Lukijat

torstai 28. toukokuuta 2015

Gevaliatiellä - salakuljetusta, joppausta ja vähän muuta



"Hei arvoisa vierailija! Olet juuri astunut Turun yliopiston kansatieteen oppiaineen verkkonäyttelyyn Rajattomasti pirtua, rajattomasti kahvia, rajaton salakuljetus, jonka toteutuksesta vastaavat kansatieteen opiskelijat. Verkkonäyttelyn aiheena, kuten varmaan jo arvasitkin, on salakuljetus. Mitä ja miten on salakuljetettu, kuinka viranomaiset ovat pyrkineet estämään salakuljetusta ja millä tavoin salakuljetus on jäänyt elämään tarinoissa, lauluissa ja elokuvissa, sekä paikallisesti muistitietona? Muun muassa näihin kysymyksiin löydät näyttelyn sivuilta vastauksia.

Sivuilla liikutaan klikkailemalla vihreitä aktivoituvia kenttiä, ja lisäksi löydät etusivun materiaalit valikkoina sivujen ylä- ja alapalkeista. Näissä valikoissa ovat myös tiedot salakuljetusverkkonäyttelyn työryhmästä, sekä mahdollisuus antaa palautetta näyttelystä. Nyt olet valmis lähtemään matkalle salakuljetuksen mielenkiintoiseen maailmaan! Gevaliatielle pääset heti tekstin alta vasemmalle osoittovan nuolen vierestä."

Gevaliatiellä liikkuvat muulit ja jopparit. "Trokareiden salataskuissa on kahvipaketti ja varpunen. Turistit kamerat kaulassa ja matkalaukku kainalossa reissaamassa nostalgiselle ja eksoottiselle entisajan salakuljetusseudulle smuglauskiertoajeluineen. Gevaliantie kulkee legendaarisen kahvin salakuljetuksen ja hohdokkaiden ja kiehtovien salakuljetusnähtävyyksien kautta sanaston saloihin. Miksi kahvia salakuljetettiin ja koska? Mikä ihme on joppari?  Tervetuloa matkalle!" 

Näin alkoi kansatieteen opiskelijoiden tekemä verkkokurssi, jonka avajaisia olemme juuri viettäneet. 
Salakuljetusta käsittelevä kurssi järjestettiin kansatieteessä ensimmäistä kertaa. Salakuljetusta käsittelevien luentojen jälkeen tehtävän verkkonäyttelyn avulla opiskelijat tutustuivat kirjallisuuden, arkistolähteiden ja muun aineiston avulla salakuljetukseen niin Suomen rajoilla kuin kauempana maailmalla. Näyttelyn rakentamista koskevan osuuden opettajana toimi jatko-opiskelija Maija Mäki. Luento- ja näyttelykurssi oli kokeilu, jonka avulla opiskelijat joutuivat tekemällä oppimisen avulla konkreettisiin töihin. Tekemällä oppiminen osoittautui hyväksi ja yksinkertaiseksi tavaksi opetuksen konkretisoinnissa. Tekemällä ja osallistumalla opiskelijat laativat näyttelysuunnitelman ja toteuttivat verkkonäyttelyn sen tiedottamiseen ja avajaisiin asti.
 
Nyt valmistunut verkkonäyttely on myös oiva tapa tutustua salakuljetukseen omalta kotisohvalta. Se eroaa museoiden perus- ja vaihtuvista näyttelyistä mm. siten, että erilaisia verkkosovelluksia käyttämällä siitä puuttuvat niin museotila kuin konkreettiset esineet ja asiakirjat. Näin kaikkien ei tarvitse tulla Turkuun, näyttelyn saatavuus on laaja ja se palvelee meitä myös jatkossa. Nyt valmistunut verkkonäyttely ei toivottavasti jää viimeiseksi oppiaineessamme! Konkreettisia esinenäyttelyitä oppiaineessa on toki laadittu aiemminkin. Kiitos kaikille kurssilaisille!  

Tutustukaa näyttelyyn, jättäkää omia salakuljetusmuistoja ja/tai kokeilkaa minkälainen matkustaja olisitte. Nekin löytyvät tästä näyttelystä.  Sivusto löytyy täältä: Gevaliatiellä. Tervetuloa! 

PS. tämä kuvan Gevaliatie, Gevalialuodda löytyy Kuttasen kylästä Käsivarresta. Se johtaa vanhalle joenylityspaikalle, jonka kautta on tuota erinäisiä kiloja Gevalia-kahvia ja muutakin tavaraa.

 
 

6 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoista! Taidan tässä keittää kahvit ja ryhtyä tutkimaan kirjoituksesi antia, (kaapissa ei ole Gevaliaa, vaan Löfbergsiä). Joppariksi olen aina kutsunut pyörän tavaratelinettä, sopii sekin, työnteossahan sitäkin tarvitaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Olen todella ylpeä näistä opiskelijoista ja näyttelystä, jonka he tekivät. Kävin just äsken kahvilla, mutta en tiedä mitä merkkiä se oli.

    Tuon jopparin tunnen myös, vaikka se ei kuulukaan vakiosanavarastoon tuossa merkityksessä.

    VastaaPoista
  3. Gevalia on mulle jo lapsuudesta tuttu, kun käytiin serkun luona Kemissä ja siellä oli Gevaliaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta entäs se Aachenin ja Eifelin kahvi? St. Mocca ja muut kirkot? ;-)

      Mulle oli Gevalian lisäksi tuttu myös Maraboun suklaa.

      Poista
  4. Sveitsin naapurimaista ainakin salakuljetetaan ruokatavaraa "köyhään" Sveitsiin. Vai oliko se niin että köyhistä naapureista rikkaaseen ...
    Itsekin (sala)vein olkalaukussa Zürichiin hienon suurehkon lihapalan työkaverille vastapalvelukseksi. Vähän jopa jännitti rajavirkailijan astuessa junan loossiin, jossa istui lisäkseni aasialaisnainen pullean, vihanneksia pursuavan kassin kanssa. Virkailija ryhtyi penkomaan hänen kassiaan pohjaa myöten. Mitään laitonta ei löytynyt eikä minun viattomalta näyttänyt olkalaukku näyttänyt riittävän kiinnostavalta, onnekseni, ja tuttavani sai paistinsa.
    paskeriville

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai ne Sveitsin hinnat! Siellähän kiellettiin muistaakseni pitsataksit Saksasta Sveitsiin, kun niitä hyödynnettiin liikaa! Noikta rajoilta löytyy paljon hyviä esimerkkejä.

      Poista