Lukijat

perjantai 24. toukokuuta 2013

"Menetetty sukupolvi"

Eilisen revyyn perusteella nuorisolla täällä Haaparannassa on tylsää, kun ei tapahtu mitään. Nuorisotyöttömyys on täällä hälyttävän korkea ja vähän mahdollisuuksia jatko-opintoihin. Kun täältä Haaparannan lintukodosta seuraa viime päivien tapahtumia Tukholman lähiöissä ei uskoisi, että se tapahtuu samassa maassa. Toisaalta täälläkin näkyy selkeästi miten kansakotia puretaan: työttömyys, hoitojonot ja vaikkapa koulun taso.

Tukholman tapahtumista lainaan Aftonbladetin kolumnistia: 
Hur svårt kan det vara att förstå att problemen inte handlar om några bilvrak, ­utan om genuin social vanmakt hos människor i ett skövlat folkhem där statsministern går på hockeymatch och schlagerfestival i stället för att göra något åt de problem hans politik gett upphov till? En stad där politikerna lägger miljoner på att designa en ny logga samtidigt som man svältföder skola, sjukvård och kultur.
Ei riitä, että keskustellaan ja keskustellaan sekä tilastoidaan poltettuja autoja ja niiden paikat merkitään nuppineuloilla googlemapsiin, vaan nykypolitiikkojen on lakattava repimästä (taloudellista ja sosiaalista) kuilua eri ihmisten välille. Olisi mielenkiintoista, jos joku tekisi  tutkimuksen pääministeri Reinfeldtin  retoriikasta.Tai ehkäpä sellainen on jo tekeillä?

Haastattelin pari vuotta sitten Etelä-Ruotsista tänne Haaparannalle muuttanutta naista, joka valitti omien lasten kuuluvan täällä "menetettyyn sukupolveen", koska he ummikkoruotsinkielisinä eivät saa työtä kotipaikkakunnalta. Lasten isä oli kodista, jossa oli puhuttu tornionlaakson suomea tai meänkieltä - miten sitä itse kukin kutsuu - mutta omille lapsilleen hän ei ollut sitä enää puhunut. Lapset olivat koulussa yrittäneet opiskella suomea, mutta koska se oli niin vaikeaa - äidin kertoman mukaan - olivat lopettaneet sen. Näin jo kesätyöpaikat menevät muille.

Toivottavasti täällä lintukodossakin ollaan jatkossa viisaampia ja nuorille - sekä tietysti myös muille asukkaille -  turvataan tulevaisuus, oli sitten kysymys monipuolisesta kielitaidosta ja tasavertaisista koulutus-, harrastus- ja työmahdolllisuuksista.   


Stationissa, entisellä rautatieasemalla on tiloja ja toimintaa nuorille.

2 kommenttia:

  1. Poltetut autot näyttävät olevan medialle se suurin ongelma. On niin helppo ummistaa silmänsä sille, mikä tuohon on johtanut. Tässä jutussa löytyy joitakin mielipiteitä asiasta. Olet varmaan tuon jo lukenutkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on niin helppo tilastoida! Olin lukenut sen, kohta pääsen kotiin lukemaan tämän viikon hesareita; olen toki lukenut netistä, mutta en aina sitä päivän lehteä.

      Poista