Lukijat

lauantai 9. syyskuuta 2017

Utsjoen kirkkotuvat - Girkostobut
Viime viikolla pääsin vihdoin käymään ihailemassa Utsjoen kirkkomaisemaa, jonka tärkein nähtävyys ovat kirkkotuvat.  Ne sekä kirkko ja pappila sijaitsevat Mantojärven rannalla, muutama kilometri Utsjoen kirkonkylästä etelään muodostaen arvokkaan ja mielenkiintoisen kulttuurihistoriallisen kohteen. Kirkkotupa-alueella on 1930-luvulla ollut yli kaksikymmentä rakennusta, nyt niitä on runsaat tusina. Kirkkotupia on rakennettu tälle alueelle ainakin jo 1700-luvulla, ehkä jo aiemmin, sillä on todisteita, että alueella olisi ollut toimintaa jo 1600-luvulla. Kaiken kaikkiaan alueella on ollut yöpymiseen tarkoitettuja tupia tai kammeja sekä aittoja, vajoja ja kirkkotalleja. Tupia on käytetty markkinoiden, veronkannon, käräjien sekä tietysti kirkkopyhien aikana. Tupien määrä on vaihdellut, sillä niitä on rakennettu, siirretty ja uusittu. Ne ovat olleet käytössä toiseen maailmansotaan asti, mutta evakon jälkeen monet omistajat siirsivät rakennuksen muualle ja ottivat sen käyttöön siellä. Puu on ollut kallista. Tuvat ovat olleet yksityisomistuksessa lukuunottamatta käräjä- ja voudintupaa ja ainakin osaan näytti olevan ainakin käyttöoikeus. 
Museovirasto on kunnostanut aluetta 1970- ja 1980-luvuilla ja samalla joitakin rakennuksia on korjattu ja toisia on siirretty alueelle takaisin. Kesällä alueen tupia pääsee katsomaan paremmin ja silloin on myös seurakunnan kesäkahvila auki yhdessä tuvassa. Käräjätuvassa toimii lisäksi paikallisten käsitöiden myyntinäyttely.

Kahvitupa.
Pappila ulkorakennuksineen.
Utsjoen nykyinen, paikallisista kivenlohkareista rakennettu kivikirkko – aiempi puinen Pyhän Ulrikan kirkko sijaitsi pappilan läheisyydessä – on 1850-luvun alusta ja se sijaitsee hieman ylempänä rinteessa.  Sen on suunnitellut Ernst B. Lohrman. Carl Ludvig Engelin suunnitelmien perusteella rakennettiin pappila 1843, mutta sen ulkorakennukset ovat jo 1700-luvulta.  

Alueelle siirretty sauna. Löylyhuone (kuvassa) ja pirtti.
Kalakellari
Kammin piisi (eli tulisija). 
6 kommenttia:

 1. Miten idyllisen näköisiä ja alkuperäisessä kunnossa olevia kirkkotupia ja niin kauniilla paikalla! Olen nähnyt samaan tarkoitukseen rakennettuja kirkkotalleja Närpiössä.

  VastaaPoista
 2. Onhan noita myös rempattu ja siirretty pois ja taas takaisin. Mutta uskomattoman hieno paikka ja rakennukset siinä. Olen käynyt myös Närpiön talleja ihailemassa, mutta ne olivat kaikki kiinni - ja silloin satoi vettä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos, että jätit kommenttia, niin minäkin löysin tänne! <3

  Minulta jäi Utsjoen kirkkotuvat tällä Lapin-matkalla näkemättä, kun ajoimme takaisin Tenojoen vartta, mutta olipa hienoa nähdä ne nyt täällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että kävit! Me olimme työreissulla Kevolla viikon ja oli aivan uskomattoman hienot säät, kuten noista kirkkotuvan kuvistakin näkee. Se oli kyllä hieno paikka. Näittekö Norjassa valaita?

   Poista