Lukijat

tiistai 4. marraskuuta 2014

Revontulia


Kuluva syksy on ollut suosiollista revontulten katselulle ainakin tuolla Keski-Lapissa. Ja mikäs onkaan katsoessa, mikäli tilillä on sen veran rahaa, että voit viettää yösi vaikkapa näissä Levitunturin "igluissa", joiden lasikaton läpi revotuletkin loimuavat: 
 
Upean tunturimaiseman ympäröimänä lasikattoisissa Levin igluissa tai Revontulitalossa olet osa luonnon suurta juhlaa kaikkina vuodenaikoina.
Alati muuttuva maisema avautuu silmiesi edessä esteettä. Kattonasi on avara taivas pilvillä, tähdillä tai taianomaisilla revontulilla koristettuna.
Koet ylellisen ja uniikin, pohjoisen luonnon kruunaaman elämyksen vain 10 kilometrin päässä Levin elämyskeskuksen vilinästä. Sinut ympäröi kesyttämätön luonto ja täydellinen rauha, jota paikalliset oheispalvelut täydentävät upeasti.
 
Lasikattoisissa igluissa luontokin on vahvasti läsnä:
Tunnet joka solullasi kuinka taivas ja maa sulautuvat yhteen ympärilläsi. Nukut ylellisesti Lapin luonnon sylissä, sinisen taivaan alla. Samanaikaisesti voit nauttia tasokkaan loma-asunnon mukavuuksista ja palveluista ilman huolen häivää.Kävin viime kesänä etelän vieraiden kanssa ajelemassa Levin ympärystietä, jolloin näimme mm. nämä kuvan iglut ja paljon muita, etupässä kelohongasta rakennettuja taloja. Levin ympäristöön ja sen rinteen teihin kyllä näyttää riittävän asfalttia päinvastoin kuin Leviltä pohjoiseen johtavalle tielle, mutta sillähän kulkeekin paljon vähemmän matkailijoita ja muita kulkijoita.  

Kuvan talo oli ainakin heinäkuussa vielä myytävänä.
Muistutukseksi vielä, että Kittilän kunnassa on reilut 6400 (?) vakituista asukasta ja Levin - siis Sirkan kylän  - keskuksessa on korkeimman sesonkin aikana varmaan noin 24 000 asukasta. Kittilän kunta on viimeisen vuoden aikana tullut tutuksi muustakin asiasta kuin Levistä, mutta siitä voitte lukea enemmän vaikkapa Long Playsta tai kunnan sivuilta. 

Seuraavalla kerralla matkataan taas Lena-joen maisemissa.
6 kommenttia:

 1. Ovatkohan ulkomaiset turistit löytäneet nuo ylelliset iglut, tai toivovatko he näkevänsä mieluummin perinteisen lapinkodan? Revontulia en ole täällä nähnyt nyt ollenkaan, kelpaisihan tuolla lasikaton alla niitä ihailla ilman että varpaat paleltuvat:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kai ovat, en osaa sanoa. En edes hintaa katsonut, mutta uskoisin, että ovat aika kalliita. Tänä syksynä on revontulia näkynyt ihan etelässä, siis jopa Tampereella. Mulle riittävät ne lappilaiset...

   Poista
 2. Voi hitsi, taas hävis pitkä kommenttini! Me saatiin kutsu kummipojalta viettämään joulu Lapissa, mutta piti kieltäytyä, kun meille tulee kiinalaisystävät jouluksi. Olisi ollut kiva nähdä Lapin joulu, vaikka toisaalta olen mielelläni joulun kotona. Revontulet olisi hieno nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos lunta kaipaa jouluna, niin sitte ainakin Lappiin. Ja muutenkin, mutta silloin jouluna valoisaa aikaa on tosi vähän.

   Poista
 3. Matkailu/turismi on kyllä sellainen elinkeino joka laittaa seudut uusiksi kaikkialla, mutta tuo myös rahaa ja elämisen mahdollisuuden monille alueille.
  Revontulia olen joskus nähnyt Tampereen seudulla. Haaveena on viettää Lapissa talvella useampi viikko, sitten joskus, kokea se talvinen valo.
  paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkailu on tarpeen ja se on useimmille kaksipiippuinen juttu. Se mahdollistaa tuolla asumisen monille, mutta matkailun lieveilmiöitä ei joko ajatella tai uskalleta ajatella. Levi keväällä on aika paikka!
   Lapista löytyy paljon tilaa keväällä, revontulia näkee siellä maaliskuulle asti. Värit ovat kyllä tosi hienoja, tämänhän sie olitkin nähnyt: http://serendipitybyanethnologist-helena.blogspot.fi/2013/01/joulun-valo.html

   Poista