mukaan paikalliset saivat postissa tai muuten oman joulukalenterinkin.

   Poista
  3. Tää meidän tyttö näytti kauniita kuvia Lyypekistä ja kertoi, että oli aikonut ostaa tuollaisen tähden. Oli siis aikonut, mutta ei ostanut. Voi sitä likkaa!

   Poista
  4. Miksi kummassa hän oli sitten aikonut? ;-)

   Poista
 4. Meillä loistaa ulkona herrnhutilainen, pitääkin yrittää kuvata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä valkoinen, Domin vieressä olevalla joulutorilla oli keltaisia,kauniita ne on kaikki.

   Poista
  2. Meillä on siis sellainen ulkokäyttöön, oli paketissa osina ja piti itse koota tai kootattaa jollain, valitsin tokan vaihtoehdon.

   Poista