Lukijat

lauantai 16. helmikuuta 2013

Petteri Punakuono ja Iso paha susiNykyään on ainakin kaksi eräänlaista ääri-ilmiötä suhtautumisessa eläimiin, joita en kumpaakaan ymmärrä. Toinen on eläinten inhimillistämisen siten, että niillä ei ole enää oikeutta olla eläin, vaan niille on annettu ihan erilaisia merkityksiä. Vakava ja suorastaan vaarallinen on tämä Marcia Muelder Eatonin Banbi-syndroomaksi kutsuma syndrooma, jonka synnyn voi jäljittää Disneyn animaatioihin. Söpö satuhahmo Bambi saa herttaisella ulkomuodollaan ja suurilla silmillään katsojat puolelleen. Luonnossa Bambin sukulaisten metsäkauriiden ei ymmärretä tekevän mitään vahinkoa ympäristölle, koska nehän ovat niin suloisia. Vastaavasti Lapissa brittiläiset tai muut matkailijat eivät voi syödä poronlihaa, koska eihän joulupukin ”lemmikkiporoa” Petteri Punakuonoa voi syödä. Lehdistössä esiintyy aina silloin tällöin juttuja, joissa matkailijat ovat suuttuneet hotellille, ravintolalle tai matkanjärjestäjille moisesta raakuudesta. Ja on myös eräs saksalainen kauppaketju saanut syytöksiä siitä, että on rohjennut myydä Petteri Punakuonon lihaa kaupoissaan. Brittivanhemmat ovat syyttäneet poronlihaa myyviä kauppoja joulun taian tuhoamisesta. Niinpä Lapissakaan ei tietyille matkailijaryhmille tarjota poronlihaa, vaan sikanautaa tai muita sen kaltaisia herkkuja.

Stereotyyppiset eläinhahmot, jotka ovat tuttuja mm. populaarikulttuurista, vaikuttavat siihen, miten eläimiin kuten poroihin tai susiin suhtaudutaan. Ne ohjaavat mielikuvia sekä hyvässä että pahassa. Kun söpöjä elämiä, kuten kauriita ja poroja ei voi käyttää ravinnoksi, niin petoeläimiä kuten susia ei säälitä, vaan niitä pelätään ja vainotaan. Viime aikojen uutisten perusteella ainakin Varsinais-Suomi ja Satakunta tuntuvat vilisevät susia. Liian lähelle ihmisasuntoja tulevat eläimet pelottavat eikä ihmisten kokemaa pelkoa saa vähätellä - se on heille todellista - , mutta kannattaa kysyä, että mistä tämä suorastaan joukkohurmion  saanut susiviha oikein kumpuaa? Mitä sen taustalla on ja miksi sitä manipuoloidaan? Ei pelkoon auta se, että kaikki sudet ammuttaisiin. Kun sanomalehdessä on otsikko, että "näimme pulkkamäessä susilauman", mieleen tulee pakosta kysymys, että laskivatko sudet mäkeä muoviahkiolla vaiko peräti davosilaismallisella kelkalla? Villieläimet kuten sudet eivät kuulu pihoille ja tähän löytyy muitakin keinoja kuin lain ottaminen omiin käsiin ja susien lähettäminen "sinisten vaarain taa".   
 

14 kommenttia:

 1. Kiitos aamun nauruista! Kuvittelintässä, miten susilaumat on kelkkamäessä, Suomessa tietenkin muoviahkioissa, Saksassa kunnon puukelkan päällä. En ollutkaan kuullut noista Lidlin ongelmista Petterin lihaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä. Ei ne sudet teille ole vielä Ranskasta tulleet? Voisin joskus kirjoittaa karhujahdista Tirolissa kesällä 2006. Tuo poronliha on minun suosikkiaiheita.

   Poista
  2. Olihan täällä Baijerissa karhu, ns. Problembär kuten Baijerin senaikainen Ministerpräsident Stoiber sitä nimitti. Siitä hän änkyttää tässä, noin kohdassa 1:51 KLIK. Ne muutkin äh änkytykset äh on äh kyllä äh ihan kuulemisen arvoisia.

   Poista
  3. Kiitos, nyt sain miekin naurut tälle aamulle. Se oli kuitenkin eri karhu kuin siellä Tirolissa, sekin tosin poikkesi välillä Baijerin puolella. Oli raukka tullut kai Italiasta. Ei käynyt hyvin sille karhulle.

   Poista
 2. Tuhannen ihmisen paikalla olo eilisessä tilaisuudessa kertoo siitä, että kansalaiset kaipaavat "oikeaa" tietoa suurpedoista. Epätarkka ja joskus virheellinenkin uutisointi johtaa harhaan, ja joskus jahtiinkin. Makeat naurut sain minäkin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietoa tarvitaan tässä asiassa. Kuuntelin netistä sitä tilaisuuttaa runsaan puoli tuntia.

   Poista
 3. Tietoa on tarjolla, mutta susivihaa lietsovat eivät usko asiallista, tutkimuksiin perustuvaa tietoa, eivät myöskään toistuvia vakuutteluja siitä, että Suomessa ei ole tehty susien siirtoistutuksia.

  VastaaPoista
 4. Täällä oli viime viikolla puheenaiheena yksinäinen susi, jonka touhuja seurattiin kiinnostuneena. Oli varmaan myöhästynyt junasta, kun asemalta lähti jäljet pitkin junarataa. Työnhakuunko se sitten oli menossa, ainakin oli päässyt tehdasalueen portilla kuvaankin. Siitä ei sitten näköjään tullut mitään ja nälkäkin alkoi ehkä jo vaivata. Lähikunnasta löytyy varmaan suuhun pantavaa, mietti tämä Susi Hukkasemme ja käänsi kuononsa kohti näitä meidän naapuritalojamme. Ei nyt sentään mennyt ovelle koputtamaan ruokaa kerjätäkseen, vaan kääntyi portaiden edestä jatkamaan matkaansa. Koululaisten hiihtopäivänä huhuttiin sen käyneen etukäteen tarkistamassa latujen kunnon. Sitä en tiedä, onko joku sen nähnyt tuolla pulkkamäessä rattikelkan kyydissä. Lehtien otsikoissa ei sellaista tietoa ainakaan ole näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kyllästyi, kun asiat eivät siellä sujuneet haluamaan suuntaa. Toivottavasti jaksoi matkustaa jonnekin, missä saattoi tavata tulevan puolison.

   En ole koskaan nähnyt elävää sutta (paitsi eläintarhassa) enkä edes suden jälkiä luonnossa. Nyt illalla kun olin hiihtämässä, niin ainut villieläin, mikä ladun yli loikki, oli kaupunkirusakko.

   Poista
 5. Hei, blogissani on sinulle tunnustus, eli käyhän "noutamassa" jos kiinnostaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vastaan myöhemmin, nyt täytyy vähän kirjoitella samasta aiheesta kuin sinullakin on ollut hienojen kuvien kera pari postausta!

   Poista
 6. Nyt on sitten hevoslihaongelma muiden "lemmikkieläin"lihojen lisäksi. Ainakin englantilaisille on kyse taas lähes pyhäinhäväistyksestä.
  Ranskassa ainakin ottavat susien suhteen lain omiin kouriinsa, vaesinkin lampaiden kasvattajat vuoristoseudulla. Pahaa jälkeä tekee susilauma lammaslaumassa.
  paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Täällä hevosenlihaa on käytetty makkarassa "aina", tai ainakin hevosmakkaraa on saanut ostaa Turun kauppahallista niin kauan kuin täällä olen asunut.

   Miten minusta tuntuu siltä, että Ranskassa ei aina noita EU:n määräyksiä noudateta niin tarkkaan kuin meillä; sellaisen kuvan sain ainakin tuolta Provencen vuohen kasvattajilta muutama vuosi sitten.

   Poista