Lukijat

keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Kulttuuritapahtumien ruuhkaviikonloppu rajalla      
Viime viikonloppuna Väylän varressa oli useita kulttuuri- ja kotiseututapahtumia, joissa olisin halunnut olla osallistujana, sillä Torniossa ja Haaparannalla oli Kalottti Jazz ja blues upeine esiintyjineen, Torniossa myös Peräpohjolan markkinat sekä vielä paikallisten kalevalaisten naisten 70-vuotisjuhla, jossa oli tasokas ohjelma. En "päässyt" mihinkään niistä, sillä olin lupautunut menemään naapurikunnassa pidettävään KulttuuriKolariin. Kulttuuritapahtuman nimi on näppärästi kehitetty kunnan nimestä. 

                 
En valitettavasti ehtinyt Kalervo Palsan näyttelyn avajaisiin pop up -kulttuurikahvilaan, mutta ehdin sentään perjantai-illan iltamiin, jotka vetivät ison Työväentalon salin täyteen ja vielä myöhemmin keskiyölläkin avoinna olleeseen näyttelyyn. Väkeä oli tungokseen asti ollut myös avajaisissa. Näyttelyssä oli esillä harvemmin nähtyjä töitä, jotka monipuolistavat aiempaa Palsan vahvaa julkisuuskuvaa. Työt olivat kolarilaisen eläkkeellä olevan opettaja Anni Kyrön ja Kittilän kunnan kokoelmista. Näyttelyn avajaisissa Anni Kyrö oli kertonut kokoelmansa syntytarinan, sillä hän oli saanut taulut Palsan ollessa hänen opettajakolleganaan Kokkovaaran koululla lyhyen aikaa. Työt ovat Anni Kyrön perheenjäsenistä, sillä Palsa oli mukana perheen elämässä tuon lyhyen sijaisuuden ajan, ruokaili heidän kanssaan ja seurasi perheen lapsia ja ikuisti sitten perheen jäseniä eri tilanteissa. Avajaisissa oli puhunut myös Palsa-asiantuntija Jyrki Siukonen avaten monipuolisesti Palsan elämää ja töitä. 

Savotalla töissä eli kotoa poissaollutta isää kuvaava työ.


Kulttuuritapahtumien lisäksi Kolarissa oli markkinat ja lohensoutukilpailut. Sää oli hieno,  lohta nousi Väylästä runsaasti ja väkeä oli paljon liikkeellä vielä lauantaina ja sunnuntaina. Lauantain esitelmääkin oli kuuntelemassa niin paljon väkeä, että tuoleja piti hakea lisää. On aina erityisen jännittävää tulla pitämään esitelmää tutkimuksen kohdeyleisölle, tässä siis rajan asukkaille. Esitelmä herätti keskustelua ja kommentteja, mistä monet kiitokset yleisölle ja tapahtuman järjestäjille. Tästä oli hieno aloittaa kesäloma!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti