Lukijat

torstai 14. heinäkuuta 2016

Meänmaan päivä ja meänmaan flaku, lippu




Tornionlaaksossa, vuoden 1809 Haminan rauhan rajan – ja silloin siis rajajoeksi muodostuneen Muonion- ja Tornionjoen - jakamalla seudulla on juhlittu yhteistä historiaa ja kulttuuriperintöä aina 15. heinäkuuta viettämällä meänmaalaisten ja Meänmaan lipun päivää. Juhlapäivän otti Ruotsin akatemia vuonna 2015 myös ruotsalaiseen kalenteriin. Tänä vuonna juhlitaan kymmenennen kerran ja juhlia on eri paikoissa pitkin väylän vartta.

Meänmaalaisten lippu otettiin ensimmäisen kerran käyttöön 15.7.2007, jolloin se nostettiin salkoon Ylitorniolla ja Matarengissa. Tämä Meänmaan lippu on trikolori ja sen ovat suunnitelleet kirjailija Bengt Pohjanen ja Herbert Wirlöf. Lipussa on kolme vaakasuoraa raitaa, joiden värit tulevat aluetta hallinnoivien kansallisvaltioiden, Ruotsin ja Suomen lipuista. Ylin keltainen kuvaa aurinkoa, valkoinen talvista ja jäätynyttä väylää ja alin sininen taivasta.  Täältä, Meänmaan Tiuku-lehdestä löytyy artikkeleja päivän historiasta ja ensimmäisistä juhlinnoista.

Tätä lippua ja viiriä näkyy siellä täällä matkatessa Väylän molemmin puolin; ylin kuva on otettu Ruotsin puolen Pellosta kesällä 2013. Siinä lippu näyttäisi olevan ylösalaisin. Esimerkiksi viime viikolla Meänmaan viiri näkyi liehuvan esimerkiksi Kolarin kirkonkylässä asuinrakennuksen salossa samoin Pajalan markkinoilla liputettiin Meänmaan viirillä (ja Torniolaakson priden kunniaksi myös Pride-lipulla).


Meänmaan lippu yhdistää symbolisesti kahden kansallisvaltion alueelle ulottuvan Tornionlaakson asukkaita. Juhlapäiväksi valittu 15.7. ei liity kuulemma mihinkään historialliseen tapahtumaan, vaan siihen, että tähän aikaan ihmiset palaavat kotiseudulleen loman viettoon. 

Pajalan markkinoilla Meänmaan viiri yhdessä sateenkaarilipun kanssa.


Täältä löytyy kuva lipusta.











4 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoinen ilmiö sielläkin rajaseudulla.
    paskeriville

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista lippuasiaa.
    Täällä on monilla viiri lipputangossa ja sillähän sitten näytetään, kumpaan kieliryhmään kuuluu:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun parin viikon päästä pääsen vähäksi aikaa tuonne Meänmaahan,niin täytyy katsoa ovatko viirit lisääntyneet. Pohjoisessa niitä ei kauheasti käytetä, mutta Ruotsin puolelta on tullut malli, että kesämökeillä liputetaan pikkulipuilla.

      Poista