Lukijat

torstai 16. marraskuuta 2017

Marienberg ja Residenz - nähtävää Würzburgissa




Frankenviinin ja yliopiston lisäksi Würzburg tunnetaan barokkikaupunkina ja vanhana piispanistuimen paikkana. Iltavalaistuna kuvassa näkyvän Marienbergin linnoituksen voi saavuttaa joko kävellen tai onneksi myös autolla. Kävin viime lauantaina kollegani kanssa tutustumassa tähän kaupungin yläpuolella kohoavaan piispojen linnoitukseen ja seuraavana päivänä kaupungin keskustassa olevaan ruhtinaspiispojen barokkilinnaan, joka on myös Unescon maailmanperintökohde.

Joidenkin tietojen mukaan ensimmäinen kirkko rakennettiin jo 700-luvulla piispoille. Jotta paljon myöhemmin 30-vuotisessa sodassa riehuvilta ruotsalaisilta pelastuttaisiin, rakennettiin massiiviset bastionit suojelemaan Marienbergia. Toisessa maailmansodassa linna tuhoutui melkein kokonaan ja rekonstruktiotyöt kestivät 1990-luvulle asti.



Nyt marraskuussa linnoituksesta oli avoinna vain ravintola sekä tuo alla mainittu museon puoli, linnoituksen pihalle pääsi kiertelemään, itse linnaan ei ollenkaan. Linnassa voi pitää myös seminaareja ja kokouksia; paljonkohan ne maksavat? Avoinna onneksi oli Mainfränkisches Museum, jossa oli paljon kirkkotaidetta ja esimerkiksi Tilman Riemenschneiderin töitä. Yläkerrassa oli myös pieni kansatieteellinen osuus, joka oli kuitenkin aika pimeä ja näytteillä olevat esineet muodostivat suhteellisen oudon valikoiman kansatieteellisiä esineitä, vaikka sinne oli esimerkiksi pirtti kalustettu - ilman tekstejä sekin.





Barokkikaupungissa kun ollaan, niin Würzburgin eittämättä tärkein nähtävyys on maailmanperintökohteeksi valittu Residenz eli ruhtinaspiispojen barokkilinna. Oppaan mukaan Residenz rakennettiin, koska piispojen hovi Marienberg olisi tullut aivan liian kalliiksi kaupunkilaisille. Residenzkään ei tainnut ihan halpa olla, sillä jo ulkopuolelta linna satoinen huoneineen ja upeine puutarhoineen kertoo jotain niihin tuhlatuista sijoitetuista varoista. Linnan suunnittelusta huolehti Balthasar Neumann ja upeat freskot on maalannut venetsialainen Giovanni Battista Tiepolo.

Puutarhaa lumisateessa. 

Jo residenssin portaikko ja holvikatto kertovat mihin ollaan tulossa. Portaikko on kuuluisa Tiepolon tekemästä ”maailman suurimmasta yhtenäisestä freskosta”, joka kuvaa neljää maanosaa. Maanosat on kuvattu naisen hahmoissa. Mm. Eurooppa on kuvattu taiteen mantereena ja myös rakennuksen suunnittelija Neumann on mukana kuvassa. Pyramidi kertoo Aasiasta ja Afrikan osasta löytyy tummia ihmisiä – ja se dromedaari. Ja alhaalla eteinen oli tarkoitettu myös hevosvaunuille, jotta tärkeiden vieraiden eivät tarvinnut sateessa tai muutenkaan tulla ulos vaunuista; vaunut ajoivat eteiseen, vieraat nousivat portaita pitkin ylös ja vaunut ajoivat ulos toisesta ovesta. 

Kuvat portaikosta ja katosta; molemmat https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Interiors_of_Residence_Würzburg.JPG.  Residenssissa ei saanut kuvata. 
Freskosta löytyy paljon hauskoja yksityiskohtia – jos vain jaksaa katsella sitä niskojen puutumatta.  Kaupassa oli myytävänä kirjoja, joissa oli kerrottu tarkemmin freskojen sisältö ja lueteltu kaikki Tiepolon tekemät virheet. Yksi kaikille kerrottava virhe on se, että Tiepolo ei ollut koskaan nähnyt tiettyjä eläimiä, joita hän maalasi. Norsu ja dromedaari ovat onnistuneet hyvin, mutta strutsi oli saanut ihmisen jalat, sillä strutsiakaan hän ei ollut koskaan nähnyt.
Yleisölle on avoinna toinen toistaan hienompia saleja, mm. vieraan majoitushuone, vieraan vieraiden vastaanottohuone, galleriahuone, erilaisia pelihuoneita ja aivan uskomaton rokokoo peilisali, joka tuhoutui melkein kokonaan sodan lopun pommituksissa. (Osa residenssin aarteista ehdittiin viedä suojaan pommituksilta.) Nyt pommituksista ja peilisalin korjauksista oli tehty pieni näyttely.






4 kommenttia:

  1. Tuo Tiepolon fresko on kyllä hieno, sitä jaksaa tuijotella pitempäänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin jaksaa, aivan upea fresko. Nyt vähän kaduttaa, että en ostanut sitä kirjaa. Huomasin tuossa tekstissä taas kauheasti kirjoitusvirheitä, jotka kyllä korjaan...

      Poista
  2. Würzburgin visiitistä onkin kulunut jo tovi. Pitäisi varmaan uusia, mutta mieluummin kesällä kun paikat ovat paremmin auki. Huomasin saman täällä Memmingenin Hyvässä Kaupungissa, kuten Waltarin "Mikael Karvajalka" kaupunkia nimittää. Mielenkiintoista historiaa liittyy tännekin yksilönvapaus- ja ihmisoikeushankkeineen 1525. Sotahan siitä seurasi, Bauernkrieg koko eteläiseen Saksaan, kun mitään muutoksia ei saada aikaiseksi tappelematta.
    paskeriville

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä W. on kyllä hieno paikka, mutta keväällä tai kesällä miellyttävämpi. Aika paljon on kiinni ja tänään kun oltiin siellä Rothenburgissa, niin monet paikat hengähtivät nyt lomalla. Bauernkriegistä on nyt näyttelyä ja kirjoja ilmestynyt, suht uusi kirja näytti olevan esim. tuolla Marienbergin kaupassa. Kollega meinasi sen ostaa.

      Poista