Lukijat

torstai 11. huhtikuuta 2019

Viiniä ja muita maaseudun tuotteita




Turussa kadut on paikoitellen ehditty siivota ja viime päivinä on satanut räntää. Frankeissa tai tarkemmin Würzburgissa oli viime viikolla jo kevät pitkällä, kun kävin siellä paikallisen yliopiston etnologian laitoksen järjestämässä monipuolista maaseutua ja sen elämää ja elinkeinoja käsittelevässä kongressissa. Monet maaseudun prosesseista ja ongelmista ovat aivan samanlaisia kuin meillä Suomessa, erona tosin on paljon eteläisempi sijainti ja koko. Iltaesitelmäni käsitteli suomalaisen maaseudun moninaisuutta ja minua pyydettiin puhumaan erityisesti myös pedoista ja poronhoidosta. Aika lailla samoja asioita olin käsitellyt kuin aamutelevisiossa tällä viikolla puhunut tutkimusprofessori Hilkka Vihinen Luonnonvarakeskuksesta. 


Laatikkoviljelyä, toisessa kohtaa oli myös säkkiviljelyä. 
Oppilaitoksen tuotteita.

Kongressiin sisältyi myös retki; menimme laivalla Veitshöchheimiin, jossa tutustuimme Baijerin maaseutuoppilaitoksen viininviljelyn ja puutarhanhoidon osastoon. Aika moni kävijöistä haaveili tuon jälkeen ammatinvaihdosta. Opastuksen jälkeen nautimme oppilaitoksen antimista, siis viinistä, ja sitten olikin ohjelmassa panelikeskustelu ilmastonmuutoksesta. Takaisin kaupungissa olimme noin klo 20, jonka jälkeen vielä ruokailu ja dgv-komission “Kulturanalyse des Ländlichen” kokous ja ruokailu. Saksalaista tehokkuutta, sillä kongressi alkoi klo 9.00.



Magnoliat ja kirsikkapuut olivat kukassa, samoin narsissit, hyasintit ja tulppaanit kukkivat. Muutamasta aurinkoisesta päivästä ihmiset ottivat kaiken irti, sillä Mainin rannat olivat heti täynnä väkeä, kun vain aurinko näyttäytyi. Sillalle ei meinannut mahtua, sillä sen täyttivät roseeta tai muuta juomaa nautiskelevat lauantaikävelijät.  Parsaa ei vielä saanut ravintoloista, mutta onneksi torilta ja kaupoista.  Kiitos Elisabethille näistä ja kongressin järjestelyistä erityisesti Michaela Fenskelle ja Arnika Peselmannille! 



Tuotteina mm. viini ja autot.

7 kommenttia:

  1. Olisipa ollut mielenkiintoista päästä kuulemaan esitelmäsi. Olisi kiinnostanut kovasti! Paitsi että se taisi olla saksaksi, eli auf wiedersehen. :-) Mutta täytyy varmaan paremman puutteessa katsoa tuo aamutelkkari-linkki. Kiitos siitä!

    Maaseudun tyhjenemisasiaa on tullut pohdittua paljonkin, kun olen liikkunut Itä-Suomessa. Siellä niin monesta pikkukylästä on lopetettu kaikki palvelut, kun ihmiset ovat muuttaneet muualle, ja ne, jotka ovat jääneet kyliin, joutuvat etsimään palvelunsa muualta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli se saksaksi, mutta tuo linkki on mielenkiintoinen ja tärkeä kun ajattelee sitä, että miten työ ja ihmisten asuminen (tai alueellituminen) ovat muuttuneet. Etätyö ja monipaikkaisuus. Tuo palvelujen häviäminen on arkea ja miten ihmiset sitten pystyvät saamaan palveluja, vanhojen netin käyttö ei toimi (kaikki pitäisi hoitaa kai netissä, mutta kun ei pystytä) jne. Alkaa mennä vaalipuheeksi. :)

      Poista
  2. Mielenkiintoisia aiheita. Olisi ollut kiva olla paikalla.
    Siinä tämä Eurooppa, ei siis vain EU, on ainakin yhtenäinen, että samoja ongelmia ja kysymyksiä pyöritellään jokaisessa maassa on sitten kyse pienestä tai suuresta maasta, siis alueena. Väestön vanheneminen, eläkkeiden riittämättömyys, syrjäkylien tyhjentyminen, maatalouden tukeminen, palveluiden häviäminen, huoli petojen lisääntymisestä, kaupunki-ilman saasteet, vähävaraisten asumisongelmat ... samaa kaikkialla.
    Olis varmaan poliitikolle töitä.
    Terkkuja sään puolesta aurinkoisesta Ranskasta paskeriville

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä olisi politiikoille töitä ja nyt vain puhutaan typerästä brexitistä. Kaikkialla samaa; olen nyt Santiago de Compostellassa konferenssissa ja saapas nähdä miten samanlaisia ongelmia tulee esitelmissä esille. Ainakin meidän omassa työryhmässä, jossa on matkailu temana.

      Poista
  3. Täällä meidän huushollissa on myös yksi, joka olisi mielellään opiskellut enologiaa, mutta sitä ei ole tässä ihan lähellä tarjolla, olisi pitänyt lähteä Rüdesheimin lähelle Geisenheimiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin antaa yksityistunteja tietyistä asioista viini- tms. palkkaa vastaan. Retki esim. Elsassiin käy hyvin maksuksi.

      Poista