Lukijat

maanantai 24. marraskuuta 2014

TiksiYksi matkan kohokohtia oli Laptevinmeren rannalla sijaitseva satamakaupunki ja entinen sotilastukikohta Tiksi (ven. Тикси, jak. Тиксии, Tiksii), jonne on Jakutskista Lenaa pitkin matkaa 1270 km.  Vuonna 1933 perustettu Tiksi on yksi Laptevinmeren tärkeimpiä satamia, joka on avoinna toistaiseksi vain kesäaikaan. Satama on jään peitossa lokakuusta kesäkuuhun. Meillekin sanottiin, että kaupunkiin pääsy on epävarma, mikäli sää on huono. (Epävarma se olikin, mutta nyt toisesta syystä: ruotsalainen matkaopas pölli meidän bussin ja jouduimme odottamaan kuljetusta tiellä.) Lahdesta, johon laiva ankkuroitui, on itse kaupunkiin matkaa noin 7 km. Lahti sijaitsi lentokentän takana sijaiten keskellä sotilasaluetta mikä iheuttikin matkanjärjestäjille hieman ylimääräistä toimintaa. Mm. mekään emme saaneet jäädä rannalle ”oleilemaan”, koska se oli keskellä sotilasaluetta. 

 

 Kaupungissa asuu tällä hetkellä noin 5 000 asukasta (2010) väkiluvun ollessa Neuvostoliiton aikana vielä yli 11 600 (1989). Kaupungin loiston päivistä on selvästi muutama vuosi aikaa. Esimerkiksi keskustassa on selkeästi muutama täysin autio kerrostalo, mutta joissakin sentään asuttiin vielä. Meille kerrottiin myös, että armeijan lähtiessä Tiksistä ja lentokentältä vuonna 2012 tietyt lentokentän strategiset välineet otettiin mukaan ja tiukoissa neuvotteluissa ne myöhemmin palautettiin. Näin lentokenttäkin on taas auki, kun noin vuoden ajan sinne pääsi vain kesäaikaan ja helikopterilla.

 
 
 
 

Rakennuksista ja ympäristöstä voi kesäaikana vain aavistaa sen, miten ihmiset asuvat täällä talvella. Kaikki on tuotava kesäaikaan tai lentoteitse. Kuulimme talvisista lumimyrskyistä, jotka sulkevat ihmiset päiväkausiksi sisään ja tuulen voimasta, joka ylittää kaiken mielikuvituksen. Rakennukset on tehty pilareille, jotta ne kestävät ikijään. Kaupungissa on pari vuotta vanha kulttuuritalo, joka on rakennettu nykyisen presidentin käskystä tämän käytyä täällä – näin meille kerrottiin – sillä täytyyhän kaikilla tämän kokoisilla kaupungeilla nyt kulttuuritalo olla! (Tästä ei ole kuvaa.)

  
Kaupungissa on yksi hotelli, joka sijaitsee tavallisessa kerrostalossa. Talossa sijaitsi myös pieni kulttuurihistoriallinen museo, mutta valitettavasti emme päässeet sinne. Olisin mielelläni katsonut miten kaupungin tarina kerrotaan. Pääsin sen sijaan käymään pienessä, rakentamisen alla olevassa kirkossa. Ennen paluuta laivalle meille oli myös järjestetty yksi viidestä folklore-esityksestä, josta tällä kertaa huolehtivat Tiksissä asuvat evenkit. Saimme myös maistaa keitettyä kalaa ja porokeittoa näissä kesällä niin mahtavissa maisemissa.

 
 

”Jäämeri 30 päivässä” -ohjelman päätähti, näyttelijä Ville Haapasalokin on käynyt Tiksissä, jonka hän sanoi sijaitsevan kaukana kaikesta: ”Sanotaan nyt niin, että maailman rumimpien kaupunkien listalla aika kärjessä on sellainen paikka kuin Tiksi. Kannattaa käydä kurkkaamassa, jos sattuu niille kulmille. Se voi hiukan yllättää, ei ole ihan niitä peruspaikkoja.”  Tiksi näyti meille tulloin heinäkuussa kauniit kasvonsa, vaikka käyntipäiväksi sattunut sää olikin kylmä, mutta kaunis. Mutta millä tiksiläiset elävät, ei oikein tullut meille selväksi tämän päivän aikana...


2 kommenttia:

  1. Kaiken tuon ankeuden keskellä iloisen ja tyytyväisen näköisiä naisia, ylpeinä kauniissa asuissaan. Tiksistä en tiennyt ennen tätä mitään, hyvä, kun veit lukijasi nyt sinnekin. Utelias kun olen, etsin lisää tietoa ja löysin mm. seuraanlaisia kuvia [klik]

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se pn kylöä totta. Näimme myös esityksen Kulttuuritalossa. Vau, mitä kuvia löysit. Noita en nähnytkään? Nuo ovat upeita. Tiksi oli mieletön.

      Poista