Lukijat

tiistai 25. syyskuuta 2012

Tundra itkee

Katsoin ykköseltä dokumenttiprojektin Poron surma, jonka oli ohjannut Paul Anders Simma. Pääosassa oli luujärveläinen toimittaja Aleksandr Paul, joka halusi tietää, miksi hänen kansansa on köyhä ja köyhtyy edelleen. Luujärvi, Kuolan saamelaisten keskuspaikka - millä ihmiset siellä tänään elävät? Alkuperäiskansojen kohtalo Venäjällä näyttää synkkenevän entisestään. 1990-luvun puolivälissä, jolloin itse olin kenttätöissä Luujärvellä ja Krasnoseljessä, sentään näkyi vielä toivon pilkahduksia. Silloin nyt ohjelmassa haastateltu Nikolai kertoi ylpeänä työstään tundralla ja pani tulevaisuuden toivonsa veljensä lapsiin. Nyt Nikolai tuossa dokumentissa teurasti kaikki omat poronsa, koska hänen prikaatinsa (tokkakunnaksi ehkä voisi nimittää), entinen saamelaisprikaati, yhdistettiin toiseen. Hän totesi jokseenkin näin, että virtaa vastaan ei voi mennä. "Porojen kuolleet sielut". "Pidämme kovasti porotaloudesta" sanoi Shtokmanin johtaja dokumentin haastattelussa. Kuolan halki kulkeva kaasuputki vedetään hänen mukaan kallioon ja suolle, jossa porot eivät ole. Täältä lisää mainosmateriaalia yhtiön sivuilta. 

Ohjelmassa puhuttiin paperiporoista, poroista jotka palkivat vain paperilla. 1990-luvulla Kuolan porotokissa oli uudelleenjako käynnissä ja osa poronhoitajista haaveili yksityisporonhoidosta, omia poroja oli jokaisella poronhoitajalla. Vuonna 1992 koko Tundran (Luujärvellä sijainneen porokollektiivin) poromäärä oli - virallisesti tai epävirallisesti - 36 000 poroa ja prikaateja oli yhdeksän. Silloin suurimpia ongelmia olivat lihan markkinointi, työntekijöiden alhainen määrä ja kaksi- ja neljalkaiset pedot. Silloin ei puhuttu kaasuputkesta, mutta mm. uusista kaivoksista, ydinvoimaloista, padoista ja sotilastukikohdista. Tai niistähän ei saanut puhua ulkomaalaisten kanssa. Puhuttiin myös ilmaston lämpenemisestä, siitä, kun vesistöt eivät jäädy eikä maasto kanna. Helikopterilla pääsi, mutta siihen ei poronhoitajilla ollut mahdollisuuksia kuten ennen.

Montshetundra, joka paikallisella saamenkielelä tarkoittaa kaunista tunturia. Tässä sijaitsee Montshegorskin kaupunki ja metallisulatto. Tunturit on kaivettu jo tyhjäksi.
Dokumentin perusteella katsojalle taisi jäädä aika sekava olo, sillä asioita ei taustoitettu eikä niissä vain tämän ohjelman perusteella tuntunut olevan mitään logiikkaa. Eikä kaikista asioista voi puhua kameran edessä tai nauhurin pyöriessä.  

Dokumentin päähenkilö Aleksandr Paul puhui saamea, mutta ei kotiseutunsa Luujärven saamea, vaan Norjassa oppimaansa pohjoissaamea. Kildinin saamen puhujia on arviolta alle 300. Kuolan saamelaisten lukumäärä on alle 2000. Elo, poroelo; miten kaunis ja monimerkityksellinen sana, jolle kohta ei ole Kuolassa käyttöä kuin menneisyydestä puhuttaessa.

PS. ohjelma on katsottavana Areenassa 6 vrk ajan ja se tulee uusintana.

8 kommenttia:

 1. Harmi. Poron surma-dokumentti on katseltavissa vain Suomessa.

  VastaaPoista
 2. Minä en kanssa ymmärrä, miksi Ylen Areena näyttää monia hyviä juttuja vain Suomessa.
  Vähän offtopic, mutta luin tänään lehdestä, että Riesling ei kohta enää menesty Saksassa, kun täällä alkaa olla liian lämmintä. Ehkä sen viljely voitais siirtää Suomeen ja kenties jopa vaihtoehdoksi poromiehille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekijänoikeudet; olisiko tuo ollut yhteistuotantoa Ruotsin ja/tai Norjan kanssa.

   Tänään oli paikallislehdessä juttua kavereista, jotka kasvattavat rypäleitä saaristossa. Olivat tehneet (puna)viiniäkin niistä, mutta vielä menee myyntiin ihan rypäleinä. Kyllä rieslingin viljely ei taida olla mun iän aikana poronhoidon vaihtoehto; tai toivottavasti ei.

   Poista
 3. Katson ohjelmat oikeastaan vain Areenan kautta. Nyt on jonossa odottamassa ainakin tuo (vielä 5 päivää aikaa) ja Frida Kahlon Sininen talo. Hyvä kun kerroit dokumentista, saan siitä nyt varmaan enemmän irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie en ole katsonut tuota Sinistä taloa; en ehdi tällä viikolla oikeastaan tehdä muuta kuin töitä. :(

   Mutta suosittelen tuota dokumenttia, vaikka se on puutteellisesti taustoitettu.

   Poista
 4. Helena, luuletko, että voin katsoa jotain poron teurastusta! Aihe olisi kiinnostanut muuten, mutta onneksi tuo ohjelman nimi pelasti minut.

  Jonkun kuvaajan sivulla on upea kuva valkosesta elävästä porosta uskomattomassa lumimaisemassa...Siinä olisi yksi maailman kauneimpia tauluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et voi katsoa! Ja siinä teurastetaan poroja. Mutta surma tarkoittaa tuossa porojen tuhoa, sitä että niitä ei kohta enää ole kai ollenkaan.

   Poroista saa kyllä upeita kuvia!

   Poista