Lukijat

lauantai 5. elokuuta 2017

Wannabe intiaanit 90-luvulta

Kuvakaappaus Ylen sarjasta.

Kuka muistaa ns. Kittilän intiaanit? Kyse on 90-luvun alussa Ruotsista tulleista ns. elämäntapaintiaaneista, jotka aluksi väittivät – tai ainakin julkisuudessa näin kerrottiin – olevansa Mic-Mac -intiaaneja tai ainakin osa polveutuisi heistä. Myöhemmin heitä kutsuttiin iriadamanteiksi. He tulivat ensin Oulun lähelle professori Erkki Pulliaisen kutsumana. Jonkin ajan kuluttua he muuttivat Kittilään Lainiolle erään matkailuyrityksen maille, jonne pystytettiin intiaanikulttuuria imitoivia asumuksia.

Tämä porukka – tai lahko olisi nyt parempi käsite kuvaamaan heitä – on nyt taas ajankohtainen, sillä Yleisradiossa esitetään nyt elokuussa radiodokumenttia, jossa leiriläiset Suomeen tuonut henkilö kertoo tapahtumasta:

 “Oululainen arkkitehtiopiskelija ja valokuvaaja Ilpo Okkonen vieraili Ruotsin leirissä, jossa hän tapasi ryhmän karismaattisen ja ristiriitaisen johtajan, Apjoilnon. Syntyi idea tuoda yhteisö Suomeen. Ilpo ja Seija Okkonen johtivat tätä operaatiota.”

Ryhmän tarkoitus oli elää luonnonmukaista elämää, kasvattaa omaa ruokaa ja toimia tutkimuksellisesti yhteistyössä mm. professori Erkki Pulliaisen. Lainioon heidät kutsunut matkailuyritys halusi varmaan myös ansaita tällä porukalla. Lehtijuttuja, radio- ja televisio-ohjelmia sekä vierailuja sinne tehtiinkin. Osa kävijöistä ja tiedostusvälineistä – erityisesti myöhemmin – suhtautui epäilevästi, mutta alussa taidettiin elää eräänlaista ”kuherruskuukautta” myös tiedotusvälineiden kanssa. Osa näki lahkon tai tämän karismaattisen johtajan tarkoitusperät, osa taas vietti aikaa leirillä tai auttoi heitä. Tämä tulee hyvin esille myös tästä radio-ohjelmasta sekä antropologian professori Matti Sarmelan kirjoituksesta.

Itse muistan tältä ajalta artikkelit mediasta ja mm. erään leiriläisen esitelmät Turussa Versossa, joissa hän kertoi minkälaisia puurakennelmia eli alveoleja he tekevät – niiden tarkoitus oli mm. poistaa Lapin hyönteisongelma. Ja ruokaa niissä oli tarkoitus kasvattaa. Lapissa kasvaneiden ja eläneiden kuulijoiden mielestä tämä kuulosti lähinnä hölynpölyltä, mutta kuulijoina oli myös henkilöitä, jotka vilpittömästi halusivat uskoa tähän vaihtoehtoiseen ja luonnonmukaiselta kuulostavaan elämään.  Tuollaisenaan leiriä ei mitenkään voinut ottaa vakavasti, sillä tietämys pohjoisessa vuosisatoja tai -tuhansia asuneiden elämästä ja esineistä, kuten asumuksista ja ravinnosta, oli jokseenkin tasolla nolla ja se tuli esille mm. noissa esitelmissä sekä joukosta kirjoitetuista artikkeleista.

Mukana olleiden kertomuksista ja tätä porukkaa aikoinaan suhteellisen kritiikittömästi ihailleiden kirjoituksia on julkaistu, mutta minua kiinnostaa enemmän se, minkälaista suullista perinnettä tämä porukka on jättänyt jälkeensä. Radiodokumentti lupaa, että ”yli 25 vuotta kateissa ollut elämäntapaintiaanien arkisto löytyi Okkosten vintiltä. Laajempi verkkoartikkeli, sisältäen ennennäkemätöntä materiaalia, julkaistaan 5.9.”

Minua ei siis kiinnosta se, minkälainen ja miten karismaattinen johtaja tätä pyöritti, miksi suhtautuminen heihin muuttui niin totaalisesti (ks. vaikka täältä) ja miten osa pyrki vilpittömästi elämään luonnonmukaisesti ja tekemään maailmasta paremman paikan elää. Mitä paikkakuntalaiset muistavat heistä ja mitä he kertovat? Mitä tästä muistetaan ja miten kerrotaan nyt reilun 20 vuoden kuluttua? Minkälaisen jäljen he ovat jättäneet mieliin? Niistä voi kertoa minulle. 


7 kommenttia:

 1. En muista kun en tuolloin asunut Suomessa enkä ollut aiemmin kuullutkaan moisista intiaaneista. Nyt kuitenkin satuin kuulemaan radiosta ohjelman ja tuntui aika kummalliselta jutulta. Luulin ensin että kyseessä on kuunnelma tai vastaavaa.
  paskeriville Suomen "alppimajalta"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo radiodokumentti on tosi hyvin tehty. Johtuu osaksi kyllä siitäkin, että aikaa on kulunut riittävästi tapahtuneesta.
   Vai "alppimajalta", mieki tulen loppuviikosta Suomen "Ateenaan", kun siellä tapahtuu. Työmatka.

   Poista
  2. No ei niillä Alpeilla tämän lämpimämpää ole.
   Taidankin tietää Ateenan tapahtumat. Satutaankohan samoille hoodeille?
   paskeriville

   Poista
  3. Kauhuissani katsoin Pohjois-Italian säätilaa - tai kesähiihtokeskusta telkkarista. Olen menossa ainakin avajaisiin perjantaina ja aamu kammariin; ja lauantaina Saarijärven Paavon maille. Entä sie?

   Poista
 2. Muistan kyllä tuon Suomessa ohimenneen "ilmiön", Saksassa se on saanut lujemman maaperän KLIK . Muistan eksoottisen matkustajankin joskus junamatkaltani.

  VastaaPoista
 3. En ole käynyt tuossa Karl May - maassa, vaikka se olisi mielenkiintoinen tutkimusnäkökulmastakin. Nuo Kittilän wanna beet ovat erilainen lahko kuin mitä nuo tuon esimerkin tapaukset. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Kun luin juttusi muistuivat mieleeni nuo DDR:n Freizeitindianer :) Mielenkiintoisia ilmiöitä.

   Poista