Lukijat

lauantai 24. marraskuuta 2012

Joulumarkkinoilla



Suurtorin joulumarkkinat 2011, Vähätorin puolelta

Yllätyksekseni jo tänään lauantaina avautuivat Turun Suurtorin joulumarkkinat. Jos lukisi paikallislehtiä, niin tämäkään tapahtuma ei kai olisi tullut yllätyksenä.

Pitkään ja pimeään joulunalusaikaan tuovat valoa ja tunnelmaa joulumarkkinat ja -torit, joita meillä Suomessakin on Saksasta levinneen mallin mukaan järjestetty jo parinkymmenen vuoden ajan. Mikä on tämän joulun taian takana, sillä joulumarkkinoiden suosio on vain kasvanut viime vuosina ja niistä on tullut suosittu matkakohde? Suurimmat joulumarkkinat houkuttelevat vuosittain jopa 3-4 miljoonaa kävijää.

Saksassa ja muualla Keski-Euroopassa joulumarkkinat ovat kuuluneet adventin aikaan jo satojen vuosien ajan. Joulumarkkinoiden historia ajoittuu myöhäiskeskiajalle ja paikkakunnilla pidettyihin käsityöläismarkkinoihin, jotka myöhemmin erikoistuivat joulutavaroiden myyntiin. 1800-luvulta lähtien joulumarkkinoiden sosiaalinen puoli korostui, sillä joulunaikaan ajoittuivat maaseudun työväestön vapaapäivät, joita vietettiin joulumarkkinoilla. Ostosten tekemisen, ohjelmanumeroiden seuraamisen ja kuumien juomien nauttimisen lisäksi messuväen joukosta katseltiin itselle sopivaa puolisoa; vähän samaan tapaan kuin Suomessakin markkinoilla.

Sterzingerin joulumarkkinat, 2010.
Innsbrückin vanhan kaupungin joulukoristeluja (Lumikki ja 7 kääpiötä, jos ette tunnistaneet.)
Kunnian ensimmäisistä joulumarkkinoista on ottanut Dresdenin kaupunki, jossa ensimmäiset joulumarkkinat on järjestetty jo 1434. Wienin nykyisten joulumarkkinoiden alkuperä, joulukuun markkinat, palautuu vuoteen 1294. Nürnbergin Christkindlesmarkt, Kristus-lapsen markkinat järjestettiin ensimmäisen kerran 1530. Niiden nimen sanotaan tulevan itseltään Martti Lutherilta, jonka lapset saivat joululahjat näkymättömältä lahjojen tuojalta Christkindleltä eivätkä Turkin Myran piispalta, Pyhältä Nikolaukselta, joka yleensä toi lahjat. Myös muualla Etelä-Saksassa ja Itävallassa tapahtuman nimenä on Christkindlesmarkt. Itseään Euroopan joulupääkaupunkina mainostava Strasbourg, Alsacessa Ranskassa, on ollut joulumarkkinoiden pitopaikka vuodesta 1570 lähtien. Tukholmassa on joulumarkkinoita järjestetty jo 1900-luvun alusta lähtien Skansenin ulkoilmamuseossa ja Vanhan kaupungin Suurtorilla. 

Meillä joulukaupungiksi julistautunut Suomen Turku on järjestänyt Vanhalla Suurtorilla, Turun Tuomiokirkon lähellä, joulumarkkinoita vuodesta 1990 lähtien. Muut tuntevat paikan parhaiten kai siitä, että Suurtorilla sijaitsevan Brinkkalan talon parvekkeelta julistetaan joka vuosi joulurauha. Muilla muilla paikkakunnilla on pidetty erilaisia joulumyyjäisiä useiden vuosikymmenten ajan. Lapin hiihtokeskuksissa järjestetään myös joulumarkkinoita ja -toreja, jotka ovat poikkeuksellisesti auki jopa loppiaiseen asti tarjoten ulkomaalaisille joulu- ja uudenvuodenturisteille paikkakunnan käsitöitä ja matkamuistoja.

Levin joulutori, Kittilä, joulukuu 2009.
Jotkut joulumarkkinat valitsevat tuotteensa tarkasti ja myyntipöydille päätyvät tuotteet ovatkin useimmiten käsityönä tehtyjä tai pienten leipomoiden tai maatilojen tuotteita. Myytävien tuotteiden tulee olla paikkakunnalle tai alueelle perinteisiä tai siellä valmistettuja elintarvikkeita. Joissakin tapauksissa tosin riittää, että ne edustavat maan tai kielialueen jouluperinteitä. Esimerkiksi Saksan Erzgebirgen vuoristokylissä valmistetut puiset kynttiläpyramidit, valokaaret ja muut joulukoristeet ovat suosittu myyntiartikkeli myös Sveitsin joulumarkkinoilla. Markkinoilla on myynnissä mm. tekstiilejä, keramiikkaa, puuesineitä, kynttilöitä, joulukoristeita ja monenlaisia ruokatavaroita ja jouluherkkuja.

Erilaisia jouluherkkuja notkuvat myyntipöydät ja tuoksuillaan houkuttelevat kojut katsojia ja ostajia. Glögi tai hehkuviini sekä piparkakut, joulutortut tai muut vastaavat paikalliset herkut tekevät kauppansa. Keskieurooppalaiseen jouluun kuuluvat joulustollenit ja piparkakkuja muistuttavat lebkuchenit tai paahdetut mantelit saavat myös veden kielelle. Turun myyjäisissä myydään mm. erilaisia hedelmä-, taateli- ja muita kakkuja, pipareita ja joulutorttuja sekä tietysti kalaa monissa muodoissaan. Keskieurooppalaisilla markkinoilla hehkuviini juodaan posliini- tai keramiikkamukista, joka on samalla myös helppo matkamuisto. Hehkuviinimuki kädessä lämmittää kierrellessä markkinakojuja. Mikä suomalainen yrittäjä tarttuisi mainioon tilaisuuteen ja lanseeraisi tavan myös tänne? Muutaman euron panttia vastaan juomansa saisi juoda kunnon mukista. 

Paikallisia herkkuja Etelä-Tirolin Sterzingeristä.
Hehkuviinimukeja mm. Berliinistä ja Baselista.
Joulumarkkinat eivät ole vain ostosten tekoa varten, vaikka myyjät ja käsityöläiset tulevat markkinoille myymään tuotteitaan. Monilla markkinoilla on jouluun tai perinteisiin työtapoihin liittyvää ohjelmaa. Näin lapset ja aikuiset saavat mahdollisuuden kurkistaa taianomaiseen jouluun ja suomalaisilla markkinoilla voi osallistua joululeikkeihin, tavata joulupukin muoreineen ja tonttuineen, Tiernapojat, valoa tuovan Lucia-neidon tai Venäjältä vierailulle tulleen Pakkasukon. Keskieurooppalaisilla joulutoreilla lapsia viihdyttävät mm. monet satuolennot, viehättävät karusellit ja torille jäädytetyt luistinkentät. Ainakin Innsbrückin joulumarkkinoilla saattoi jättää tavarat säilytykseen, jotta voisi markkinatunnelmasta nauttia vapaammin. 

Saksassa on arvioitu järjestettävän yli 2500 joulutoria, joista pienimpien paikkakuntien joulumarkkinat ovat avoinna vain neljänä adventtiviikonloppuna. Tuhansien joulumarkkinoiden ollessa kaikkialla lähes samanlaisia, ne pyrkivät erottumaan paikallisilla erikoisuuksilla. Monien keskiaikaisten markkinoiden lisäksi löytyy myös tivolimaista markkinatunnelmaa tai luostaripihojen rauhaa. Miljoonia kävijöitä keräävien Berliinin, Dresdenin ja Nürnbergin kaltaisten suurten joulumarkkinoiden tunnelma poikkeaa pienten baijerilais- tai tirolilaiskylien intiimeiltä joulumarkkinoilta, joiden viehättävyys on tapahtuman pienuudessa ja perinteikkyydessä, josta kävijöiden odotetaan parhaiten löytävän joulutunnelmaa. Katolilaisalueella on joulumarkkinoihin yhdistetty jouluseimiä ja esimerkiksi Telfsissä, Tirolissa on adventin aikana mahdollista vierailla yksityiskodeissa tutustumassa heidän seimiasetelmiin. Tärkeä osa joulumarkkinoiden koristelua katolisella alueella on jouluseimi, joskus jopa elävine aaseineen ja lampaineen.

 
 Adventti-ikkuna Telfsissä, 2010.
Joulumarkkinoiden satuhahmoja, Seefeld 2010.
Jouluntaikaan ja tunnelmaan pääsemiseksi ei välttämättä tarvita aitoa lunta, mikäli tämän draaman kulissit ovat muuten kunnossa. Markkinapaikat, torit, kadut ja kujat on puettu jouluiseen asuun ja tuhannet jouluvalot tuovat valoa pimeneviin adventti-iltoihin. Satumaista vaikutelmaa lisäävät hienosti koristellut myyntikojut, joiden katoilla asustelee enkeleitä, metsän eläimiä, seimikuvaelmia tai vaikkapa Grimmin veljesten satuhahmoja tai joulupukki perheineen. Näin myyjät tekevät parhaansa erottuakseen satojen samanlaisten puisten kojujen merestä. 

Joulumarkkinoille on helppo tulla, sillä ne valtaavat kaupunkien ja kylien keskustat ja torit adventin ajaksi tuoden asukkaille kaivatun katkoksen vuoden pimeimpään ja kylmimpään ajankohtaan. Ne tuovat niin paikkakuntalaisille kuin matkailijoille valoa, lämpöä ja mukavia yhdessäolon hetkiä. Nämä elämykset saavat ihmiset tulemaan joulumarkkinoille seuraavanakin adventtina. 
 
(Tämä on lyhennelmä kirjoituksesta, joka ilmestyi Pirta 4/2010.)

Edit: Lisäsin muutaman linkin

12 kommenttia:

  1. Rrrrrrakastan saksalaisia joulumarkkinoita, mutta myös Suomen erämaiden hiljaista joulun ääntä...sitä, joka virittää meidät siihen tunnelmaan, jota tuskin saa edes Salzburgissa sinä ainoana vuonna, kun olen Suomesta poissa.

    Kiitos kiinnostavasta jutusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kivahan niillä on käydä, mutta kun on puristuksissa monen turistiryhmän välissä ja yrittää toisten olkapäiden yli kurkistella, että mitähän siellä on myynnissä, niin huomaa olevansa täysin väärässä paikassa.

      Poista
  2. Tänä vuonna päätin "lähettää" tytön Lyypekin ja Kööpenhaminan joulumarkkinoille ,vaikka mieluiten lähtisin itse. Ehkä saan sieltä tuliaisina vaikkapa glögimukin. Wienin Christkindlmarkt Raatihuoneen torilla ja Kulturmarkt- & Weihnachtsmarkt Schönbrunnin linnanpihalla tuovat mieleen mukavia muistoja ja kuten totesit, nuo mukit ovat hyviä matkamuistoja kotiin viemisiksi.
    Erzgebirgestä meille on kerääntynyt kauniita perinteisiä puuesineitä, kun berliiniläinen ystäväni jo kouluajoilta niitä aina jouluksi lähettää.
    Olihan täällä lähikaupungissa joulunavajaiset vanhanaikaisine myyntikojuineen, tunnelman pilasi reilu sade. Turussa näyttää olleen kodikkaan näköiset joulumarkkinat, ainakin kuvasta päätellen ja tuossa Kittilän kuvassa onkin jo aivan omanlaisensa tunnelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti saat hyvät tuliaiset. Noita erzgebirgeläisiä tuotteita voi nykyään tilata niin helposti netistä. Ne ovat tosi kauniita ja erottuvat edukseen kaiken tingeltangelin joukosta noilla toreilla.

      Turun kuva on viime vuodelta, eilen oli suhteellisen kuiva sää, vasta illalla satoi. Mulla on tarkoitus tänä vuonna päästä juomaan hehkuviiniä Berliiniin. Ollessani kesällä Dresdenissä, niin hotellin siivooja rupesi heti kehumaan miten kaunis kaupunki on joulun alla kun kaikki on valaistu ja koristeltu. Berliinistähän voisi käydä päivämukin Dresdenissä, mutta en jaksa sitä väenpaljoutta.

      Poista
  3. Saisivat tosiaan Suomessakin siirtyä posliinimukeihin tai lasisiin laseihin, on ihan omituista, että esimerkiksi olutta juodaan sellaisista kamalista ohuista muovisista kertakäyttömukeista.
    Ostin muuten tänä vuonna Herrnhuter Stern'in ja ripustin sen tänään meidän terassille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin! Ei se olisi niin vaikeaa organisoida. Siitä saisi ihan hyvän myyntiartikkelinkin; myihän Paavokin niitä [karmeita] mukejaan pressanvaalikiertueillaan ja vielä sen jälkeenkin.

      Mitä materiaalia ja väriä se tähti on? Laitahan kuva siitä jonnekin. Ne ovat kyllä niin upeita. Entisellä naapurillani - tiedät hänet - on ollut sellainen ikkunassa.

      Poista
  4. Lyonin joulumarkkinoilla on ainakin tähän asti myyty hehkuviini pahvimukeissa, en ole maistanut. Perjantaina poikkesin läpikulkumatkalla Baselin joulutorilla eikä ollut tungosta. Mukin nappasin mukaan kaakaota nautiskeltuani.
    Joulumarkkinat tosiaan vaihtelevat suuresti. Myös esimerkiksi Stuttgartin ympäristön pienten kaupunkien ja kylien toreilla on kotoisa ja intiimi tunnelma. Niille eivät turistit eksy. Myytävänä on paljon itse tehtyä tavaraa, kudottuja sukkia, leivonnaisia, joulukoristeita. Suurten keskusten torit ovet sitten erilaisia ja tarkoituksena onkin houkutella matkailijoita. Arkipäivänä päiväsaikaan mahtuu Stuttgartinkin torille hyvin. Juuri tämä erilaisuus on se kiinnostavin juttu - ja kuitenkin on kyse samasta ilmiöstä.
    Mielenkiintoisia ovat myös ulkosuomalaisten joulumarkkinat, tosin sisätiloissa. Tällaiseen tutustuin lauantaina Zürichissä. Tarjolla oli laadukasta tavaraa, leivonnaisia ja ruokaa.
    Joillain on tosin myyntipöytiä myös asuinpaikkakuntansa joulutoreilla.
    Turussa asuessa kävin kuuntelemassa joulurauhan julistusta, mutta joulutorit ovat tulleet vasta maasta muuton jälkeen. Haluaisinkin viettää joulun alusta ja joulua vaikkapa juuri Turussa pitkästä aikaa, turkulaisesta talvesta huolimatta.
    terv. tuulisesta, pilvisestä, sateisesta, pimeästä Keski-Euroopasta paskeriville

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa nyt kun mainitsit tuon Lyonin, niin myös Strasbourgissa monissa paikoin juotava oli muovimukeissa. Sitä unohtaa tuollaiset tylsät detaljit. :)

      Muistan myös, ettei Baselin joulutorilla ollut suurta tungosta, ehkä sitten iltaisin kun ihmiset pääsivät töistä tai myöhemmin joulukuussa. Itse ihmettelin silloin juuri suurta "tingel-tangelin" määrää, kun olin tottunut, että käsitöitä niissä myydään paljon (siis Turussa). Ollessani ystäväni luona käymässä Tirolissa, niin Insbrückin markkinoilla kuuli etupäässä puhuttavan italiaa - tai suuret italialaisryhmät vain olivat muita äänekkäämpiä! :)

      Tuollaisia ulkosuomalaisten joulumarkkinoita en olekaan nähnyt, tiedän vain Hampurin merimieskirkon joulumyyjäiset, jotka olivat tänä viikonloppuna.
      Tervetuloa vaan tällä hetkellä pimeään ja sateiseen Turkuun, jonne on ensi viikon loppupuolelle luvattu lunta. Saas nähdä minkälainen kaaos täällä sitten onkaan! Ja joulurauhan kuuntelijoiden määrä kasvaa kuulemma vuosi vuodelta, itse olen ollut vain parina talvena täällä paikan päällä, joten eihän sitä televisiosta kunnolla näe.

      Poista
    2. Täälläkin on viikonloppuna suomalaisen seurakunnan myyjäiset. Olisin ostanut karjalanpiirakoita, mutta kun me lähdetään Nizzaan viikonlopuksi, W:n serkku täyttää pyöreitä vuosia.

      Poista
    3. Kyllä miekin vaihtaisin karjalanpiirakat Nizzaan. Sitä paitsi ei ne edes olis olleet hyviä.... :)

      Poista
  5. Ajankohtainen ja mielenkiintoinen postaus, kiitos Helena. En ollut tiennytkään, että hehkuviinimukin saa mukaansa matkamuistoksi.

    Keski-Euroopan joulutorit ovat kiinnostaneet pitkään. Onneksi toive toteutuu, sillä lennämme torstaiaamuna Berliiniin. Emme aio kiertää kaikkia yli 60 joulutoria, mutta muutaman kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä on ainakin sitten, mistä valita! Erilaista tunnelmaa ja menoa. Joiltakin toreilta/paikoilta saa noita mukeja hankittua, en tiedä saako ihan kaikkialta, mutta ostaessa juoman ja maksaessa sen panttimaksun.

      Oikein mukavaa Berliinin matkaa! Nauttikaa tuoksuista, äänistä ja tunnelmasta!

      Poista