Lukijat

perjantai 12. heinäkuuta 2013

Kishi ja muuta matkan varrelta


Ennen siirtymistä Georgian puolelle kävimme pienessä Kishin vuoristokylässä, joka sijaitsee vain muutaman kilometrin Shekistä. Kylä sijaitsee vain noin 600 metrin korkeudessa ja meidän tarkoitus oli mennä autolla, mutta kuten edellisessä postauksessa kerroin, autonkuljettaja ei suostunut menemään sinne autolla ja ehkä ei olisi päässytkään mutkaista, jyrkkää ja hieman kivistä tietä. Kishin nähtävyys - upeiden maisemien ja pittoreskien talojen lisäksi - on Kaukasian Albanian aikainen kirkko, joka on rakennettu esikristillisen temppelin paikalle. Nykyinen rakennus on noin 1100-luvulta, mutta sen perusta on nähtävästi jo 300-400-luvuilta.  Tällä Albanialla ei ole mitään tekemistä Albania-nimisen valtion kanssa, vaan kyseessä on Taka-Kaukasiassa ajanlaskun alusta 700-luvulle asti sijainnut valtio, jonne 300-400-luvulla syntyi kristillinen Albanian kirkko.  




Kishin kirkko oli vastikään restauroitu ja siellä oli pieni historiasta kertova näyttely sekä muutamia arkeologisia löytöjä, jotka osaltaan kertoivat korkeatasoisesta käsityöammateista; metalli- ja keramiikkaesineitä ja aseita. Näkyvillä oli myös hautoja (kuvassa oven vasemalla puolella), joiden vainajat olivat paikallisen oppaan mukaan jopa 220 cm pitkiä. Vainajien näytteilläpitäminen ei tämän päivän (museo)etiikan mukaan ole asiallista enkä oikein ymmärtänyt, miksi nämä vainajat piti jättää näytteille ja vielä rakentaa niitä varten lasikupu.


Portteja riitti täälläkin kuvattavaksi (Huom. Hanneleenalle tiedoksi!). Lapset halusivat tulla kuvaan ja kuvan mummolta kysyin kuvausluvan. Kylässä on pienimuotoista matkailutoimintaa, sillä kylässä asuva (englantia puhuva) nuori nainen bongasi ryhmämme kirkon luota ja mainosti omaa b & b -majoitusta, jossa on tilaa noin 30 matkailijalle.

Loppupäivä Kishistä kohti Georgian rajaa ja Sighnaghin kaupunkia, jossa tarkoitus oli yöpyä, menikin tien päällä. Rajanylitys sujui suhteellisen joutuisasti kestäen 1-2 tuntia, kuitenkin reilusti alle 2 tuntia. Azerbaidzhanin rajalla riitti, kun näytimme itsemme ja passimme (viisumeineen) rajaviranomaisille siistissä ja ilmastoidussa rakennuksessa. Tavarat saivat olla autossa. Georgian rajalla meidän piti myös viedä matkatavarat läpivalaisuun ja kävellä kimpsuinemme noin 200 metrin matkan rajavyöhykkeeltä autolle. Jonotus sujui sutjakkaasti, kun internet-yhteys alkoi pienen tauon jälkeen pelata normaalisti. Rajamiehiltä irtosi jopa small talkia. Kuskin mukaan Azerbaidzhanin rajan sutjakkuuden hinta oli parikymmentä euroa, mutta Georgiassa rajalla tämä systeemi ei enää toiminut.

 
Ja näin Azerbaidzhanin manatit vaihtuivat Georgian lareiksi. Samalla ylitimme myös aikavyöhykkeen voittaen yhden tunnin. Onneksi Sighnaghin lounaspaikan väki oli joustavaa ja ehdimme lounaalle noin klo 17-18 maissa. Samoin hotellista tilattu illallinen saatiin joustavasti muutettu seuraavan päivän lounaaksi, joten emme tarvinneet syödä jokseenkin samanlaista ateriaa kahdesti saman illan aikana. Georgialainen ruoka on herkullista, mutta ei ehkä kahta samanlaista ateriaa saman päivän aikana...

Meillä oli etukäteen tilattu lounaat ja illalliset matkapäivinä lukuunottamatta yhtä päivää, jolloin tarkoitus oli löytää lounaspaikka matkan varrelta. Tämä onnistui loistavasti, sillä hylkäsimme suunnitelman etsiä lounaspaikka Azerbaidzhanin toiseksi suurimmasta kaupungista Gancasta ja jatkoimme matkaa tavoitteena löytää se helpommin matkan varrelta. Kura-joen rannalta ravintolaa ei löytynyt, mutta viihtyisä ja varjoisa tienvarsiravintola, joka pystyi ruokkimaan hetkessä vajaan 20 hengen ryhmämme.

Lounaspaikan tuoretta, vastaleivottua leipää.
Välipalaksi piirakkaa Gancan puistossa.

Gancaan tutustuimme jalan ja näimme pikaisesti mm. basaarin, venäläisen kirkon, perjantaimoskeijan sekä paikallista ite-taidetta, pulloista rakennetun talon, joka oli omistettu sodassa kuolleen veljen muistolle. Talo on mainittu opaskirjoissa, mutta mitähän talon asukkaat miettivät turistien tulossa töllöttämään taloa? 


Nämäkin nuoret miehet halusivat kuvaan (Gancan puisto).
Basaarista.   

Seuraavaksi siis Georgiaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti