Lukijat

maanantai 30. heinäkuuta 2018

Barbeja museokortilla kolmen euron hintaan - Barbi, ikoni -näyttely
Uusin museokortin ja sitä uusiessa näkyivät viimeisen vuoden ajalta museokäynnit. Olin käynyt Suomen Kansallismuseossa muutaman kerran. Viimeisin kerta on keväältä, jolloin kävin toteamassa sen, miten kansallismuseo on nyt pinkki eli katsastamassa Barbi-näyttelyn. Näyttelyssä oli silloin paljon väkeä ja näytti muutenkin siltä, että museo on onnistunut tällä sisäänheittonäyttelyssä saamaan hyviä kävijämääriä. Näyttelyllisestihän se on aika outo ratkaisu… 

Itse näyttelystä sen verran, että en kuulu sen kohderyhmään mitenkään: en ole esimerkiksi omistanut lapsena yhtään barbia enkä käynyt näyttelyssä lasten kanssa. Näyttelyhän alkoi jo ulkoa, sillä Kansallismuseo ”pukeutuu pinkkiin” jo ulkona. Itse näyttelystä on kirjoitettu paljon, se on arvosteltu lehdissä ja monissa blogeissa, joten siitä on monesta näkökulmasta, esimerkiksi miten kapean naismallin barbit ovat tarjonneet, sanottu paljon. Onhan se hyvä, että museoiden kävijämäärät nousevat ja lapsillekin – yhdessä barbeilla leikkineiden vanhempien kanssa – on näyttelyitä. 

Mutta minulle ainakin tästä näyttelystä tulee mieleen vitriinissä olevat vahanukkenäyttelyt (joissa en kyllä ole yhdessäkään käynyt). Näyttelyssä vitriineissä olevat kalliit (?) nuket ovat kuin vahanukkeja ja monet sellaisia keräilyharvinaisuuksia, joita ei ole voinut ostaa leikkeihin. Näytteillä oli niin kuuluisuuksia ja hääpareja kuin historiallisia henkilöitä ja eri ammatteja esitteleviä. Lisäksi oli mm. etnisiä barbeja ja kansallispukuun puettuja barbeja; Suomea ei tosin näyttänyt olleen siinä. Lisäksi yhdessä huoneessa oli video, jossa muutamat henkilöt kertoivat suhteestaan barbiin.  


Mutta se mikä minua ottaa eniten päähän, että koska kyseessä oli lippukassan mukaan ”erikoisnäyttely”, niin museokortin omistajien piti maksaa kolme euroa päästäkseen näyttelyyn. Kolme euroa on toki pikku juttu, mutta se on tässä periaatteellinen. Se on toki täysin luvallista Museokortin ehtojen mukaan, mutta kuka ja mikä tässä näyttelyssä käärii ne voitot? Näyttelyn tekijätkö vai miten kalliiksi tämä näyttely on tullut Suomen Kansallismuseolle? En ole seurannut niin tarkkaan viimeisten parin kolmen vuoden ajan näyttelyitä, että tietäisin, että onko jokin muukin museo ottanut tavakseen periä ”erikoisnäyttelyn” kävijöiltä maksun kuin Kansallismuseo? Sellainenhan oli jo viime vuoden renessanssinäyttelyssä, joka oli myös valmis, muualla tehty näyttely. 

Museokortti ei ole mikään alennuskortti näyttelyihin – esimerkiksi Ateneumin näyttelyihin pääsi aiemmin alennuksella kun omisti ”vihreän kaupallisen kortin”, jonka taustavoimat sponsoroivat näyttelyitä. Ostamalla museokortin en ole hankkinut mitään alennuskorttia, vaan kortin, jonka avulla pääsen suomalaisiin museonäyttelyihin ilmaiseksi – luulisi, että ainakin Suomen Kansallismuseo ei viitsisi periä mitään ”erikoisnäyttelymaksua”. Pienen yksityisen museon kohdalla sen ymmärtäisin paremmin. Toivottavasti tämä ei ole tienavaus erikoisnäyttelymaksuille.


Ura-Barbeista tämä paleontologia oli lähimpänä. 

Näyttely on suosittu – varmaan myös museokaupassa myytävät barbit ja kenit – joten voi kyseenalaistaa kuten Otso Kantokorpi-vainaa tavalla talvella teki: kuuluuko tällainen kaupallinen näyttely verovaroin tuettavaan Suomen Kansallismuseoon (linkki hänen mielipidekirjoitukseen Hesarissa)?  Ja vaikka tässä kritisoin tätä näyttelyä, niin kehotan barbeista tykkääviä menemään katsomaan tämän näyttelyn. Barbi on kulttuurihistoriallisesti tärkeä esine. Ikoniksi se on tässä näyttelyssä nimetty, Barbi the Icon. Näyttely on auki vielä elokuun. 

Frida Kahlo-nuken oikeuksista käydään kiistaa. Näyttelyssä sekin oli. 

Olihan Kansallismuseossa mielenkiintoisiakin uusia näyttelyitä. Nimittäin viime itsenäisyyspäivänä avattu Suomen tarina -näyttely, jossa joka kerta näkee jotain uutta. Siitä on tarkoitus tehdä vielä erillinen postaus, sillä sen olen luvannut. 

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen näyttely, mutta minusta tuntuu, että tuonne mennäkseen ja siellä viihtyäkseen tarvitsisi jonkinlaisen henkilökohtaisen tunnesiteen barbeihin. Itselläni oli lapsena yksi barbi, niin kuin monella muullakin, mutta ei siitä jäänyt sellaisia muistoja, että viitsisin ihan barbinäyttelyä mennä katsomaan. Kiva kumminkin, että sinä menit, niin tuli tämäkin nähtyä! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi kaveri just kertoi käyneensä siellä viikonloppuna ja kävijöitä oli paljon; lapsilla oli oma barbi mukana näyttelyssä - ja tietysti vanhemmat mukana. Tosi söpöä! Mutta ei näyttely kyllä avaudu ainakaan niille, jotka eivät ole mitään barbi-ihannoijia!

      Poista