Torniolaakson maakuntamuseon kauan kaivattu remontti valmistui toukokuussa 2013. Tästä kirjoitinkin sen valmistuttua. Peruskorjattu - ja 100 vuotta täyttänyt - museo vihitiin käyttöön elokuussa 2014, jolloin näyttelyn ensimmäinen osa sai myös nykyisen ilmeensä. Samalla pidettiin myös seminaari, jonka aiheena oli tornionlaaksolainen kulttuuri.
Näyttelyn nimi on Kohtaamisia rajalla - yhteinen jokilaaksomme. Tässä näyttelyssä on esillä vain osa museon mittaamattoman arvokkaista kokoelmista, joihin kuuluu reilut 20 000 esinettä. Vanhin osa koostuu luonnollisesti Peräpohjolaan ja Lappiin liittyvistä esineistä, mutta museon erityispiirteenä ovat tietysti vanhan Tornin kaupungin kaupunkikulttuuri esineineen ja tietysti käsityökulttuuri ja erityisesti vanha lapinhopea. Viime aikoina museo on myös kartuttanut entistä enemmän rajaan ja väylänvarteen liittyvää esineistöä. Tornio- ja Muoniojokien muodostama valtioiden välinen rajahan ei ole muodostanut kieli- eikä kulttuurirajaa ja se näkyy hienosti myös nykyisessä näyttelyssä.
Torniolaakson maakuntamuseo on tänä keväänä yksi niistä neljästä suomalaisesta museosta, jotka tavoittelevat Vuoden museo 2015 -titteliä. Kaksikielisen Tornionlaakson maakuntamuseo - Tornedalens museumin lisäksi muut ovat Lappeenrannan museot, Sagalundin museo ja vastikään uuden osan avannut Serlachius-museo Gösta. Kovat kilpailijat, mutta toivottavasti Torniolaakson maakuntamuseo voittaa, joskin pelkkä kilpailuun finaaliin pääseminen on hieno saavutus. Vuoden museo -titteli on Suomen museoliiton ja ICOMin Suomen komitean myöntämä palkinto museolle, joka on omalla toiminta-alueellaan edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Näin tämä toiminta on tuonut uusia tai erilaisia näkökulmia, ideoita ja ajatuksia museoalalle. Voittaja julkistetaan valtakunnallisilla museopäivillä toukokuussa.
Torniolaakson maakuntamuseolla on paljon sellaista, mitä muilla suomalaisilla - tai edes eurooppalaisilla museoilla ei ole. Se on nimittäin maailman ainoa transnationaalinen, rajan ylittävä, kahden maan yhteinen museo. Peruskorjauksen yhteydessä museon toiminta laajeni viralliseti rajan molemmille puolille ja siitä tuli alueen ja kulttuurin yhteinen museo, jossa maksajina ovat sekä Tornion että Haaparannan kaupungit. Museo ja sen näyttelyt ovat myös kaksikielisiä, paikoitellen tekstit tai äänitteet ovat useammalla kielellä. Tämä näkyy myös uuden perusnäyttelyn sisällössä ja nimessä, joka on Kohtaamisia rajalla - yhteinen jokilaaksomme. Tästä näyttelystä minulla on tarkoitus kertoa ensi kerralla hieman enemmän.
Yleiskuva näyttelystä. Kuva Linda Vuollo, Torniolaakson maakuntamuseo-Tornedalens museum. |
Onhan tuo finaalipaikka jo voitto sekin! Tornionlaakson maakuntamuseo tekee näköjään hienoa työtä osoittamalla konkreettisesti, että sopuisa luonteva kanssakäyminen yli kielirajojen ja myös maanrajojen on täysin mahdollista. Esimerkillistä näinä aikoina, kun kiistellään ruotsinkielen asemasta kouluissamme.
VastaaPoistaOn toki voitto sinänsä, mutta kannattaa todella hehkuttaa sitä, että tämä on maailman ensimmäinen ylirajainen museo. Asia, joka unohtuu helposti täällä maan eteläosissa! Ruotsi maksaa yhden työntekijän palkan ja muutenkin tuolla tuo raja on aika keinotekoinen. :)
Poista