Lukijat

lauantai 16. elokuuta 2014

Lenan pilareilla


Toisena matkapäivänä suuntana olivat Lenan pilarit, parin sadan metrin korkeuteen kohoavat kivipilarit, jotka reunustavat Lena-jokea reilun 40 km matkalta. Valitettavasti yön aikana maisema peittyi metsäpalojen aiheuttamaan savuun ja suurimman osan matkaa näytti tältä: 

Onneksi sumu hälveni päivää kohden ja pilarien huipulta välillä näkyi jopa sinistä taivasta. Joen vastarantaa ei tosin sieltä näkynyt.

Lenan pilarit on otettu Unescon maailmanperintölistalle heinäkuussa 2012. Ne ovat . uskomattoman hienon näköinen luontokohde, joka kertoo Sahan tasavallan äärimäisistä luonnonoloista omalla kauniilla tavallaan. Pilarit ovat syntyneet ajan, tuulen, sateen, veden ja lämpötilojen muutosten vaikutuksesta tässä kovassa ja vaihtelevassa ilmastossa, jossa kylmimmän ja lämpimimmän lämpötilan ero voi vuoden sisällä olla jopa 100 astetta. Routa on hajottanut kiviainesta siten, että syvät rotkot erottavat pilareita toisistaan. Veden tunkeutuessa pinnalta jään sulamiesprosessi nopeutui ja pilarien väliset rotkot laajenivat. Pilareilta löytyy myös kambrikaudelta peräisin olevia fossiileja. Lisätietoja täältäPaikallisten etnisten yhteisöjen jäsenet saavat tietyin rajoituksin hyödyntää Lenan pilarien luonnonsuojelualuetta lähinnä metsästykseen ja heinäntekoon. Sen alueella sijaitsee myös pyhiä paikkoja. Pilareita tai luonnonpuistoa käytetään myös matkailullisiin tarkoituksiin ja pilareiden huipun näköalapaikalle nousua varten on tehty polku, joka on varustettu portailla. Portaat ovat todella  tarpeen, sillä nousu on jyrkkä. Polun pituus on 2 km ja pilarit nousevat tässä 180-220 metriä joen pinnasta. Uskomattoman sisukas ylösnousija oli eräs kainalosauvoja käyttävä moskovalainen rouva, joka nousi  ja tuli myös alas portaita. Alastulo oli kuulemma "hieman hankala". Me turistit saimme myös todistuksen Lenan pilareiden valloittamisesta. Sitä ennen olimme myös osallistuneet sahalaisen "shamaanin" toimittamaan puhdistamisrituaaliin, josta kerron enemmän myöhemmin. Rannan tuntumassa oli myös pieni matkamuistomyymälä, penkkejä ja ulkovessa. Polkua ja portaita korjattiin koko ajan ja työmiehet olivat saaneet määräyksen pysyä turistien alta poissa tuona päivänä. 


Näkyvyys ylhäältä ei ollut kovin hyvä. 


Pilareille järjestetään retkiä Jakutskista ja olisi hieno päästä käymään siellä myös kevättalvella. Silloin ei ainakaan olisi niitä metsäpaloja... 

 


2 kommenttia:

  1. Wow, aivan mahtavaa. Jänskä tuo viimeinen kuva laivan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maisemat ovat mahtavia - siis ilman savua. Osa kuvistaa on otettu laajakulmalla, sen vuoksi jänniä.

      Poista