Lukijat

lauantai 4. toukokuuta 2013

Kulttuuri pidentää elinikää


Kuva Max Raabe & Palast Orchesterin kotisivulta,
"Kulttuuri tekee hyvää" oli yksi Turun kulttuuripääkaupunkivuoden sloganeita. Senhän kulttuuria eri tavoin harrastavat ovat jo kauan tienneet. Useaan kertaan eri yhteyksissä kulttuurin terveydellisistä vaikutuksista puhunut lääkäri Markku T. Hyyppä väitti lauantain Hesarissa seuraavasti ja perusteli myös väitteensä:
Väitän, että kulttuuririennoissa käyminen edistää terveyttä ja lisää elinvuosia. Tai oikeastaan kyse ei ole väitteestä, vaan tieteellisestä faktasta.
Olen tutkinut asiaa vuosikymmeniä. Tärkeimpien kansainvälisten tutkimusten mukaan kulttuurin harrastaja elää kahdesta kolmeen vuotta pidempään kuin kulttuuria vieroksuva. Monelle on varmasti yllätys, että elinikä pitenee kulttuurin ansiosta selvästi enemmän kuin terveysliikunnan tai laihduttamisen avulla.Tupakoimattomuus tuo keskimäärin viisi elinvuotta lisää, joten kulttuuri on tutkimusten mukaan melkein yhtä terveellistä kuin tupakasta kieltäytyminen
Pakkohan häntä on uskoa, joten sunnuntai-illan ohjelmassa on upea Max Raabe & Palast Orchester. Raabe opiskeli Berliinissä ja sai opiskelutovereineen idean alkaa esittää 20- ja 30-lukujen musiikkia sekä hauskanpidon että ansioiden toivossa. Harjoittelu tehtiin vanhojen äänitteiden ja elokuvien avulla. Hänen konsertteja aiemmin nähneet tai kuulleet tietävät, että hänen esiintymiselle on tyypillistä vähäeleisyys, niukkailmesyys, sukkeluus ja ironia. Hän ei myöskään itse tanssi. Näin konsertin mainnossivulta

Orkesterin todellinen läpimurto saavutettiin vuonna 1992 Raaben säveltämän nokkelan ”Kein Schwein ruft mich an" (Not A Pig Gives Me A Call) -kappaleen myötä. Siitä lähtien konserttien määrä ja salien koot ovat vain kasvaneet, ja kokoonpano on matkannut Euroopan maiden lisäksi Kiinaan, Israeliin, Japaniin ja Amerikkaan asti. Raaben tulkitsemat modernit popklassikot, kuten Britney Spearsin ”Oops, I Did It Again” ja Tom Jonesin ”Sexbomb” ovat nousseet Itä-Euroopan listojen kärkeen. 
 Yli 20 vuotta yhdessä soittanut yhtye osaa jo olla huolettomalla tavalla täydellinen. Lukemattomat esitykset ovat synnyttäneet Max Raaben ainutlaatuisen taituruuden tarinankertojana. Sukkelat iskulauseet, yllättävät käänteet ja täydellinen ajoitus kuuluvat myös orkesterin tavaramerkkeihin.

Myös visuaalisesti Max Raabe & Palast Orchester -konsertti on viihdyttävä kokonaisuus. Vuoden 2013 ohjelmistoon kuuluvan, Jerome Kernin ”I Won’t Dance” -kappaleen mukaisesti Raabe ei tanssi. Hän on luonut itselleen mukavan, mahdollisimman vähäeleisen esiintymistavan, joka jättää ilmaisullista tilaa loistaville kappaleille. Max Raabe & Palast Orchester tuntuu keräävän vahvuutensa huolellisen tasapainoittelun avulla: Raabe itse on hauska, mutta hymyilee harvoin. Musiikki ja sanoitukset ovat 90 vuotta vanhoja, mutta silti virkistävän moderneja.
Täältä löytyy musiikkia ja videoita. Ja tässä tämänhetkinen suosikkini:


Spiikkaakohan Raabe täälläkin kaiken saksaksi? Toivottavasti.

4 kommenttia:

  1. Luin mielenkiinnolla tuo Hesarin artikkelin, kiva tietää. Sinähän tiedät vaikka mitä Raabesta, tunnen oikeastaan vain Kein Schwein ruft mich an, mutta muutkin Suomessa asuvat tuttavani pitävät kovasti Raabesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hänen konserttinsa oli Teemalla viime talvena. Sääli, että en ehtinyt hänen konsertteihin Saksassa, mutta huomenna hän tuleekin Turkuun! Minun tieto pohjautuu etupäässä hänen kotisivuunsa ja mainoksiin, joten en voi sanoa olevani mikään asiantuntija, mutta fani. :)

      Poista
  2. Tuohan oli hyvä uutinen,jatketaan siis kulttuurin harrastamista! Raaben tyyli on juuri minun makuuni, vakavan hauskaa. Allu hänet aikoinaan esitteli blogissaan. Hienoa, että pääset paikan päälle kuuntelemaan.
    Muuten hyvä, kun saa lukea Hesaristakin Hyypän tutkimuksista ja hiukan laajemmin. Vasabladetissa tuodaan esille vain tuo ero kieliryhmien välillä. Voi olla, että eroa onkin, mutta täällä Pohjanmaalla sitä en ole huomannut. Ahkeria kulttuuriharrastajia löytyy molemmista ryhmistä, sen olen kaksikielisenä todennut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täytyy jatkaa ja sitä ehkä voi lisätäkin, mutta ei niin paljoa ettei tule ylikuntoa!
      Olen aiemmin kuullut Hyypän puhuvankin tuosta asiasta ja jaetaanhan nykyään kulttuuriseteleitäkin. Joissakin tutkimuksissa on löytynyt kieliryhmien välisiä eroja, joten niistä te suomenruotsalaiset voitte olla iloisia. ;-)

      Odotan kyllä huomista konserttia ja olenkin kuunnellut hänen musiikkiaan tänä iltana.

      Poista