Lukijat

keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Auschwitz - synkkää kulttuuriperintöä ja muistin paikkoja





Keskitysleireistä kuten Auschwitz-Birkenausta on kirjoitettu niin paljon ja niin sattuvasti, että tuntuu siltä, että mitkään sanat eivät riitä kertomaan tästä eikä niiden kaltaisista paikoista. On tärkeää, että nämä keskitysleirit on säilytetty ja osa on rekonstruoitu sen jälkeen kun natsit ehtivät niitä tuhota – esimerkiksi Birkenau on tällainen. 




Mutta miksi tuntuu siltä, että ihminen ei vaan opi? Muistinmenetys käsittää joillakin toisen maailmansodan ja sitä edeltävän ajan.

Vuonna 1947 tänne perustettiin museo, joka koostuu kahdesta leiristä, Auschwitzista ja Birkenausta. Kyseessä on suurin holokaustiin liittynyt leiri ja siitä on paljon säilynyt alkuperäisessä asussaan juuri Auschwitzissa. 




Rakennusten ja ympäristön lisäksi nähtävillä on leireille tulleiden ihmisten esineitä ja esimerkiksi pari tonnia naisuhreilta ajettuja hiuksia (jotka lähetettiin patjojen täytteeksi). Lisäksi näytteillä on piirroksia, jotka kertovat leirin arjesta sekä valokuvia vangituista. Henkilökohtaiset esineet, vankiparakit, vartiotornit, teloituspaikat ja muut kertovat omaa tarinaansa niin vahvasti, että ne tuskin kaipaavat sanoja. 

Vaikka Auschwitz-Birkenau on ainakin nyt sesonkiaikaan hyvin tuotteistettu museoalue, ei se vähennä paikan merkitystä ja sen viestiä. Se on nykyään myös Unescon maailmanperintökohde.

Unkarin juutalaisia saapumassa leirille.   



Ns. Judenrampe, johon nyt on tuotu Unkarin juutalaisia. Tässä tulijat ohjattiin sormella osoittaen kuolemaan tai elämään.   (Wikipedia commons.)

5 kommenttia:

  1. Kun näitä kuvia katselee, ahdistun ja menen sanattomaksi.Sama reaktio, kun olen vieraillut keskitysleirissä ja nähnyt näitä kauheuksia – voiko ihminen tosiaan olla näin julma ja sokea peto! Sehän on nähty ja näkyy edelleen, että kyllä voi!
    Opiskeluaikanani Saksassa eräänäkin kesänä kutsui eräs "arvokas" rouva minut ja toisen suomalaisen kotiinsa vain kertoakseen, että kaikki puhe keskitysleireistä on täyttä valhetta! Että sellaisia terveisiä saimme kotiin viemisiksi. No tässä asiassa ovat ajat nyt muuttuneet, onneksi.

    VastaaPoista
  2. Mitenkäs minulta on jäänyt tämä postaus ihan huomaamatta. Auschwitz on kuulunut aina niihin kohteisiin, joissa haluaisin käydä, mutta en tiedä, olisiko se ehkä liian raskas kokemus - vaikka en yleensä vähästä hätkähdä. Toisaalta ehkä juuri siksi siellä olisi hyvä käydäkin. Ihmisen pimeä puoli on hyvä pitää mielessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka tiesi mitä tuleman pitää siellä Auswitzissä, niin silti se oli rankka käynti. Toivottavasti ei koskaan enää tuollaisia, vaikka ihmisen pimeä puoli on aika uskomatonta.

      Poista