Lukijat

keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

"Kyllä kansa tietää"

Edesmennyt legendaarinen poliitikko Veikko Vennamo lanseerasi iskulauseen "Kyllä kansa tietää". Kansatieteilijänä olen sitä tietysti myös noudattanut esimerkiksi tekemällä kenttätöitä. Tämänpäiväinen uutisointi Eduskunnan lakiasianvaliokunnan 6-10 tyrmättyä kansalaisaloitteen samaa sukupuolta olevien välisestä avioliittolaista tuo mieleen taas tämän oivan iskulauseen. Siteeraan Tahdon2013-yhteisöä: 

"Kansalaisaloitteessa oli 166 851 allekirjoitusta. Avioliittolain muuttamista kannatti tutkimuksessa 65% suomalaisista. Aloitteen käsittelyn hylkäsi tänään lakivaliokunnassa 10 ihmistä." 

Joten kyllä kansa tietää ja se pitäisi myös kansanedustajien muistaa. Lopullinen päätösvalta asiasta on kuitenkin eduskunnan täysistunnolla, joka äänestänee asiasta syksyllä lakivaliokunnan mietinnön pohjalta. Vähemmistöön jääneet eli lakiehdotusta vastustavat kansanedustajat jättänevät mietintöön eriävän mielipiteen, joka käsitellään myös syksyn täysistunnossa. Tahdon2013-kampanjan tietojen mukaan enemmistö kansanedustajista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia.  Suomi on vielä ainoa   Pohjoismaa, jossa puuttuu tasa-arvoinen avioliittolaki, joka koskee samaa sukupuolta olevia ihmisiä.   Eikö olisi vihdoin aika? Kyse on tasa-arvosta. 

PS. Osuva kuva, jonka bongasin facebookista ystävän sivulta: 

        

5 kommenttia:

 1. Outoa, kansa tietää, mutta sitä ei kuunnella! Suomi on kyllä maailmanlaajuisesti kolmanneksi tasa-arvoisin maa, mutta missä tasa-arvo on tässä asiassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Käsittämätöntä! Toivottavasti jatkossa kuullaan, kun se tulee eduskunnan käsittelyyn. Onneksi pari uutta puheenjohtajaa ovat nyt julkisesti lausuneet tämän aloitteen puolesta.

   Poista
 2. Onpa hyvä lainaus. Sopii monen maan moneen valintatilanteeseen. Tänään onkin Sarajevon päivä. Toivottavasti ovat paukut loppuneet piipuista edes Euroopassa - vaikka ei taida ihan olla. Terv. Ljubljanasta paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hyvä! Vai olit juuri tuolloin Ljubljanassa. Käväisin itsekin siellä toukokuussa - edellisen kerran 1980-luvun alussa interreilillä ja ihastuin kaupunkiin. Viihtyisä ja mukava kaupunki, tori oli jopa Turun toria parempi. :)

   Poista