Lukijat

keskiviikko 6. elokuuta 2014

Kaksi viikkoa Lenalla


Tervetuloa Lena-joelle Sahan tasavaltaan!  Matkustin parin viikon ajan M/S Mihail Svetlovilla Lena-joen henkeäsalpaavissa maisemissa Sahan tasavallassa (Jakutiassa). Henkeäsalpaavissa sanan kahdessa merkityksessä, sillä kolmasosa matkasta taitettiin metsäpalojen aiheuttamassa, ajoittain erittäin tiheässä ja kitkerässä savusumussa. 

Joen nimi tulee joen varren ensimmäisten asukkaiden evenkien kielen sanasta Ylu (joki) ja Yene (iso). Sahat (eli jakuutit) ottivat käyttöön evenkien sanan ja nimesivät joen Ölüöneksi. Tästä tulee venäjänkielinen nimi Lena. Iso joki se onkin! Lena saa alkunsa Baikalin pohjoispuolelta ja laskee Pohjoisen Jäämeren Laptevin mereen matkattuaan kaikkiaan 4400 kilometriä. Me matkasimme Jakutskista Lenan pilareille ja sieltä Laptevin meren rannalle sijaitsevaan Tiksiin. Jakutsista Tiksiin matkaa on noin 1700 km. Lena-joen suun delta-alue on kaikkiaan 32 000 neliökilometrin suuruinen ja siellä on runsaat 1500 saarta - mikäli määrä on laskettu oikein.

M/S Mikhail Svetlov savusumussa rantautuneena Siktjakhin kylän rantaan. Meidät tuotiin laivalta pelastusveneillä, sillä laiva ei päässyt tässä rantaan.

Paikallisten asukkaiden pyhä paikka, joka on venäjän kielinen nimitys tarkoittaa tolppaa eli Tolppasaari. Eihän se muistuta tolppaa!
Matkan varren maisemat vaihtelivat parin kilometrin levyisestä "Lenan putkesta" - jossa meille luvattiin kovia tuulia ja jopa myrskyä - eli miltei suomalaisen jokimaiseman joesta ikään kuin laajoihin järvenselkiin.  

Kasvillisuudelta maisemat vaihtuivat taigasta metsätundran kautta tundraksi ja jopa arktisesta erämaasta saattoi loppumatkalla nähdä vilauksen. Verhojanskin vuorijonoa saimme myös ihailla pitkän matkaa. Yksi matkan maisemallisista kohokohdista oli Unescon maailmanperintölistallekin päässeet Lenan pilarit, jotka reunustavat jokea 40 km matkan. Ohitimme myös lukuisia Lenan sivujokia, joista mainitsen vain suurimmat eli Viljunin ja Aldanin. Ohitimme muutamia kyliä ja kalastajien leiripaikkoja ja kämppiä, rantauduimme muutaman kerran sekä kylissä että autiolla rannalla, seurasimme kyläläisten esittämiä näytelmällisiä rituaaleja sekä laulu- ja tanssiesityksiä, ihailimme käsitöitä ja maistelimme paikallisia herkkuja. Toisille napapiirin ylittäminen tai keskiyön aurinko olivat suurimmat elämykset, toisille sen tarjosi ihmisten arjesta pienen siivun näkeminen ja mahtavasta luonnosta nauttiminen.


 

 
 
 

Neljä alinta kuvaa ovat Lenan pilareilta. Valitettavasti pilareilta näköala ei ollut kirkas savusumun vuoksi. Matkakertomus jatkuu... 

P.S. Matkan suomalainen järjestäjä oli Arial-travel, joka toivottavasti vie risteilijöitä Lenalle myös ensi kesänä, mikäli teitä kiinnostaa. Itse risteilyn järjestäjä on venäläinen tai oikeastaan sahalainen. Suosittelen!

8 kommenttia:

 1. Kiitos tietopläjäyksestä, tähän asti taisin tietää vain Lenan nimen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En jaksanut kirjoittaa vielä enempää, lisää on tulossa!

   Poista
 2. Nyt tuli sitten nähtyä Lena muuallakin kuin ristikon ratkaisusanana.

  VastaaPoista
 3. Joka päivä oppii jotain uutta. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin opin siellä vaikka mitä. Meillä oli luentoja ja erilaisia kursseja!

   Poista
 4. Mielenkiintoista, odottelen jatkoa. Oliko se jokin etnologien matka?
  paskeriville

  VastaaPoista
 5. Se oli ihan tavallinen turistimatka ja mukana oli mm. iso ryhmä saksankielisiä turisteja. Yritän kirjoittaa lisää vielä ennen kuin työkiireet alkavat.

  VastaaPoista