Lukijat

sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Loistoseurassa Loistokarilla


Kuva: Symposiumin risteilyn kohde Loistokari                                

Viime viikko on ollu tosi kiireinen, sillä meillä Turussa - tarkoittaa sekä omaa oppiainettamme että Åbo Akademin etnologiaa - järjestettiin kansainvälinen etnologinen symposium Landscape, Place, Locality and Space. Pääjärjestänä toimi, kuten aiemminssa symposiumeissa, alamme tieteellinen järjestö, Ethnos ry.

Symposiumit aloitettiin vuonna 1984 ja silloin niiden tarkoituksena oli avata kontakteja silloisen rautaesiripun takana toimiviin kollegoihin ja ensimmäiset symposiumit olivatkin tästä näkökulmasta tärkeitä. Vähitellen Euroopan kartan muuttuessa matkustamienn vapautui ja eikä tämä kapea, mutta aikanaan tärkeä näkökulma enää mahdollista symposiumien rahoitusta. Nämä aiemmat suomalais-unkarilaiset kansatieteen symposiumit on järjestetty yhteistyössä Unkarin kansatieteilijöiden tieteellisen seuran kanssa kolmen vuoden välein, vuorottain kummassakin maassa. Ne ovat olleet kahdenkeskisiä ja pienimuotoisia, kutsut on esitetty lähinnä seurojen keskuudesta. Viimeinen kahdenkeskinen järjestettiin Unkarissa vuonna 2009.

Tämä nyt Turussa järjestetty symposium noudattelee tieteellisen seuran, Ethnoksen äskettäin valitsemaa kansainvälisen toiminnan painospisteluetta. Sen mukaan yhteistyötä tehdään erityisesti ns. Väli-Euroopan, Euroopassa idän ja lännen välillä pohjoisesta etelään sijoittuvan alueen kanssa. Nyt ulkomaiset osanottajat tulivat Unkarista ja Virosta, mutta jatkossa heitä varmaan tulee laajemmalta alueelta. 

Symposium keräsi noin 40 osanottajaa ja yli 30 esitelmää pidettiin neljän päivän aikana. Keskustelu oli vilkasta ja inspiroivaa. Raportteja symposiumin tieteellisestä puolesta ilmestyy seuraavissa alan julkaisuissa. Symposiumin toiseksi viimeisenä päivänä osallistuimme illallisristeiluun Loistokarille. Sää ja seura olivat myös loistavia. Toivottavasti symposiumit jatkuvat ja epävirallisissa loppukeskusteluissa suunniteltiin seuraavan symposiumin pitopaikaksi Transsilvaniaa. Näissä solmitut kontakti ja yhteydet kantavat pitkälle.

4 kommenttia:

 1. Draculako sitä kotipaikkaansa ehdotti seuraavalle tapaamiselle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dracula ei ollu mukana ja Transsilvania on myös minun käyntikohteiden listalla vielä valkoisena!

   Poista
 2. Loistokari on varmaan käynnin arvoinen. Olisittekohan menneet sinne myös tuulisella sadesäällä:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko olisi ollut mennä, sillä risteily piti maksaa etukäteen. ;-) Siellä olisi ollut jotain lisävaatetusta tarjolla.

   Poista