Lukijat

lauantai 5. heinäkuuta 2014

Palsa-museo


Olen aiemmin kirjoittanut Kalervo Palsan kodin  ja ateljeen pelastamisesta ja museoimisesta. Kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen säätiö osti rakennukset Maj-Lis Pitkäseltä, jolle Palsa oli ne testamentannut.  Museo avattiin 5.6.2013. Kävin siellä viime kesänä. Pääsin museoon vasta toisella yrittämällä, sillä koska museo ei ole auki sunnuntaisin, ei sitä pidetty auki markkinasunnuntainakaan, vaikka silloin paikkakunnalla oli paljon väkeä liikkeelä. Itseni lisäksi museon oven takana sinä sunnuntaina samalla aikaa kävi kaksi muutakin seuruetta. Museosta löytyy tietoja sen kotisivulta lyhyesti. Sen hallinnointi on Särestöniemi-museon yhteydessä, joka sekin nykyään kuuluu Sorjosen säätiölle. 

Museo koostuu pienestä yhden huoneen mökistä (yläkuvassa) ja Getsemane-ateljeesta, joka oli alunperin makasiiniksi rakennettu. Getsemanen seinämaalaukset on konservoitu ja sekä sinne että asuintaloon on koottu Kallen elämästä kertova näyttely. En tiedä onko tuvan esineistö autenttista vaiko myöhemmin jostain kerättyä. 
Palsa asui tässä mökissä vanhempiensa, Hilja Kenttälän ja Hugo Palsan sekä veljiensä kanssa. Mökki on yksi harvoja kirkonkylässä Lapin sodan tuhoilta säilyneistä rakennuksista. 

Ateljeen seinämaalauksia (pahoittelen kuvien huonoa laatua). "Ihmiset haluavat hullun taiteilijan, saakot sen." Näin Palsaa esittelee museon uusi esite: 

Taiteilija Kalervo Palsa (1947-1987) kuvasi taiteessaan hätkähdyttävällä tavalla elämän raadollisuutta, väkivaltaa, kuolemaa ja seksuaalisuutta. Hän teki viiltäviä havaintoja pienen yhteisön kipupisteistä ja yhteiskunnan pimeästä puolesta. Palsa asui ja työskenteli tässä pihapiirissä, joka sijoittui tuolloin Kittilän Narikaksi kutsutulle köyhän ja syrjäytyneen väen asuinaluelle."
Missähän ne Narikan rajat oikein kulkivatkaan? 


Museo on auki tiistaista lauantaihin klo 12-18 aina syyskuun loppuun asti. Pääsymaksu on 5 euroa ja ainoastaan käteinen käy. Lapset (7-16 vuotta) pääsevät puoleen hintaan. Osoite on Kivitie 14 B ja täältä löytyy se ajo-ohje ja kartta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti