Lukijat

lauantai 27. lokakuuta 2012

Nikkalan kivisillatYksi Tornion-Haaparannan kaksoiskaupungin mielenkiintoisimpia historiallisia nähtävyyksiä on Nikkalan lähellä sijaitseva Keräsjoen ylittävä kivisilta, joka valmistui vuonna 1772. Kyseessä on alunperin 600 metriä pitkä tiepenkka, jossa oli kuusi kiviholvia ja niistä kaksi on jäljellä. Tämä tielinja Norbottenin vanhimpine siltoineen oli käytössä vuoteen 1939 asti.Alakuvassa oikealla on ns. Kuninkaan kivi, joka on pystytetty Kustaa III vallankaappauksen kunniaksi. Kyseessä on Alatornion ja Ylitornien pitäjien talonpoikien "ei niin vapaaehtoinen" suosionosoitus vallankumouksen vaikutukselle, sillä he kehtasivat protestoida kalliiksi tullutta suosionosoitusta. Vuonna 1775 juhlallisin menoin vihityssä muistomerkissä on teksti suomeksi ja ruotsiksi. Täältä löytyy lisätietoja alueen kaikista muistomerkeistä.

Tämä nykyisen E4-tien edeltäjä oli usean sadan vuoden ajan Norbottenin päätie, ollen näin liikenteellisesti tärkeä reitti. Sitä kutsuttiin Pohjoisen poluksi tai Rannikkomaantieksi (Kustlandväg). Aluksi se oli pelkkä ratsutie, mutta 1600-luvun lopulla se kunnostettiin vaunuilla ajoon sopivaksi.

Nikkalan lähellä, Vuonon kylän eteläpäässä sijaitsee lisäksi muistokivi merkkinä ensimmäisestä Tukholman ja Turun yhdistävästä rannikkotiestä, joka valmistui vuonna 1689. Muistokivi on aikojen kuluessa hieman kärsinyt, mutta siitä voi vielä erottaa kaiverruksen  "CX 1689".

Jotta tämä nähtävyys on kaikkien saavutettavissa, on tien viereen jonkin matkaa rakennettu  luiska pyörätuoleja varten ja vielä viime vuonna nurmipäällysteiselle tielle on levitetty asfaltin tapainen pinta (valitettavasti paikallisoppaanikaan ei tunnistanut päällysteainetta tämän paremmin) kulkua helpottamaan. En tiedä miksi nurmettunutta tienpintaa ei voitu jättää ennalleen, koska puinen liuska oli rakennettu helpottamaa kulkua.  Opastaulut ovat kolmella kielellä: ruotsiksi, englanniksi ja meänkielellä.Tässä kulkee jonkin matkaa kolme tietä rinnakkain, kuva otettu Keräsjoen kivisillalta: , keskellä oleva uusi tielinjaus betonisiltoineen oli käytössä vuoteeen 1970, jolloin nykyisen E-4:n tielinjaa siirrettiin hieman:

 

Päivän havainto: IKEA:n parkkipaikalla oli lauantaiaamupäivällä yli 10 tilausbussia.

2 kommenttia:

 1. Hienot kuvat, piti katsoa pari kertaa uudelleen. Kivisilloista tykkään ja ihailen aina ohi ajaessamme tätä melkein yhtä vanhaa.
  Aivan varmasti oli ainakin yksi busseista näiltä seuduilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, eilen oli tosi upea päivä ottaa kuvia. Kävin muutamassa paikassa meren rannalla ja ne hiekkarannat ovat niin upeita lokakuisena pakkaspäivänä. Hieno on tuo teidänkin kivisilta!

   En niin tarkkaan nähnyt, kun menin autolla siitä ohitse, mutta busseja oli kolmesta maasta.

   Poista