Lukijat

torstai 12. huhtikuuta 2012

Hampurissa sataa aina


Olen oppinut jo sen, että Hampurissa sataa aina, joten sateenvarjo kannattaa ottaa mukaan, vaikka aamulla aurinko paistaisi. Iltapäivällä mennessäni Raatihuoneen lähellä sijaitsevaan paikalliseen maistraattiin tekemään tilapäivästä muuttoilmoitusta sateenvarjoa olisi tarvittu. Pitääkö minun tehdä valitus, sillä olen lukenut täkäläiseltä ystävältäni lahjaksi saamaani Gebrauchsanweisung für Hamburg- kirjaa eikä siinä ole puhuttu jokapäiväisestä sateesta vielä mitään! Tosin luen parhaillaan lukua HafenCitystä, aavekaupunki vai metroli? Tai ehkä sää ei ole niin tärkeä tekijä Hampurissa?

 
Muuttoilmoituksen tekeminen sujui nopeasti ja tehokkaasti eikä siellä oltu lainkaan kiinnostuneita siitä, kuinka kauan aion täällä viipyä. Lähtöpäivän voi kuulemma ilmoittaa jälkikäteen sähköpostilla Suomesta. Sain muutamassa minuutissa todistuksen EU:n kansalaisena vapaasta liikkumisoikeudesta Saksassa, mutta jouduin maksamaan siitä kymmenen euroa. Korvaakohan työnantaja sen minulle? :) Joudun vielä käymään verotoimistossa, mutta siellä kuulemma voisi asioida myös verkossa. Ehkä konsultoin kollegoja siitä, miten tämä kannattaa hoitaa.

Tuon toimiston läheisellä metroasemalla sijaitsevasta kauppakeskuksesta kävin ostamassa mm. tuoksutonta pesupulveria - sitä onneksi löytyi täältä. Samasta kaupasta löytyi myös laktoositonta jogurttia ja hyllykaupalla eko-, bio- yms. tuotteita. Se miksi tästä kauppakäynnistä mainitsen, johtuu pienestä mutta tärkeästä arkipäivän havainnosta: ostosten pakkaamista varten ei kassan jälkeen ole tilaa. Täytyy nähtävästi ruveta tekemään tehokkaampaa havainnointia, joko osallistuvaa tai osallistumatonta, jotta näen miten paikalliset selviävät ostoksistaan aiheuttamatta metrien jonoa kassalle. Muutama vuosi sitten Saksan lahja suomalaisille kuluttajille, ”lidllidllidl” joutui taipumaan suomalaisten tavoille ja muuttamaan kassapöytiään. 

Palatessani metrolla ”kotiasemalle” Hallerstrassille, niin siellä sijaitsevaan apteekkiin oli taas ulos asti ulottuva jono. Muista arkisista havainnoista myöhemmin, nyt täytyy viimeistellä huomisen luento aiheesta ”Die Finnen sind….”


Edit: Päivän havainto: tunnetaanko täällä talouspaperia?

10 kommenttia:

 1. Jos Hampurissa on noin sateista, pysyn sieltä kaukana. Ei taida olla kohtuuton vaatimus, että lomalla pitää olla kuivaa! Tänään on satanut, paistanut, satanut ja nyt on pimeää eikä enää sada.

  Arkisista, pienistä huomioista on kiva lukea. Tajusin juuri, että täällä ALDIssa ja LIDLissä on juuri tuollaiset kassasysteemit. Vetävät aina kärryn siihen pöytään kiinni, ja sitten vauhdilla ostokset kärryyn ja ulos. Ei niitä ehdi edes pusseihin pakkaamaan. Saksalaista tehokkuutta!

  Siis, että pidät luennon saksaksi? Nostan olematonta hattuani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arkisia havaintoja on odotettavissa lisää mm. lukoista ja avaimista sekä vesihanoista, jotka eivät toki ole sellaisia kuin siellä sinun naapurisaarella, mutta tarpeeksi erilaisia kuitenkin!

   En suinkaan pidä luentoa saksaksi, vaan englanniksi, ehkä parin kuukauden päästä pystyn. Ei riitä sanavarasto.

   Poista
 2. Sattuipa hauskasti — minulla on tässä työn alla albumi lomakuvista Münchenissä ja ympäristössä ja kuvista näkyy tuo sama ilmiö Münchenissä sataa aina! Isar-joen toisella rannalla poseeraan sateenvarjon kanssa, jokea siinä sillalla ihmettelen auringonpaisteessa ja sateenvarjo taas esiin, kun ollaan päästy toiselle puolelle Isartoria ihailemaan jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin usein käy, olen menossa Bergeniin kesällä ja siellä jos missä sataa myös - Irlannista puhumattakaa! München on kiva kaupunki.

   Poista
 3. Nimenomaan huhtikuussa sataa ja paistaa vuorotellen, meilläkin eilen etupihalla tiputteli ja samaan aikaan takapihalla paistoi aurinko. April April der macht was er will.
  Muistankin lukeneeni tuon lidllidlllidl-jutun Suomessa, hyvä Suomi, että tekivät vähän kiusaa herra Schwarzin imperiumille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raha ratkaisee, niin myös herra Schwarzin väellä. Toisaalta vastapainoksi täällä on kahviloissa pöytiin tarjoilua, jota kaipaan Suomessa. Toivottavasti teidän retken aikana on hyvä patikkasää!

   Poista
 4. Jonoja ei voi välttää. Usein semmoinen syntyy, kun kassalla ruvetaan laskemaan centtejä ja maksetaan koko hoito pikkurahoilla. No, rahaahan ne on centitkin kyllä. Olen just koti-Suomessa ja lähellä tajuttomuuden tilaa joka kerta kaupan kassalla. Lohtuna kuitenki, että ostoksensa saa pakata kaikessa rauhassa...
  Täälläpä paistaa aurinko niin että hui! Tuossa talon seinällä on yli 20 astetta! Terkkuja sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos terkuista! Täällä ei paista aurinko, mutta linnut laulavat. Mikä sinut vie tajuttomuuden tilaan koto-Suomessa?:) Minun lompakkoon on nyt pesineet sentit ja kaksisenttiset, en oikein osaa niitä kaivella maksaakseni, mutta kai niihinkin tottuu - ja sitten onkin taas kohta kotona!

   Poista
 5. Ne centit saisivat kyllä poistaa Saksassakin liikenteestä, mutta kun eivät tajua asiaa.
  Sä voisit muuten tehdä siellä myös videon Saksan erikoisuuksista, vähän niin kuin
  tämä

  VastaaPoista
 6. Videota varten tarvitsen kuvaajan, ohjaajan ja assistentteja, joten en taida. Mutta tuo video oli kuvattu Turussa. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista