Lukijat

torstai 18. tammikuuta 2018

Posti kulkee vai kulkeeko se?Posti uudistaa kuitattavien lähetysten palvelun kaikille asiakkaille tasapuoliseksi asuinpaikasta riippumatta. Kuitattavien lähetysten kotiinkuljetus muuttuu maksulliseksi myös haja-asutusalueella 1.2.2018 alkaen.”  Tämä on nähtävästi postin näkemys tasapuolisuudesta kaupunkien ja haja-asutusalueiden välillä. Kaukana postitoimistoista asuville se kuitenkin kertoo postipakettien ja muiden kuitattavien lähetysten maksullisuudesta tulevasta helmikuusta lähtien. Vähän outo käsitys tuo on tasapuolisuudesta ja siitä nähtävästi posti on saanut "hieman" palautetta ja ihan aiheesta. Monille paketin haku postista tarkoittaa matkaa, jonka pituus on toista sataa kilometriä. Kaukana postista oleville yrittäjille,  joille paketteja tulee useita jopa päivittäin, tämän on helppo laskea euroissa. Meille Lapissa tämä matka merkitsisi vain 80 kilometrin edestakaista matkaa lähimpään eli Sirkan asiamiespostiin. Kirkonkylässäkin on asiamiesposti; missähän Lapissa on nykyään postin oikea postitoimisto, Rovaniemellä ehkä? 
Nyt on näkynyt jo ilmoituksia, joissa tulevan päivänsankarin vanhemmat ilmoittavat, että he eivät valitettavasti voi ottaa vastaa lapselle tulevia lahjapaketteja, koska se tulee maksamaan heille liikaa. Näinhän postittamisesta maksetaan kahdesti, ensin lähettäjä maksaa postimaksun ja siten paketin vastaanottaja maksaa postinkantajalle maksun siitä, että hän tuo paketin postista. Postin tiedotteen voi lukea täältä.

Sen sijaan, että posti huolehtisi ruohonleikkaamisesta ynnä muista postin kantoon kuulumattomista asioista, sen kannattaisi edelleen huolehtia ydintehtävästään eli postista ja sen kulusta.  Esimerkiksi itse sain Saksasta 15.12. lähetetyn kirjeen – postimerkkejä oli kuoressa ihan riittävästi ja se oli myös varustettu priority -merkillä – loppiaisen jälkeen. Tämä jouluksi tarkoitettu kirje oli matkalla kolme viikkoa. Paikallinen postinjakaja hoiti tämänkin työnsä hyvin kirjeen tultua osoitteeseeni Lapissa;  sillä hän käänsi kirjeen minulle Suomen toiseen päähän. 

11 kommenttia:

 1. Sama tapahtui täällä. Minä jaksan ihmetellä, onko tämä joku italialainen lakko vai mitä, kun kaikkea muuta tehtäisiin, mutta ei hoidettaisi postin toimialaan kuuluvista tehtävistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Ja noissa asiamiesposteissa ei osata hoitaa postin asioita.

   Poista
 2. Aika ovelaa tosiaan maksattaa samasta palvelusta kahdesti!

  Tanne Israeliin saan saannollisesti suomalaista postia, joka onkin postitettu Malmossa Ruotsissa. Tilatut aikakauslehdet ym. Mistahan mahtaa johtua? Suomen postin hinnoista luultavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. samoin mulle, myös Norjasta on tullut joskus joku aikakauslehti

   Poista
  2. Käsittääkseni syy tai selitys löytyy veroissa. On halvempaa lähettää suomalaiset aikakausilehdet muualta, niin ei tarvitse maksaa veroa tms. En siis ihan varmasti tiedä, mutta muistelen näin kuulleeni/lukeneeni asiasta.

   Poista
 3. Aika uskomatonta tuo kehitys. Toisenlainenkin palvelu on mahdollista: kun menen maanantaina sairaalaan, halusin hyvät kuulokkeet, että voin kuunnella äänikirjaa. En voinut lähteä kaupungille ja kun on kiire saada ne, tilasin ne A m*a z*nista eilen illalla joskus yhdeksän aikaan ja tänä aamuna ne tuotiin kymmeneltä kotiovelle, kun olen koemielessä kuukauden prime-asiakas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Mutta hienolta kuulostaa tuo sinulle saapuneen lähetyksen nopeus! Toki täälläkin tapahtuu asioita nopeasti, ja munkin pitää kohta tilata kirjoja yhdestä ulkomaalaisesta firmasta. En tosin tilaa niitä kotiin, vaan töihin, koska jos ne tuodaan päiväsaikaan, niin olen niitä vastaanottamassa.

   Poista
 4. Tuo postin hitaus pistää kyllä hiukan ihmettelemään. Tuntuu kuin se koskisi vain yksityisten henkilöiden lähettämiä kirjeitä ja paketteja. Ennen joulua olin hiukan laiska juostakseni ruuhkaisissa tavarataloissa ja muualla, kun oli hankittava lahjoja sinne ja tänne, joten tilasin kirjoja ym netin kautta postitse. Se olikin hyvä ratkaisu, sillä kaikki lähetykset tulivat todella nopeasti. Annas olla kun itse lähettää tai vastaanottaa postia yksityisiltä, huh, huh, nyt vasta aloin tiirailla leimaa erään Saksasta vuoden alussa tulleen lähetyksen kauniista postimerkeistä ja totesin, että taisi Kusti polkea aika verkkaiseen tahtiin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Ja postissa ollaan jostain syystä hitaita kirjoittamaa sitä koodia, jolla voi tarkistaa missä paketti on sillä hetkellä. Aika hidasta on todella postin kulku! Mulle itävaltalaiset kaverit lähettävät joulupaketin jonkun toisen firman kautta ja se tulee Matkahuoltoon.

   Poista
 5. Kumma suuntaus. Postin säästötoimia on tosin ollut naässä Keski-Euroopan maissakin jo ainakin 30 vuotta. Kaupungeissa se ei niinkään tunnu kun jossain suht lähellä on kuitenkin aina toinen toimipiste.
  Ensin supistuvat aukioloajat ja seuraavaksi häipyy koko toimisto.
  Olen tässä katsellut vanhoja Suomi-elluja, joissa on hauskoja bonuksia. "Putkinotkon" lisukkeena on juurikin Posti- ja lennätinlaitoksen filmi postin toiminnoista joskus 1960-luvulla Savossa ja Karjalassa. Niihin aikoihin oli kummasti varaa kaikenlaiseen niin pankeissa kuin posteissa.
  paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kumma. Ja koko ajan kuulee lisää kokemuksia postin hitaudesta ja ongelmista. Olin Sveitsissä vuoden noin 10 vuotta sitten ja siellä posti jaettiin lauantaisinkin. Ja postinjakaja toi paketteja. Jos ei ollut kotona, niin laittoi paketin sitten "maitokaappiin", siihen joka oli postilaatikon alla.
   Ihmettelin sitä vuokranantajalle, sillä minusta se oli tosi palvelua. (asuin sellaisessa rivitalossa; en tiedä minkälainen postinjako oli kerrostalossa.)

   Poista