Lukijat

tiistai 13. maaliskuuta 2018

Arktinen kiima 2.0 alias Jäämeren rata

Ne tekivät sen taas. Ottamatta huomioon alueen asukkaita, kuuntelematta heidän  mielipiteitään  tai välittämättä alueen eri kulttuurien käytännöistä, kuten elinkeinoista ja luonnon käytöstä. Oletteko kuulleet EU:n ainoasta alkuperäiskansasta tai monista laeista, joiden tulisi suojata esimerkiksi pohjoisen asukkaiden elämää ja elinkeinoja? Kyse on tietysti Suomen ja Norjan yhteisestä uudesta lempilapsesta, Jäämeren radasta ja sen erilaisista malleista.  

En tiedä mitä sanoja käyttäisi tästä isolla rahalla teetetystä mielikuvamarkkinointivideosta, jossa kerrotaan ympäristön raiskaamisesta, ympäristöongelmista joita tämä ns. rata tuo tullessaan ja kovasta, arktiseen ympäristöön sopimattomasta tekniikasta. Poissa ovat ihmiset ja pohjoiset kulttuurit, kuvassa tekniikkaa, investointeja ja kausityöläisiä. Ei pohjoinen ole tätä varten. Se on meitä ja meidän elämää varten. Ja kaiken lisäksi tämä on taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti täysin kannattamaton hanke, joka tuhoaa poronhoidon ja uhkaa paikallisia kulttuureja.   

Tulee mieleen Jokkmokin Gállokin kaivoshanke, jossa kaivosyhtiön toimitusjohtaja käytti eräässä yhteydessä muka humoristisena heittona ”What local people?” kysymystä yrittäen kertoa, ettei siellä kaivokselle suunnitellulla alueella asu ketään. Tämä heitto otettiin luonnon puolustajien käyttöön näyttämällä keitä nämä paikalliset ovat ja mitä he tekevät. Mikä arktinen kiima vai Kiina-kiimako teidän kaikki on vallannut – niin suunnitelman tekijät, virkamiehet, poliitikot? Arktinen luonto ei kestä teidän toiveajattelua.   

Viime viikolla lanseerattu ylioptimistinen Jäämerenratahanke on siis niin taloudellisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti kuin eettisesti ja poliittisestikin täysin kannattamaton. Kolonialismia? Kyllä ja 2000-luvulla Suomessa. 4 kommenttia:

 1. Mikä katastrofi, oli ensimmäinen reaktioni.Onneksi menin sitten etsimään lisää tietoa asiasta, utelias kun olen:) ja ilokseni löysin tällaisen jutun:klik Eli Jäämeren rata ei kannata – Selvityksestä paljastuu täystyrmäys. Aivan kuten totesit!

  VastaaPoista
 2. Kannattaa todella lukea ne suunnitelmat ja sitten mitä niihin on eri paikoissa julkisuudessa vastattu.

  VastaaPoista
 3. Näyttää tuo kolonialismin henki olevan voimissaan pitkin EU-maita Espanjasta Latviaan ja EU:n ulkopuolisia ja siitä ulos haluavia ja siihen jäseneksi haluavia maita. Sitä enemmän tunnelmat kiristyvät mitä halukkaammin alueet tai väestöryhmät vaativat itsemääräämisoikeuksia. Näyttää myös olevan trendinä supistaa/rajoittaa jo olemassaolevia vähemmistöoikeuksia. Näistähän on olemassa selkeät lait ja ainakin EU-maat ne ovat hyväksyneet. Kun näitä sopimuksia rikotaan, on eulaisten linja "hys hys". Mikään maa ei uskalla sooloilla ja nostaa kissaa pöydälle koska välittömästi uhkaillaan boikoteilla ja sanktioilla (ketkä/kuka näitä sanktioita innokkaimmin aina ajaa ja miksi?) Tuntuu aikamoiselta pakko-puhaltaa-yhteen-hiileen -hengeltä. Taidetaan saada viela suurpalo aikaiseksi.
  On kyllä niin masentavia uutisia kaikkialta että parasta varmaan vetäytyä omaan `nauti-hetkestä-kuplaan ja sulje tietoisuus kaikelta ulkopuoliselta`, mikä tuntuukin olevan nykyisin kovasti esillä ja muodissa.
  paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lienee usein parasta. Esimerkiksi ne uutiset, mitä kuuluu Unkarista ja Puolasta ja sieltä tienoin masentavat muista puhumattakaan. Tämä Jäämerenrata on kyllä niin älytön suunnitelma, johon nyt on keksitty huoltovarmuus, kun muutenhan se ei millään laskelmilla olisi kannattava.

   Poista