Lukijat

torstai 27. lokakuuta 2016

Erilaisia maaseutuja....





Viikonlopun Helsingin Sanomissa oli artikkeli, jossa kerrottiin pienistä kunnista. Se suuri kuntauudistushan on nyt jäänyt Sote-uudistuksen alle. Mutta tuossa artikkelissa oli puhetta näivettyvistä kunnista, joissa oli vain yksi laatikkomyymälä. Jutussa itkettiin sitä, kun jossain keskisuomalaisessa pienessä 700 asukkaan kunnassa oli vain yksi  päivittäistavarakauppa. Jos tämä kauppa lopettaisi, niin matkaa naapurikunnassa olevaan kauppaan tulisi peräiti 35 kilometriä ja se on autottomille ihmisille hankalaa. Tämän pikkukunnan nimi löytyy kyllä artikkelista, mutta kunnan nimelle on aivan sama, sillä vastaavia pieniä kuntia löytyy useita maan näistä osista. Artikkeli käsitteli kuntia, joissa väestö ja palvelut kaikkoavat pois: “Syrjäiset ja pienet kunnat kärsivät väestö- ja palvelukadosta, mutta jäljelle jäävistä lähikaupoista povataan yhä monipuolisempia palvelukeskuksia.”

Palvelukato; niin mitähän se tarkoittaakaan, kun täällä Suomen eteläisissä osissa (en tarkoita vain Etelä-Suomea, vaan monia muita alueita) välimatkat ovat suhteellisen lyhyitä verrattuna pohjoisen välimatkoihin. Kuinka paljon poliisittomalla Utsjoella on nyt matkaa lähimpään poliisiin eli naapurikuntaan Inariin, jossa poliisiasema on Ivalossa? “Poliisiton Utsjoki perää valtiolta turvallista arkielämää”, kuten Lapin Kansa otsikoi kirjoituksensa 26.10. Poliisittomuus Utsjoella – jonka välimatkatkin ovat aika suuria – tekee tästä alueesta rikollisille avoimen toimintakentän, Lapin Kansan artikkeli jatkui. Koska Lapin Kansa on minulla maksumuurin takana, linkkaan Ylen vastaavan uutisen. Suhteellisia ovat välimatkakin ja palvelut – tai niiden puute. Lapissa on hienoa lomailla, mutta minkälaista se arkielämä siellä asuville on? (Kuvat ovat minun lomamaisemasta.)






4 kommenttia:

  1. Pienen kylän ainoan, monipuolisenkin kaupan on vaikea pysyä pystyssä, marketit ja kauppakeskukset vetävät puoleensa kauempaakin kuin tuon 35km matkan takaa, tavalla tai toisella niihin lähdetään ostoksille. Tässä syy, miksi kesäpaikkamme kyläkauppias joutuu pitämään hyllyt melkein tyhjinä,
    Kauniita kuviasi kun katselee, unohtuu arkipäivän karu totuus. Pitää vain toivoa, että matka on liian pitkä suuremmille rikollisjoukoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä mökkikylästä on matkaa lähimpään kauppaan 40 km, mutta me käymme 60 km päässä, koska Levin lähikaupat ovat aina niin täynnä väkeä! Valikoimat ovat kirkollakin hyvät - ja se johtuu osaksi matkailijoista.
      Joskus ne rikolliset voivat olla paikallisiakin; ei tarvi kuin lukea Lapparia...

      Poista
  2. Tärkeä aihe. Syrjäseutu ja etäisyys on kummallinen juttu. Pohdin sitä kun perehdyin Sveitsin asioihin vähän enemmän jossain vaiheessa. Ei luulisi siinäkin maassa olevan syrjäseutuongelmia. Niitä syntyy asukkaiden vähenemisestä vaikka etäisyydet eivät olisikaan niin valtavan pikiä, ainakaan Lappiin tai Itä-Suomeen verrattuna. Lapsiperheiden puuttuessa suljetaan koulut ja ostovoiman vähetessä kaupat, pankit ja postit usein säästöihin vedoten. Matka lähimpään palvelupisteeseen ei välttämättä ole kovin pikä mutta hankala varsinkin kyliin jääneille vanhemmille ihmisille. Kun nämä siirtyvät taajamien palvelutaloihin jäävät talot usein tyhjilleen.
    Tätä samaa on tosin myös Ranskassa ja Italiassa, mutta noissa maissa on olemassa myös ihn oikeastikin pitkiä matkoja.
    paskeriville

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin kun olin vuoden Baselissa, seurasin erityisesti Alppien alueen uutisointia, ja siellä on hirvittävät varallisuuserot; on jopa joku avustusohjelma, joka auttaa huonosti toimeentulevia alppitalonpoikia ja jotta Alpit olisivat asuttuja (ei vain matkailua varten). Minulla oli yllätys juuri nuo suuret varallisuuserot ja köyhyys, mitä siellä oli. Koskee varmaan muiden maiden Alppialueita, esim. Ranskassa, jossa näin sellaista.

      Poista