Lukijat

torstai 11. tammikuuta 2018

Kenestä "kaikkien aikojen kittiläläinen"?Kittilästä kuuluu välillä positiivisia uutisia tai positiiviseksi tämän ainakin lasken, vaikka tuo nimilista ei täysin avautunutkaan minulle. Nimittäin Kittilä-lehdessä on nyt avattu kilpailu kaikkien aikojen kittiläläisestä kunnan täyttäessä maaliskuussa 150 vuotta. Kaikkien aikojen kittiläläiseksi voi äänestää ketä tahansa entistä tai nykyistä kittiläläistä. Jos ei omaa ehdokasta tiedä tai keksi, niin lehdessä oli nimetty 37 miestä – tai pitäisikö sanoa miesoletettua ja 10 naista kilpaan. Lista alkoi luonnollisesti ”taiteilijoistaan tunnetusta Kittilästä on ponnistettu koko maan taidepiirien huipulle asti” nimeten ehdokkaiksi Reidar Särestöniemen, Einari Junttilan ja Kalervo Palsan. Musiikista oli nimetty Kultaisen harmonikan voittajat Jukka Lampela ja Ukko-Pekka Yliranta sekä Siirtolan pariskunta Leena ja Leo, mutta ei esimerkiksi tunnettua kansanmuusikkoa Pentti Vuomajärveä. Runoilija Niilo Rauhala oli tuossa ehkä tahtomattaan typistetty – mielestäni – vain virsilyriikan kirjoittajaksi; kirjailijoista oli mainittu Origo eli Jouni Lompolo ja Arto Paasilinna, mutta ei esimerkiksi Annikki Kariniemeä eikä Jussi Lainiota tai nykykirjailijoista vaikkapa Janne Huilajaa.

Urheilijoista suurin osa oli kai jotain 2010-luvun nimiä – lukuun ottamatta Pekka Niemeä ja Niilo Hangasvaaraa. Jotenkin näiden – ja muidenkin 2010-luvulla paikallista nimeä saavuttaneiden listaaminen mielestäni tässä on aika kornia. Heillä on vielä kauan aikaa tehdä niitä saavutuksia, joilla tuo titteli olisi totuudenmukainen. Ehkä tuon lehdessä esitellyn joukon – korostan, että se oli todella vain esittely mahdollisista kandidaateista – koostumusta olisi voinut miettiä  hieman paremmin, vai kuvastiko se jutun tehneen toimittajan arvomaailmaa? Toivottavasti ei, sillä se oli oudosti valittu. Joka tapauksessa valinta kannattaa perustella hyvin, sillä paras perustelu kuulemma palkitaan. 

Esimerkiksi kirjailija Annikki Kariniemi, metropoliitta Johannes, rovasti Auno, lääkäri Pekka Peltonen, rehtori Istvan Biro – tässä muutamia nimiä, jotka heti tulivat mieleen puutteina tuosta listasta. En itsekään nyt äkkiä keksiä tunnettuja naisia tähän listaan, mutta aikaa on onneksi maaliskuulle asti. Eikä sen tietysti tarvitse olla nainen, mutta tuossa lehden listassa nostettiin melkein pelkästään vain miehiä. Metropoliitta Johannes voi vaikuttaa oudolta, mutta hän oli ennen pappisuraansa Kittilän lyseon rehtorina, joka myöhemmin koululla vierailtuaan oli melkein ensimmäisenä mennyt katsomaan aikoinaan ostamansa kirjoituspöydän kanttaa, ja mutissut senkin menneen jo pilalle. Muitakin vitsejä tästä "Ville-vainaasta" on.

Tarkempi lehden lista löytyy täältä. Muutamat nimet todella ihmetyttävät; onko esimerkiksi pitkän valtuustouran tehneet valittu tähän tasapuolisuuden nimissä (Elsa Riekkola, Inkeri Yritys ja Torsti Patakangas)? Kunnanjohtajista mukana oli Aarne Nikan (tietysti) lisäksi Seppo Maula, jonka muistan kunnanjohtajana, jonka aikana Pallas meni – tai vietiin – Muoniolle. Hengellisiksi johtajiksi mainituista K.A. Heikel oli toki Kittilän ensimmäinen kirkkoherra, mutta miksei esimerkiksi Aunoa, joka teki merkittävän uran sekä lähetystyössä että Kittilässä, ei ole mukana?

Olen lukenut tämän kirjoituksen nettiversiosta, joten en tiedä, onko printtilehdessä enemmän; esimerkiksi kerrottu, että voittaja on eniten ääniä saanut vai miten valinta tehdään? Mutta kaikkien aikojen kittiläläiseksi voi äänestää ketä tahansa entistä tai nykyistä kittiläläistä. Ja äänestää voi lehdessä olevalla kupongilla, tekstiviestillä numeroon 0400 366 494 tai sähköpostilla anssi@kittilalehti.com. Huom: äänestää voi vain yhden kerran.  Äänestysaikaa on perjantaihin 14. 3. asti, ja tulokset julkistetaan 21. maaliskuuta ennen Kittilän 150-vuotissyntymäpäivää.  4 kommenttia:

 1. Miesoletettu on mulle uusi sana :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa laitoin sen melkein vitsinä, kun otti päähän tuo epäsuhta 37-10.

   Poista
 2. Päivikki Palosaari taitaisi saada minun ääneni. Onhan hän tomera nainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voithan sie äänestää, ei siinä kysytty äänestäjän kotipaikkaa.

   Poista