Lukijat

perjantai 4. tammikuuta 2013

Joulun valoKuten näistä kuvista hyvin näkyy, ei jouluinen kaamos tarkoita suinkaan pimeyttä. Vaikka aurinkoa ei muutamaan viikkoon näykään, on meillä muita valonlähteitä. Tässä ensimmäisessä kuvassa täysikuu on nousemassa vaaran takaa jouluna.Täysikuu valaisi myös meidän ulkopaljussa kylpemistä. Ulkona asteita oli silloin -24 C ja veden lämpötila oli +35 C. Hyvin tarkeni.

Pohjoissaameksi marraskuun nimi on skábmamannu, kaamoskuu.Tässä teille muutamia kuvia kaamoksesta:

Kuvat pihamaalta kohti Pallastuntureita.
Joulunpyhien jälkeen aurinko ei jaksanut nousta vielä horisontin yläpuolelle, mutta järjesti meille useana päivänä upean valoshown, paremman kuin mikään uudenvuoden ilotulitus. Jo 3.1. piti kaamoksen näillä leveyksillä virallisesti päättyä, mutta matalalla, juuri ja juuri horisontin yläpuolella oleva aurinko ei meillä vielä moneen päivää näy kuin nousemalla korkean vaaran tai tunturin rinteille. Eilen 3.1. päivän pituus oli virallisten tietojen mukaan 11 minuttia.

Moittimista näistä tämän joulun kauniistakin päivistä löytyy, sillä kaikista lupauksista huolimatta ei yhtenäkään iltana tai yönä meillä ole näkynyt revontulia. Ei vaikka kaiken maailman tutkijat ovat luvanneet runsaita revontulitihentymiä tänne! Korvauksia noista kattamattomista lupauksista pitäisi saada, mutta mihin voin laskun lähettää? Täältä löytyy Ursan taivaanvahti, josta löytyy myös upeita revontulikuvia.

Kun ikkunasta ja ulkona on voinut nauttia noista luonnon valotaideteoksista, niin sisätiloissa on ihailtu mm. näitä jouluvaloja ja vihdoin uudeksi vuodeksi avautunutta amaryllista:


Kittilä on myös tällä hetkellä Suomen lumisin paikkakunta, peräti 74 senttiä. Toivottavasti  sitä lunta riittää vielä Turkuunkin, jotta siellä pääsee hiihtämään.

P.S. Tämä ei ole mikään maksettu matkailumainos, mutta täältä voi vuokrata mökkejä, mikäli haluaa nauttia näistä maisemista. Hiljaisuutta ja rauhaa riittää, lähin kauppa on 40 km päässä ja viimeinen bussi kulki joskus 1980-luvulla (muistaakseni). 3G-yhteydet toimivat.

14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Mervi vielmals, mutta ei sentään kannata liioitella.

   Poista
 2. Muistan kun olin Lompolossa yli kymmenen vuotta sitten joulun ja vuodenvaihteen. Eräs tuttavani etelästä soitti jouluaattona ja kysyi: "Onko siellä jatkuvasti pimeää?" Vastasin: "Tänään oli 'aurinkoinen' päivä", millä tarkoitin, että valoa oli, vaikka aurinkoa ei näkynytkään. Tuttava ei oikein ymmärtänyt. Mutta noiden kuvien perusteella voinkin havainnollistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miekin muistan sen joulun ja vuodenvaihteen.

   Auringon kajo näkyi tänään pilvissä, mutta itse aurinko on vielä vaarojen takana tavoittamattomissa. Ensi viikolla varmaan näyttäytyy Lompolassakin.

   Poista
 3. Mitä tummempi taivas, sitä kirkkaammat tähdet sanoo unkarilainen sananlaku.
  Voiko kauniimpaa olla kuin tuolla kotimaisemissasi. Miten maltatkaan pysyä pois sieltä.
  Tonttuparvi ikkunanlaudalla on niin söpö.
  Ursan taivaanvahtilinkki tuli todella tarpeeseen. Pitää näyttää, kun seuraavan kerran tavataan eräs 5vee pikkupoika, jolle avaruus revontulineen kaikkineen on nyt elämän tärkein asia. Täällä on nyt pari päivää piirretty planeettoja, googlattu revontulia,luettu avaruuskirjoja, lähdetty isolla pahvilaatikkoavaruusaluksella matkaan jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tuo maisema ei tuo leipää, joten pakko lähteä sinne etelän sohjoon, jonka toivon toki vielä muuttuvan kauniiksi hangiksi. :)

   Tonttuparven on sisareni tehnyt jo 1980-luvulla ja se laitetaan aina tuohon ikkunalle, sen nimi on tonttuarmeija.:)

   Sieltä Ursan sivuilta löytyy paljon hienoja kuvia, mutta hienoja revontulivideoita löytyy paljon muualtakin, esimerkiksi matkailuyritysten sivuilta. Hienon avaruusaluksen olet tehnyt, toivottavasti se kestää myös paluumatkan.

   Poista
 4. Ihania kuvia! Kyllä meillä on kaunis kotikylä! Siellä passaa pyörähtää lataamassa akkuja :)

  Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mutta mieluummin vähän kauemmin aikaa kuin vain pyörähtää. :) Mulla ei ole edelleenkään yhtään revontulikuvaa; en tajua miksei niitä vaan näy!

   Poista
 5. Aivan upeita kuvia! Nuo oransin eri värit ovat kuin maalauksesta! Piti kysymäni, että kokevatko paikalliset kaamoksen masentavana?

  VastaaPoista
 6. Kiitos! Nuo värikkäitä "auringonlaskuja" ei joka päivä meilläkään näe, mutta ennen joulua oli monena päivänä. Sitten tulikin lumisateita ja pilvisiä päiviä.

  Tuo on oikeastaan yksilöllistä, kyllä on ihmisiä, jotka käyttävät kirkasvalolamppua. Minusta kuitenkin ihmiset, joiden suku on siellä asunut kauan, ovat käsittääkseni paremmin sopeutunut tuohon. Siitä on tehty tutkimuksiakin. Kun sen vuodenkierron tietää, niin siihen pystyy suhtautumaan luonnollisesti - niin ainakin itse ajattelen. Mutta ihmiset puhuvat aina, että joko aurinko näkyi tai koska se näkyy? Kaamos on myös sellaista hiljakäyntiä - paitsi siitä on tullut matkailuvaltti.

  VastaaPoista
 7. Taivas, mitä taivaskuvia! Suomalainen (pohjoinen) pimeä, kylmä ja masentava? talvi on jännä ja suhteellinen juttu. Täällä Keski-Euroopassa on todella kylmää/KYLMÄ sekä sisällä että ulkona. Kuten varmaan tiedät.
  Masennusta podetaan tosi paljon talvella juuri jatkuvan pimeyden ja harmauden vuoksi ja hoitona käytetään kirkasvalolamppuja, ja mielenterveysammattilaisia.
  On aina mainiota kuulla muutamilta saksalaistutuilta etteivät he missään tapauksessa halua Suomen pimeään ja kylmään talveen esim. joulun aikaan tai talvilomalle. Hah hah, sanon minä - tämä olemassaoleva vaihtoehtoko on muka parempi. Lumeton Etelä-Suomi on tietysti eri asia, jos sellainen talvi sattuu kohdalle.
  terv. paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tätä pimeää kautta myydään paljon turisteille ja hyvin se kelpaa. Tiedän kyllä Keski-Euroopan kylmyyden, olen palellut siellä kyllä enemmän sisätiloissa kuin ulkona asuessani vanhassa tirolilaistalossa, jonka kiviseinät oikein hohkasivat kosteutta ja kylmää. Vastaavasti kesällä siellä oli ihanan viileä, joten keskiarvo oli ihan hyvä.

   Tämä erityisesti turkulainen usein kolme kuukautta kestävä marraskuu on kyllä kamalin vuodenaika; nyt täällä tosin oli lunta ennen joulua ja vieläkin on sitä maassa jonkun verran. Saisi tännekin vielä tulla oikea talvi takaisin.

   Poista
 8. Miten hurmaava luonnon ilotulitus♥ Siitä toisesta eli rakettien rytkyttämisestä taivaalle en pidä minä eikä mun koiruudet.

  Olisipa huimaa olla mökki tuolla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan ne toisetkin ilotulitukset näyttäviä, mutta eläimet kärsivät niistä niin paljon ja rahaa palaa turhaa. Eikö voisi keksiä äänettömiä raketteja? ;-) Paitsi meidän siskon koiraa pelottivat myös välähtelevät raketit.

   Poista