Lukijat

perjantai 14. syyskuuta 2012

Rantakorituoli

Blogini bannerikuva on otettu heinäkuiselta matkaltani Rügenin saarelle kylpyläkaupunki Bintziin (Östseebad Binz). Rügen on yksi Saksan suosituimpia lomasaaria. Bintzin kilometrejä pitkä hiekkaranta oli varustettu kuvassa näkyvillä rantakorituoleilla, joita eivät kovatkaan tuulenpuuskat heilutelleet. Tuoleja sai vuokrata, mutta yön ajaksi ne lukittiin. Tuoleja oli myös ravintoloiden terasseilla ja hotellien parvekkeilla.

Rantakorituolin on suunnitellut vuonna 1882 korintekijä Wilhelm Bartelmann Rostockista. Tarinan mukaan eräs iäkäs aatelisrouva nimeltään Elfriede von Maltzahn oli valittanut tilanteensa ristiriitaisuutta, sillä reumatisminsa vuoksi hän ei oikein voinut nauttia lääkäreiden suosittelemasta meri-ilmasta. Hän oli pyytänyt Bartelmannia tekemään auringolta ja tuulelta suojaavan rantatuolin. Näin yksi saksalainen kulttiesine oli valmis! Tuotekehittelyn myötä tuolista tehtiin kahdenistuttava, istuinosa pehmustettiin, jalkaosa lisättiin ja siitä sekä selkänojasta tehtiin säädettävät. Tuoli vielä varustettiin pöydällä ja sen sivustoille tehtiin pienet taskut kirjojen ja muiden tavaroiden säilyttämiseksi. Tuoleista tuli vuokrattavia, sillä ne olivat tarpeellisia ja käteviä, mutta lyhyen loman ajaksi liian suuri investointi yksittäisille lomalaisille. 1900-luvun alussa rantakorituolit olivat valloittaneet jokseenkin kaikki Saksan rannikon lomakohteet.Rantakorituolit ovat käteviä, sillä niiden sisälle pystyy eristäytymään muista lomanviettäjistä ja sulkemaan heidät äänineen ja toimineen ulkopuolelle. Enää omaa reviiriään ei tarvinnut merkitä pyyheliinoilla, vaan ajatus "korini on linnani" pitäisi riittää. Mistäköhän muuten johtuvat etelänmatkakohteista tulevat valitukset ja jutut siitä, miten saksalaiset käyvät aamulla varaamassa kaikki aurinkotuolit itselleen? Ainakin Binzissä oli rannoille pystytetty kieltotauluja, jotka kielsivät merkkaamasta korien välejä simpukoilla. Omaa reviiriä oli siis vielä haluttu laajentaa hiekalle. Ja vaikka rantakorituolissaan istuja on yksin ja  ikään kuin näkymättömissä muilta, hän pystyy seuraamaan muita heidän huomaamatta, sillä tuoli antaa illuusion yksityisyydestä.

Nobel-kirjailija Thomas Mannin on sanottu Neringassa Nidassa olleella huvilallaan kirjoittaneen rantakorituolissa, joka oli sinne kuljetettu Lübeckistä. Rantakorituolin suomasta tuulensuojasta - tai  piilopaikasta, jos niin sen haluamme tulkita -  on meidän tavallisten lomalaisten hyvä ihailla merta ja antaa katseen viivähtää kaukaisessa horisontissa, samalla kuunnellen tuulta tai lokkien kirkunaa, yrittäen karkottaa kaikki häiritsevät äänet pois omasta pienestä lomaparatiisista.

Valmistajat toimittavat rantakorituoleja ympäri maailmaa, joten Suomeenkin, vaikkapa omalle parvekkeelle sellaisen voi tilata. Myös kankaissa ja malleissa näyttää olevan valinnan varaa.

Päivän havainto: siili puutarhassa.

6 kommenttia:

 1. Rantakori on todella kulttiesine ja kätevä, vaikka en ole kyllä koskaan itse vuokrannut, vain koeistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minunkaan tarvinnut vuokrata, sillä Binzissä satoi ja Prorassa ei ollut mitään rantakorituoleja, pelkkää hiekkaa vaan ja se kilometrejä pitkä pytinki. Hotellin terassilla istuskelin ja luin tuolissa.

   Poista
 2. Luoja mitä luxusta! Tuo olisi kuuma juttu täyteen ahdetuilla turistirannoilla.

  Mannin perhe on yksi kiinnostavimpiä mitä tiedän. Jätin saksan kertauskurssinkin ao. perheen takia, sillä se ihana, täydellinen sarja tuli juuri tietysti sinä iltana, kun meillä oli kurssi. Tekniikka ei ole prioriteettilistallamme ykkönen, joten meillä oli vain kone katsoa omia elokuvia, mutta ei tallenninta. Nyt on tallennin, mutta kertaakan ei ole tarvittu...

  Kaunista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olisi ja sellaisiahan ne Itämeren rantaparatiisit ovat Saksan puolella.

   Kävin Lübeckissä Mann-talossa ja aiemmin olen käynyt tuolla Nidassa heidän entisessä huvilassa. Lübeckistä olen myös kirjoittanut aiemmin tänne. Katsoitko tällä ja viime viikolla tulleen uusimman Buddenbrooksien filmatisoinnin?

   Kiitos, samoin sinulle kaunista viikonloppua! Huominen menee töissä, mutta sadetta on luvattu...

   Poista
 3. Bannerikuvastasi tulee aina mieleeni Hollannin hiekkaranta samanlaisine korituoleineen. Minä ja eräs ystäväni valloitimme yhden muina "miehinä", tosin tietämättä, että niistä piti maksaa. Kun vartija tuli maksua vaatimaan, emme muka ymmärtäneet kieltä ja lähdimme pois edelleen muina "miehinä".
  Siilihuomiosta taas on pakko kertoa, että meidän 7vee tyllerö pyysi minua kutomaan omalla pihalla näkemälleen siilille tällaisen unilelun ja minähän kudoin:-) On niin ihanaa, kun tuo siili on suuren huolenpidon aihe juuri nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuollainen tuoli olis ihana! Tosin eihän mulla ole rantaa, jonne sen laittais, mutta istuskeluun, lukemiseen ja meren tuijotteluun.

   Ihana siilin hoito! <3

   Poista